9da0bfd9-71f0-4f98-86bd-f777ab961f8b

Μόλις κυκλοφόρησαν από την Ελληνοεκδοτική δύο συναρπαστικά βιβλία για παιδιά από 6 ετών και πάνω, εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Στο ένα ταξιδεύουμε στο διαδίκτυο, κάνουμε νέους φίλους και μαθαίνουμε πώς και τι να προσέχουμε κατά την περιήγησή μας στα διάφορα sites ενώ στο άλλο ανακαλύπτουμε μέσα από μια ευρηματική ιδέα διάφορες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Βιβλίο Cyber story
Συγγραφείς Μανώλης Σφακιανάκης, Εύη Βουκελάτου
Εικονογράφος Μαρία Μανουρά
Κατηγορία
Παιδικό μυθιστόρημα / Βιβλία γνώσεων
Εκδότης Ελληνοεκδοτική
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ο Ορφέας ανυπομονεί να τελειώσει το διάβασμα για να βυθιστεί στον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας που τον ενθουσιάζει με τις δυνατότητές της και τον κάνει να νιώθει όμορφα. Δεν υπάρχουν κανόνες και όρια, τιμωρίες και «πρέπει», αντιθέτως, όλα επιτρέπονται, όλα μπορούν να συμβούν. Σε αυτό το ταξίδι γνωρίζει τον Στέφανο, ο οποίος αρχικά παρουσιάζεται ως καλός φίλος, σύντομα όμως γίνεται πιεστικός, ζητάει ανταλλάγματα κλπ. Απογοητευμένος και φοβισμένος, ο Ορφέας απομακρύνεται αλλά δεν μπορεί να μιλήσει στους γονείς του γιατί ο Στέφανος τον απειλεί. Να όμως που βλέπει τον άγνωστο να κάνει το ίδιο και σε άλλα παιδιά που δεν μπόρεσαν να βάλουν όρια όπως αυτός κι οι εξελίξεις σκοτεινιάζουν τον κόσμο που τόσο άρεσε στον ήρωα της ιστορίας. Τι θα κάνει τελικά; Θα μείνει στο καταφύγιο που βρήκε ή θα γυρίσει στους δικούς του που του λείπουν τόσο πολύ; Πώς θα καταφέρει όμως να ξεφύγει από αυτό το σύμπαν; Τι ρόλο θα παίξουν οι φίλοι του και η αυτοπεποίθησή του; Πώς μπορεί να βοηθήσει άλλα παιδιά να γλυτώσουν από τον Στέφανο;

Οι συγγραφείς δίνουν στα παιδιά να καταλάβουν μέσα από απτά παραδείγματα και μια ιστορία γεμάτη ανατροπές και ρεαλισμό πόσο σημαντικό είναι να περιηγούμαστε στο διαδίκτυο πάντα με τη βοήθεια κάποιου μεγάλου, πως πρέπει να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε και να μη διστάζουμε να εκφράσουμε φόβους και ανασφάλειες ή να ζητάμε βοήθεια. Μπορεί στη ζωή μας να υπάρχουν κανόνες που μας δυσκολεύουν ή μας καταπιέζουν, ίσως να μη βρίσκουμε εύκολα ανθρώπους που ενδιαφέρονται πραγματικά να μας ακούσουν, όμως τα πιο όμορφα και τα πιο σημαντικά πράγματα, όπως η αγκαλιά, η ζεστασιά, το χάδι, το φιλί, όλα αυτά είναι έξω από τον ψηφιακό κόσμο. Από την άλλη, ίσως οι γονείς να μην ακούνε πάντα τα παιδιά τους γιατί τους παρασύρουν διάφορες έγνοιες στην καθημερινότητά  τους, δε σταματούν όμως στιγμή να τα αγαπούν. Το βιβλίο τονίζει ακριβώς αυτό: όλοι κάνουμε λάθη και οφείλουμε να τα επισημάνουμε στους ανθρώπους που αγαπάμε γιατί μπορεί να μην το έχουν καταλάβει. Η εικονογράφηση ζωντανεύει άψογα τόσο το ψεύτικο, όπου η φαντασία της Μαρίας Μανονυρά ξετυλίγεται χωρίς όρια, όσο και το αληθινό περιβάλλον του Ορφέα, είναι γεμάτη λεπτομέρειες, εκφραστικότητα και ποικίλες οπτικές γωνίες. Στο τέλος του βιβλίου δίνονται οδηγίες ασφαλούς περιήγησης από τον Μανώλη Σφακιανάκη, όλες τους απλές, εύληπτες, άκρως βοηθητικές και υποστηρικτικές και απευθύνονται χωριστά σε γονείς και σε παιδιά.

Βιβλίο Το δικό μας 1821
Συγγραφέας Αναστασία Ευσταθίου
Εικονογράφος Κατερίνα Βερούτσου
Κατηγορία
Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Ελληνοεκδοτική
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Σε αυτό το καλογραμμένο βιβλίο, εφτά αντικείμενα αφηγούνται αντίστοιχες ιστορίες της Ελληνικής Επανάστασης, με τρόπο κατάλληλο για παιδιά από 6 ετών και πάνω. Συναρπαστικές ιστορίες για το 1821 δίνονται μέσα από μια πρωτότυπη ματιά και αφήγηση και μας ταξιδεύουν σε πολλά σημεία της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, με αφορμή πράγματα που έχουν ιδιαίτερο ιστορικό βάρος. Τα αντικείμενα που επέλεξε η συγγραφέας υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες σε σημαντικές στιγμές του Αγώνα και διαπιστώνουμε πως υπάρχει μια ποικιλία στην επιλογή τους, η οποία φωτίζει έτσι όλο το φάσμα του ξεσηκωμού. Το τσέρκι σ’ ένα ηπειρώτικο χωριό πριν την Επανάσταση, το ξύλινο μαύρο άλογο στον μακεδονικό κάμπο, η υφαντή ποδιά σ’ ένα νησί του Αιγαίου, το σπαθί του Νικηταρά, η πιστόλα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας και ο κονδυλοφόρος του Γεωργίου Τερτσέτη αφηγούνται στους μικρούς αναγνώστες σε πρώτο πρόσωπο και με προσεγμένο λεξιλόγιο την ιστορία τους, τα κατορθώματά τους, τον ρόλο τους στις εξελίξεις, τι είδαν, τι έμαθαν, τι βίωσαν. Η εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου κινείται σε παλ χρωματισμούς κι έχει υπέροχες ρεαλιστικές νότες που συναντούν την αφαιρετικότητα της αποτύπωσης του φόντου. Η αποφασιστικότητα της Μπουμπουλίνας και η σοβαρότητα της Παναγίας είναι από τις καλύτερες αποτυπώσεις του βιβλίου ενώ το σπαθί, ο κονδυλοφόρος και άλλα αντικείμενα απεικονίζονται από πολλές πλευρές. Στις τελευταίες σελίδες υπάρχουν δημιουργικές δραστηριότητες, παιχνίδια και ασκήσεις που συμπληρώνουν το συναρπαστικό αυτό βιβλίο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *