Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο μόλις κυκλοφόρησαν δύο συναρπαστικά παραμύθια που θα βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο γύρω τους αλλά και μέσα τους, να αναρωτηθούν “ποιο είναι το πιο καταπληκτικό πράγμα στον κόσμο” και γιατί δεν πρέπει να χάνουμε τη ζωή μας μέσα από τα χέρια μας βουτηγμένοι στη ρουτίνα. Ας τα δούμε αναλυτικά!
Βιβλίο Το πιο καταπληκτικό πράγμα
Τίτλος πρωτοτύπου The most amazing thing
Συγγραφέας Ian Heyward Robinson
Εικονογράφος Matt Shanks
Μεταφραστής Μάρω Ταυρή
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Μεταίχμιο
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής
Μια μητέρα ζητά από το παιδί της να ζωγραφίσει το πιο καταπληκτικό πράγμα που υπάρχει και ο Χένρι αρχίζει αμέσως δουλειά.
Μόνο που δεν μπορεί να σκεφτεί κάτι κι αρχίζει να ρωτάει τ’ αδέλφια του ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό». Η Γκρέτα υποστηρίζει πως είναι η ζωή, γιατί «είναι παλλόμενη και συναρπαστική» σύμφωνα με το μικροσκόπιό της. Ο Σάιμον επιλέγει το μυαλό, γιατί «αναρωτιέται, φαντάζεται και επινοεί». Ο μπαμπάς από την άλλη μιλάει για το σύμπαν, γιατί «γεννήθηκε από μια μικροσκοπική κουκίδα και εξερράγη σε δισεκατομμύρια γαλαξίες, που ο καθένας αποτελείται από αμέτρητα αστέρια και πλανήτες και φεγγάρια». Τελικά η λύση είναι πολύ απλή και περιλαμβάνει όλα αυτά και πολλά άλλα. Μια έξυπνη ιστορία για τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου, για την προσωπική γοητεία και αξία του χαρακτήρα καθενός από μας και για τη μαγεία της ίδιας της ζωής.
Η εικονογράφηση του Matt Shanks είναι πολύ όμορφη και έχει ενδιαφέρουσες εναλλαγές. Από την αρχή, πριν τη σελίδα τίτλου, μας εισάγει σ’ ένα γκρίζο και βροχερό απόγευμα όπου ο Χένρι βαριέται κι αυτό θα είναι η αφορμή να ξετυλιχτεί το πολύ ενδιαφέρον παραμύθι. Η διατομή του οικογενειακού σπιτιού είναι ενδιαφέρουσα και ρεαλιστική ενώ στη συνέχεια αποτυπώνονται με σουρεαλιστικό τρόπο οι σκέψεις του παιδιού γύρω από το θέμα που του έβαλε η μαμά και οι απαντήσεις των δικών του ανθρώπων. Μεγάλες και χορταστικές εικόνες, συναρπαστικές λεπτομέρειες, έντονα και ζωηρά χρώματα, εγκάρσια απεικόνιση σε κάποιες σελίδες δημιουργούν ένα συμπληρωματικό συναρπαστικό ταξίδι στο ανθρώπινο σώμα, στον πλανήτη και στο σύμπαν. Οι απαντήσεις των μελών της οικογένειας συνοδεύονται από ολοσέλιδες εικόνες που βρίθουν από ζωή, κίνηση και χιλιάδες λεπτομέρειες. Τέλος, γέλασα πολύ με το αυτοκόλλητο στην τελευταία σελίδα, όπου ο Χένρι τρολάρει αντίστοιχο αυτοκόλλητο της μαμάς του.
Βιβλίο Το Μεγάλο Πράσινο Νησί
Τίτλος πρωτοτύπου The Great Green Island
Συγγραφέας-Εικονογράφος Becky Colvin
Μεταφραστής Μάρω Ταυρή
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Μεταίχμιο
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής
Η Άλι ζει σ’ ένα ψαροχώρι στον λόφο ενός μεγάλου καταπράσινου νησιού μαζί με τον μπαμπά της. Για τους ντόπιους, το νησί είναι το σπίτι τους, για την Άλι όμως είναι ένα μέρος θαυμαστό. Κάθε μέρα βγαίνει για εξερεύνηση και πάντα έχει συναρπαστικές ιστορίες ν’ αφηγηθεί. Αναζητά παρέα αλλά όλοι βρίσκουν δικαιολογίες, λένε συνέχεια «άλλη φορά» κι αυτή η φορά δεν έρχεται ποτέ. Αυτό θυμώνει την Άλι, όχι γιατί δε βρίσκει παρέα αλλά γιατί ο τόπος τους είναι πανέμορφος και κανείς δεν τον βλέπει, γιατί απασχολούνται συνέχεια με τις μικροδουλειές τους. Μια μέρα όμως θα εξαφανιστούν τα ψάρια κι οι κάτοικοι θα γυρίσουν όλο το νησί για να τα βρουν. Έπαιξε η Άλι ρόλο σε αυτό; Πόσο σημαντικό είναι να μη χάνουμε στιγμές από τη ζωή μας, βουτηγμένοι στη ρουτίνα μας; Η Becky Colvin έγραψε και εικονογράφησε μια συναρπαστική ιστορία γεμάτη εκπλήξεις, απρόοπτα και ένα τρυφερό επιμύθιο που με συγκίνησε. Ένα παιδί προσπαθεί να δείξει στον κόσμο γύρω της πως δεν πρέπει να χάνουν στιγμές της ζωής τους, αγωνίζεται να τους δείξει τις ομορφιές του τόπου τους και τότε συμβαίνει κάτι που θα τη βοηθήσει στην αποστολή της.
Η εικονογράφηση που είναι της ίδιας της συγγραφέως είναι υποδειγματική, πανέμορφη, με εκπληκτικές λεπτομέρειες και χιλιάδες ζωηρά χρώματα. Το χωριό της Άλι ζωντανεύει με τον καλύτερο τρόπο ενώ στις τελευταίες σελίδες, που αποκαλύπτεται και πού πραγματικά βρίσκεται αυτό το χωριό, έμεινα άφωνος από την τέχνη και την απόδοση του τόπου. Οι έρευνες της Άλι και του πατέρα της, παράλληλα με αυτές των χωρικών, τους οδηγούν σε μια σπηλιά, η οποία αποτυπώνεται με σκούρα και σκοτεινά χρώματα αλλά τμηματικά οδηγούμαστε σε μια μεγάλη αποκάλυψη γεμάτη εξαίσιες λεπτομέρειες και φοβερή αληθοφάνεια. Το αγαπημένο κατοικίδιο της Άλι είναι μια κότα, η οποία κοιμάται νωχελικά έξω από το δεντρόσπιτο-ανάποδη βάρκα (τι έξυπνη ιδέα και τι τρομερή αποτύπωση!) πάνω σε μια αιώρα. Υποδειγματικές προοπτικές, μικρές ιστορίες που γεννιούνται μέσα από την εικονογράφηση, ολοσέλιδες εικόνες αλλά και καρέ που προσομοιάζουν με κόμικς είναι μερικά μόνο από τα θετικά χαρακτηριστικά του χρωστήρα της συγγραφέως. Επίσης, βρήκα έξυπνη την ιδέα συγκερασμού του κόσμου πάνω και κάτω από την επιφάνεια, όπου κρύβονται χιλιάδες θησαυροί και παρασύρουν τους μικρούς αναγνώστες σε νέες περιπέτειες, μιας και πυροδοτούν τη φαντασία τους και γεννάνε νέες ιστορίες.