leros-ferry-tickets-dodecanese-routes

Η γνωστή και αγαπημένη παρέα των παιδιών που περνούσαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο Πόρτο Ράφτη και γνωρίσαμε στην «Κούπα του Πτολεμαίου» επιστρέφει. Τα υπέροχα, πανέξυπνα και φιλέρευνα παιδιά πάνε για διακοπές στη Λέρο, το νησί της Άρτεμης. Καλοκαίρι, ανεμελιά, η μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου και….ο μυστηριώδης Κώδικας της Λέρου! Με άλλα λόγια πάλι μπλέκουν τα παιδιά σε περιπέτειες από κει που δεν το περιμένανε! Χιλιάδες ερωτηματικά, κλιμακούμενη αγωνία, ξενάγηση στα χωριά και τις παραλίες της Λέρου, με πολλά ιστορικά στοιχεία που δύσκολα θα βρουν οι μικροί αναγνώστες στα σχολικά βιβλία.

Βιβλίο Ο κώδικας της Λέρου
Συγγραφέας Κώστας Στοφόρος
Κατηγορία Περιπέτεια / Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Κέδρος
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Μια υπέροχη, καλογραμμένη, ανατρεπτική περιπέτεια για μεγάλα παιδιά και εφήβους που με συντρόφεψε ευχάριστα και με έκανε να χάσω αρκετές στάσεις λεωφορείου μέχρι να το τελειώσω. Ο κύριος Στοφόρος ξέρει να γράφει και να εξισορροπεί τα εγκυκλοπαιδικά στοιχεία με το σασπένς. Ωραίο λεξιλόγιο, ολοζώντανες αναπαραστάσεις σκηνών και περιστατικών, αληθινοί και καθημερινοί διάλογοι, ευρηματικές ανατροπές και δεξιοτεχνία στην αφήγηση είναι λίγες από τις αρετές του συγγραφέα. Θα τολμούσα να πω ότι το στυλ του είναι ένα κράμα της εγκυκλοπαιδικότητας της Αντιγόνης Μεταξά, της φροντίδας της Πηνελόπης Δέλτα και της αγωνίας στα βιβλία της Enid Blyton.

Ο Κώδικας της Λέρου είναι ένα χειρόγραφο που περιγράφει την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα της νήσου Λέρου ως τον 19ο αιώνα, όμως «Του χειρογράφου αυτού η συνέχεια έχει αποκοπή βαναύσως δια χειρός γνωριζούσης την αξίαν της συνεχείας». Κι εδώ έρχεται να συμπληρώσει την Ιστορία η δημιουργική φαντασία του συγγραφέα, που αποδίδει στο σκισμένο απόσπασμα κομμάτια από τη χαμένη Ιστορία του αρχαίου ιστορικού Φερεκύδη, ένα χαμένο χειρόγραφο που κανένας πουθενά δεν εντόπισε και περιέχει σημαντικές πληροφορίες για τη Λέρο κατά την αρχαιότητα. Έτσι λοιπόν κάποιοι ψάχνουν το σκισμένο κομμάτι από τον Κώδικα της Λέρου. Πού το έχουν κρύψει και γιατί; Τι δουλειά έχει ο «Μαύρος Κύκνος», το καράβι του πανίσχυρου Κουρτ Βίντερ, στη Λέρο; Τι ψάχνει πάλι ο πάμπλουτος επιχειρηματίας που έχασε μέσα από τα χέρια του την Κούπα του Πυθαγόρα;

Το μυθιστόρημα είναι γεμάτο πληροφορίες για το νησί, από την εποχή της Άρτεμης και την Ιταλοκρατία ως την Απελευθέρωση και την προσάρτησή του στην Ελλάδα, καθώς και για τις άσχημες συνθήκες που ζούσαν όσοι εκτοπίζονταν κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας. Αρχαιολογία, Ιστορία, λαογραφία, αγωνία, ανατροπές είναι ένα αρκετά ισχυρό αμάλγαμα για μια ευχάριστη ανάγνωση. Η ιστορία εξελίσσεται άνετα, αβίαστα, με πολύ ωραίο λόγο, χωρίς τα ιστορικά στοιχεία να κουράζουν ή να απομονώνουν την πλοκή, με τα παιδιά να έχουν το καθένα τη δική του ψυχολογία, συμπεριφορά και αντιδράσεις: θα παίξουν, θα τσακωθούν, θα ψάξουν στο Διαδίκτυο για στοιχεία κλπ.

Χωρίς να επηρεάζει ιδιαίτερα την εξέλιξη της πλοκής ή να συμμετέχει ενεργά σε αυτήν είναι η ιστορία του πρόσφυγα Ελίας, που δίνει το περιθώριο στον κύριο Στοφόρο να δείξει με δυνατές, συγκινητικές σκηνές το δράμα των προσφύγων που αγωνίζονται να ξεφύγουν από το θανατικό που απλώθηκε στη χώρα τους και να βρουν μια καλύτερη ζωή μακριά από τα ερείπια, πέφτοντας έτσι σε επιτήδειους που τους τρώνε τα λεφτά και τους παρατάνε στο πέλαγος. Είναι μια ωραία αντιδιαστολή συγκριτικά με την ασφαλισμένη, ήρεμη και ξένοιαστη, όσο γίνεται, ζωή των αγαπημένων μας πρωταγωνιστών, που δεν έχουν γνωρίσει πόλεμο και ανασφάλειες, οπότε ο μικρός αναγνώστης καταλαβαίνει πόσο δύσκολες και τραγικές συνθήκες ζουν άλλα συνομήλικα και μεγαλύτερα παιδιά και με τη βοήθεια του συγγραφέα νιώθει την ανάγκη να βοηθήσει κι αυτός όσο και όπως μπορεί.

Γεμάτο αγωνία και μυστικά, πλούσιο σε πληροφορίες, έξυπνο και συναρπαστικό ως προς την πλοκή, με όλους τους χαρακτήρες που γνώρισα και αγάπησα από το πρώτο βιβλίο της σειράς, «Ο Κώδικας της Λέρου» καλωσορίζει τον μικρό αναγνώστη σε μια νέα, εξίσου συγκλονιστική περιπέτεια! Η Κατερίνα, η Ζηνοβία, η Ζωή, η Αντιγόνη, ο Δημήτρης, ο Γιάννης και ο Ελίας σας περιμένουν!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *