merge_from_ofoct

Μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο δύο πολύ ενδιαφέροντα παραμύθια για παιδιά από 4 ετών και πάνω τα οποία μαθαίνουν στους μικρούς αναγνώστες, μέσα από ενδιαφέρουσες και καλογραμμένες ιστορίες, πώς να βελτιώσουν τη συμπεριφορά τους, καθώς και βασικές έννοιες, όπως δοτικότητα, σεβασμός στην ελευθερία του άλλου κλπ. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Βιβλίο Το Νησί της Ελευθερίας
Τίτλος πρωτοτύπου L’Île de la Liberté
Συγγραφέας Eric-Emmanuel Schmitt
Μετάφραση Μάρω Ταυρή
Εικονογράφος Barbara Brun 

Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Μεταίχμιο
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Στις «Ιστορίες της κουκουβάγιας», η Αθηνά η Κουκουβάγια ενθαρρύνει το παιδί να σκεφτεί, να θέσει ερωτήματα, να πειραματιστεί και να βρει μόνο του τις απαντήσεις μέσα από μια σειρά παραμυθιών που θα το βοηθήσουν να βελτιώσει τη συμπεριφορά του και να σκεφτεί περισσότερο πάνω στις σχέσεις του με γνωστούς, φίλους και συγγενείς. Έτσι, στο πρώτο βιβλίο, γνωρίζουμε τα αδέλφια Λίλι και Ντανίλο που ζουν στο Γαλάζιο Δάσος παίζοντας όλη μέρα και κάνοντας φασαρία, κάτι που ενοχλεί τους κατοίκους. Ακόμη χειρότερα οι γονείς τους τα πιέζουν να κάνουν πράγματα την ώρα που προτιμάνε να παίξουν ή να βγουν βόλτα. Τα δυο αδέλφια ασφυκτιούν σε αυτό το απαγορευτικό περιβάλλον και τελικά απεχθάνονται το Γαλάζιο Δάσος γιατί διαπιστώνουν πως δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Ένα βράδυ το σκάνε από το λαγούμι τους και η κουκουβάγια Αθηνά πραγματοποιεί την επιθυμία τους: τα πάει στο Νησί της Ελευθερίας, όπου δεν υπάρχουν κανόνες και «πρέπει». Εκεί τα δυο αδέλφια διαπιστώνουν πόσο άσχημη είναι η ασυδοσία και η απόλυτη ελευθερία ενώ ταυτόχρονα βιώνουν δύσκολες καταστάσεις που τους δείχνουν πως κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή από κάποιον πιο δυνατό, πιο καλά οργανωμένο ή κάποιον που έχει μαζί του μια ολόκληρη ομάδα ή παρέα.

Το εξαίρετο αυτό κείμενο τονίζει τα καλά της ελευθερίας αρκεί να υπάρχει μέτρο, τα πλεονεκτήματα των κανόνων και των νόμων και εξηγεί εύληπτα στα μικρά παιδιά τι σημαίνει η φράση «Η ελευθερία του ενός συγκρούεται με την ελευθερία του άλλου» και μέσα από μια ευρηματική, ανατρεπτική ιστορία δείχνει πόσο χρήσιμο είναι να θέτουμε όρια, κανόνες και απαγορεύσεις, με τα οποία μεν θυσιάζουμε ένα μικρό μέρος της ελευθερίας, συνυπάρχουμε δε αρμονικά. Στην τελευταία σελίδα υπάρχει σημείωμα του συγγραφέα με ενδιαφέρουσες εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Η εικονογράφηση είναι υπέροχη, γεμάτη χρώματα και άκρως ρεαλιστική. Τα ζωάκια αποτυπώνονται με λεπτομέρειες σ’ ένα καλομελετημένο σκηνικό και η φύση του νησιού και του δάσους δίνεται με ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς από λουλούδια και δέντρα, ζώα και φυτά. Στο «Νησί της Ελευθερίας» λοιπόν ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει κι αυτό αρχικά φαίνεται ιδανικό για τη Λίλι και τον Ντανίλο, σύντομα όμως διαπιστώνουν πως το όνειρο μετατρέπεται σε εφιάλτη κι έτσι κατανοούν τη σημασία και την αξία των κανόνων και των περιορισμών μέσα από μια σειρά περιπετειών.

Βιβλίο Το φαρδύ πουλόβερ
Τίτλος πρωτοτύπου Le gross pull
Συγγραφέας Armelle Modéré
Μετάφραση Μάρω Ταυρή
Εικονογράφος Djohr

Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Μεταίχμιο
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Είναι Παραμονή Χριστουγέννων και μια τρομερή χιονοθύελλα στο δάσος έχει κλείσει τους πάντες στα λαγούμια και στις τρύπες τους. Στη φωλιά του ο κύριος Αρκούδος κρυώνει γιατί τα ξύλα τελειώνουν κι αφού δεν μπορεί να βγει έξω ψάχνει άλλους τρόπους για να ζεσταθεί. Βρίσκει λοιπόν το πουλόβερ της γιαγιάς του, μόνο που είναι πολύ μεγάλο κι έτσι το ξεπλέκει και το φέρνει στα μέτρα του, μόνο που έτσι περισσεύει ένα κομμάτι κι αποφασίζει να το χαρίσει στη γειτόνισσά του κι αυτή, αφού κάνει τη δουλειά της, ό,τι περισσεύει το δίνει αλλού και…. Πώς θα περάσει την παραμονή των Χριστουγέννων ο κύριος Αρκούδος; Πώς γίνεται η καλή του πράξη να του φέρει στη ζωή νέους φίλους από κει που δεν το περίμενε; Μια υπέροχη, γλυκιά ιστορία για παιδιά από 4 ετών και πάνω που τονίζει τη σημασία και τα πλεονεκτήματα της δοτικότητας και της φιλαλληλίας και καταγράφει μια αλληλουχία γεγονότων που επιστρέφουν την καλοσύνη στον αρκούδο με απρόσμενο τρόπο! Η ιστορία δείχνει πως ακόμη και το παραμικρό που δε χρειαζόμαστε μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάποιον άλλον. Σκεφτείτε πώς μπορεί να φανεί χρήσιμο ένα κουβάρι μαλλί που όλο και μικραίνει, όλο και σώνεται; Από το πολύ μεγάλο περνάμε στο πολύ μικρότερο ζώο και σε όλα φαίνεται χρήσιμο το μαλλί που περισσεύει ενώ στις τελευταίες σελίδες συγκινήθηκα με την ανατροπή!

Η εικονογράφηση είναι καταπληκτική, με το φλούο κοραλί χρώμα του νήματος από το πουλόβερ να είναι πανταχού παρόν και να στολίζει κάθε φορά και με διαφορετικό τρόπο τις εικόνες, ανάλογα τη χρήση του από το κάθε ζωάκι. Οι φωλιές του αρκούδου, του σκαντζόχοιρου, του ποντικιού και των άλλων ζώων είναι γεμάτες χρώματα και τόσο διαφορετικές μεταξύ τους! Ποικιλία αντικειμένων και άλλων λεπτομερειών αιχμαλωτίζουν το μάτι και πυροδοτούν στη φαντασία των παιδιών χιλιάδες ιστορίες σχετικές με τα μέλη της εκάστοτε οικογένειας που βλέπουμε. Αντικείμενα, φυτά εσωτερικού χώρου (ξετρελάθηκα με το πουλί που κρυώνει σχεδόν σε κάθε σελίδα, με το αρκουδάκι που κοιμάται κάτω δεξιά στη φωλιά του αρκούδου και με το σκουλήκι που διαβάζει κάτω αριστερά στη φωλιά του ποντικού), χριστουγεννιάτικα δέντρα, σόμπες, βιβλία, στοκ τροφίμων, γλυκά, ηλεκτρικές γεννήτριες (ναι, κι από αυτές έχουμε), θαμμένα παιχνίδια και κοσμήματα από απρόσεκτους ανθρώπους και πολλά άλλα δείχνουν αχαλίνωτη φαντασία και ταυτόχρονα ανυπέρβλητο ταλέντο. «Το φαρδύ πουλόβερ» είναι μια τρυφερή ιστορία για την αγάπη προς τον διπλανό, για τη φιλία, τη δοτικοτητα και την αλληλεγγύη και το βιβλίο δείχνει με τον πιο κατάλληλο τρόπο στα μικρά παιδιά πώς να χαρίζουν χωρίς υστεροβουλία ό,τι δε χρειάζονται σε όσους έχουν ανάγκη, ακόμη κι αυτό το λίγο που τους περισσεύει, χωρίς όμως να περιμένουν αντάλλαγμα, μιας και αυτό είναι το πραγματικό νόημα: δίνε ανυστερόβουλα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *