Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο μόλις κυκλοφόρησαν δύο αξιέπαινα βιβλία που θα βοηθήσουν τα παιδιά από 6 ετών και πάνω να μάθουν για την ιστορία της γυναίκας και για τον κόσμο της αρχιτεκτονικής ανά τους αιώνες. Ας τα δούμε αναλυτικά!
Βιβλίο Η ιστορία των γυναικών
Τίτλος πρωτοτύπου Historia kobiet
Συγγραφέας Katarzyna Radziwill
Εικονογράφος Joanna Czaplewska
Μεταφραστής Αναστασία Χατζηγιαννίδη
Κατηγορία Βιβλία γνώσεων
Εκδότης Μεταίχμιο
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής
Τι έκαναν οι γυναίκες σε κάθε εποχή; Σε τι διαφέρει η ιστορία τους από αυτήν των αντρών; Η Katarzyna Radziwill έγραψε μια συναρπαστική αναδρομή στην ανθρώπινη ιστορία από τα προϊστορικά χρόνια ως σήμερα μέσα από τα μάτια των γυναικών. Ένα πλούσιο σε πληροφορίες και εύληπτο βιβλίο γεμάτο γνώσεις, ιστορίες, μυστικά και αποκαλύψεις που θα βοηθήσει τα παιδιά από 8 ετών και πάνω να κατανοήσουν την πορεία της γυναίκας και των ασχολιών της μέσα στον χρόνο.
Ξεκινάμε με τις πρώτες «ομάδες» ανθρώπων που κατέφευγαν σε σπηλιές ή έφτιαχναν σκηνές για να μείνουν, σε μια εποχή που οι γυναίκες μαγείρευαν ή έφτιαχναν κοσμήματα από πρωτόλεια και απλά υλικά. Σπηλαιογραφίες, αγαλματάκια, τα πρώτα ημερολόγια, τα πρώτα κατοικίδια ζώα, οι πρώτες κατοικίες και η αρχιτεκτονική τους μας φέρνουν σιγά σιγά στην αρχαία εποχή: στην Αίγυπτο, με τις ελεύθερες και ανεξάρτητες γυναίκες, στην Ελλάδα με την υποταγμένη κόρη και σύζυγο και στην αρχαία Ρώμη με τις πρώτες διαμαρτυρίες γυναικών. Στον Μεσαίωνα του χριστιανισμού έχουμε την άνθηση των γραμμάτων και οι γυναίκες ασχολούνται με περισσότερα επαγγέλματα, τον 16ο και τον 17ο αιώνα έχουμε εργάτριες, νοικοκυρές αλλά και κυνήγι μαγισσών ενώ τον 19ο αιώνα εμφανίζονται οι γυναίκες συγγραφείς και ξεκινάνε οι αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών. Στον 20ό αιώνα έχουμε νέα επαγγέλματα, δικαίωμα ψήφου, ευκολότερο νοικοκυριό, εξελιγμένη μόδα και τελικά σήμερα έχουμε δράσεις για την καταπολέμηση ανισοτήτων και πολλά άλλα. Το βιβλίο τελειώνει με επιλεγμένες ιστορίες και μαρτυρίες για τη ζωή σε όλες τις ηπείρους από την Κίνα και την Ινδία, τον μουσουλμανικό κόσμο και την Αφρική ως τους Ίνκας και το Μεξικό. Μόδα, εκπαίδευση, αρχιτεκτονική, γεωργία, κοσμήματα, ενδυμασίες, τέχνη, ιστορία, κοινωνία, φεμινισμός, θρησκεία, ήθη και έθιμα, εφευρέσεις και ανακαλύψεις, όλα ξεδιπλώνονται σε μικρά και προσεκτικά σχεδιασμένα κεφάλαια με έναν πλούτο πληροφοριών.
Η εικονογράφηση της Joanna Czaplewska είναι γεμάτη χρώματα και με μεγάλη προσοχή στην αποτύπωση των εκάστοτε εποχών είτε στα ρούχα είτε στην αρχιτεκτονική είτε στα πρόσωπα. Μικρές εικόνες που συνοδεύουν τα αντίστοιχη έκτασης μέρη των κεφαλαίων στήνουν με απλές γραμμές τον εκάστοτε μικρόκοσμο με αξιέπαινο ρεαλισμό και ιδιαίτερη τέχνη. Το μεγάλο μέγεθος του βιβλίου το κάνει απολαυστικό και χορταστικό, με τα κείμενα και τις εικόνες να αναπνέουν και να εξαπλώνονται σωστά σε κάθε σελίδα για καλύτερη μελέτη και κατανόηση.
Βιβλίο Ώρα να χτίσουμε
Τίτλος πρωτοτύπου ¡Manos a la obrat!
Συγγραφέας-Εικονογράφος Luisa Vera
Μεταφραστής Ιωάννα Καπετάνου
Κατηγορία Βιβλία γνώσεων
Εκδότης Μεταίχμιο
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής
Ο Ντιέγκο και η Αΐντα κατασκευάζουν ένα μηχάνημα που θα τους ταξιδέψει στον χρόνο και χάρη σ’ αυτό θα γνωρίσουν όλα τα
αρχιτεκτονικά ρεύματα της ιστορίας. Τι είναι ο αρχιτέκτονας, πώς κατασκευάζεται ένα κτήριο, τι πρέπει να προσέξει κανείς κατά το χτίσιμο, ποιες συνθήκες του περιβάλλοντος χώρου πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, ποια νέα υλικά και ποιες τεχνικές έχουν αλλάξει την αρχιτεκτονική; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απαντώνται σε αυτήν τη συναρπαστική ιστορία που απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών και πάνω.
Ξεκινάμε από την προϊστορία, όπου υπάρχουν σπηλιές, κρόμλεχ και ντολμέν, συνεχίζουμε με τις πυραμίδες της Αιγύπτου και το Σινικό Τείχος της Κίνας, τον Παρθενώνα και το Κολοσσαίο. Προχωράμε στην ισλαμική, ρομανική και γοτθική αρχιτεκτονική του Μεσαίωνα, στην Αναγέννηση και στο μπαρόκ και καταλήγουμε στην αρχιτεκτονική του σιδήρου και τη μοντέρνα αλλά και φουτουριστική αρχιτεκτονική. Μικρές παράγραφοι με ευκολοδιάβαστα κείμενα χωριστά από τις εικονογραφημένες σελίδες βοηθάνε τα παιδιά να κατανοήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εποχής και ρεύματος και να γνωρίσουν τα σημαντικότερα μνημεία που τα εκπροσωπούν. Το βιβλίο είναι μια υπέροχη σκληρόδετη έκδοση με αναδιπλούμενες σελίδες γεμάτες λεπτομέρειες και αστεία σχέδια. Τα παιδιά απολαμβάνουν τις ιστορίες μέσα στην ιστορία αλλά παίζουν κιόλας, μιας και υπάρχουν ασκήσεις παρατηρητικότητας, κουίζ και παιχνίδια σε κάθε ενότητα, κάνοντας τη μάθηση κυριολεκτικά παιχνίδι!
Η εικονογράφηση είναι της ίδιας της συγγραφέως και είναι ένα πραγματικό πανόραμα λεπτομερειών, αποτύπωσης και χρωμάτων. Παρά τις χιλιάδες αυτές λεπτομέρειες και τις μεγάλου μεγέθους σελίδες όπου χωράνε πολλές σκηνές-έκπληξη, τα παιδιά δύσκολα θα βαρεθούν ή θα αποπροσανατολιστούν από το κείμενο, μιας και η σκληρή δουλειά που έχει γίνει τα συνδέει απερίσπαστα. Εξαίσιες αποτυπώσεις, ενδιαφέροντα φόντα, κόμικ αισθητική, πολλά χρώματα, ρεαλιστική απεικόνιση εποχών και τόπων δημιουργούν ένα αξέχαστο ταξίδι στην ιστορία της αρχιτεκτονικής που το λάτρεψα.