255260727_281488710527808_1344462926551468360_n

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφόρησαν δύο πολύ ενδιαφέροντα βιβλία που θα ευαισθητοποιήσουν τους μικρούς αναγνώστες από 6 ετών και πάνω και θα τους δείξουν εύληπτα και χωρίς ίχνος διδακτισμού πώς μπορούν να αποδεχτούν συμπεριφορές και απόψεις που διαφέρουν από τις δικές τους και πώς να καταφέρουν να κερδίσουν ένα μεγάλο “μπράβο” από τη δασκάλα τους.

Βιβλίο Άμπαλη εγώ;
Συγγραφέας Αντιόπη Φραντζή
Εικονογράφος Νίκος Γιαννόπουλος
Κατηγορία
Παραμύθι
Εκδότης Μεταίχμιο
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Χριστιάνα παίζει πολλά παιχνίδια με τις φίλες και τους φίλους της, λατρεύει όμως το ποδόσφαιρο και θυμώνει που τη χαρακτηρίζουν άμπαλη. Ως κόρη αμυντικού, τα καλοκαίρια στο χωριό έκαναν μαζί τα καλύτερα ματσάκια κι είναι το αγαπημένο της άθηλμα. «Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι. Στο παιχνίδι που θέλουν», υποστηρίζει η συγγραφέας στο καλογραμμένο αυτό παραμύθι. Πρόκειται για ένα κείμενο αφιερωμένο στο ποδόσφαιρο και μέσα από αυτό στο παιχνίδι για τα στερεότυπα των δύο φύλων που εξακολουθούν να υπάρχουν ως τις μέρες μας. Η λύση είναι απλή: εφόσον αγαπάμε κάποια κοινά πράγματα, δεν υπάρχει λόγος να μαλώνουμε! Η ιστορία δείχνει και την άλλη πλευρά του νομίσματος: στρέφεται και στον αδερφό της Χριστιάνας, που δεν του αρέσει καθόλου το ποδόσφαιρο χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι «ούφο». «…πολλοί άνθρωποι θέλουν τα πράγματα τακτοποιημένα σε κουτάκια… κάποια στιγμή όλοι θα αναγκαστούν να βγουν από τα κουτάκια τους, γιατί στη ζωή κερδίζει όποιος τολμάει να ψάξει και να ανακαλύψει αυτό που τον κάνει χαρούμενο και δημιουργικό». Δε μένει λοιπόν παρά να διαλέξουμε φίλους που μας ταιριάζουν και να νιώσουμε ευτυχισμένοι σε μια παρέα που μας θέλει για αυτό που είμαστε. Έξυπνα κι ενδιαφέροντα παιχνίδια και κουίζ συμπληρώνουν το κείμενο ενώ η εικονογράφηση του Νίκου Γιαννόπουλου είναι όμορφη και άκρως ρεαλιστική, με πολλά χρώματα και ενδιαφέρουσες οπτικές γωνίες. Βρήκα αστείες και χαριτωμένες τις εκφράσεις της  θυμωμένης Χριστιάνας ενώ οι μορφασμοί της κακής συμμαθήτριας δε γίνεται να μη φέρουν στο νου την Ελίζα από την Κάντυ-Κάντυ!

Βιβλίο Η δασκάλα με μισεί!
Συγγραφέας-Εικονογράφος Σάντρα Ελευθερίου
Κατηγορία
Παραμύθι
Εκδότης Μεταίχμιο
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η κυρία Λίζα αναθέτει στα παιδιά για μία εβδομάδα να γράφουν κάθε μέρα κάποια αλλαγή που παρατηρούν γύρω τους και να το αναπτύσσουν σε μια σύντομη έκθεση. Η μικρή μας ηρωίδα, που ζηλεύει το χρυσό αστεράκι και το κόκκινο «μπράβο» που πήρε ο αδελφός της, στύβει συνέχεια το μυαλό της να γράψει κάτι ενδιαφέρον, έχοντας στο νου τι θέλει ν’ ακούσει η δασκάλα της. Τα αποτελέσματα δυστυχώς περιορίζονται στο μπλε, σκέτο «μπράβο». Σταδιακά το κοριτσάκι νιώθει απελπισία που την κυριεύει και γίνεται άγχος, με αποτέλεσμα να αναθεωρήσει τη συμπεριφορά της και να καταλάβει πώς θα καταφέρει να πάρει τον έπαινο! Ευρηματική ιδέα, που περνάει επιμέρους μηνύματα γύρω από τον πόλεμο και τους πρόσφυγες, ακόμη και την ανακύκλωση, πάνω απ’ όλα όμως δείχνει πως δεν πρέπει να λέμε ψέματα στον εαυτό μας. Το κοριτσάκι γράφει ό,τι νομίζει πως η δασκάλα της θέλει ν’ ακούσει ή να διαβάσει, είναι όμως έτσι; Μήπως πρέπει να γράφουμε αυτά που πραγματικά μας προβληματίζουν και μας απασχολούν; Η ιστορία συμπληρώνεται με παιχνίδια και κουίζ ενώ η εικονογράφηση της ίδιας της συγγραφέως είναι ενδιαφέρουσα και μπλέκει όμορφα το σουρεαλιστικό με την πραγματικότητα. Οι σκέψεις της μικρής ηρωίδας αποτυπώνονται στο χαρτί με ζωηρές γραμμές όσο η πραγματικότητά της είναι γεμάτη συναρπαστικές λεπτομέρειες.συμπεριφ

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.