fokion-negris

H πολυσχιδής δραστηριότητα του Φωκίωνα Nέγρη παρουσιάζεται ανάμεσα στα ιστορικά γεγονότα του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα και της πρώτης τριακονταετίας του 20ού. O αναγνώστης θα συναντήσει τον χαρισματικό μηχανικό που ορθοπόδησε την ελληνική Eταιρεία των Mεταλλουργείων Λαυρίου, τον δημιουργό του Aττικού Σιδηροδρόμου, τον πολιτικό που στάθηκε τίμια, υπεύθυνα και με παρρησία απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής του, τον υπέρμαχο των εργαζομένων και πρωτεργάτη των κοινωνικών ασφαλίσεων στην Eλλάδα, τον διαπρεπή επιστήμονα-γεωλόγο. Tα δεκαέξι κεφάλαια του βιβλίου διανθίζονται από ενδιαφέρουσες φωτογραφίες, σχέδια και γελοιογραφίες. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Βιβλίο Φωκίων Νέγρης (1846-1928)
Συγγραφέας Γιώργος Αντ. Πέππας
Κατηγορία Non fiction
Εκδότης Τσουκάτου
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Πρώτα πρώτα να ξεκαθαρίσω ότι το βιβλίο το διάβασα ως αναγνώστης και δεν το μελέτησα ως ερευνητής, επομένως δεν είμαι σε θέση να εντοπίσω λάθη ή αβλεψίες συγκριτικά με άλλες πηγές. Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν η βιογραφία του Φωκίωνα Νέγρη είναι κατατοπιστικότατη και πολύ προσεγμένη. Ο συγγραφέας έχει κάνει μεγάλη και δύσκολη δουλειά κι ευτυχώς που βρέθηκε στο δρόμο του η Έλλη Δρούλια, απόγονος του Φωκίωνα Νέγρη και τον βοήθησε σημαντικά. Ο συγγραφέας ανέτρεξε σε έγγραφα, πηγές, βιβλιοθήκες, πρωτότυπα χειρόγραφα, εφημερίδες, παντού, και μας παρουσιάζει όχι μόνο τον ισχυρό αυτόν άντρα αλλά και τον κοινωνικό και ιστορικό περίγυρο. Περιλαμβάνεται το γενεαλογικό του δέντρο, αναλυτικά η βιογραφία του, οι συνδρομές του σε όποιον τομέα καταπιάστηκε (στα μεταλλεία Λαυρίου ως γενικός διευθυντής, στα εργασιακά ως υπουργός, στην κοινωνική ασφάλιση, στα Γράμματα ως Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών), παρατίθενται αποσπάσματα ομιλών του και άρθρα του, έγγραφα, τιμολόγια από τους χώρους με τους οποίους καταπιάστηκε. Φωτογραφίες συνθέτουν μια πιο ολοκληρωμένη δουλειά (εντύπωση μου έκανε η έλλειψη φωτογραφιών του Νέγρη, συνολικά 3-4 μόνο, παρ’ όλο που έζησε τόσο πολύ κι έκανε τόσα πολλά!).

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με βιογραφία κι ευρετήριο, σημαντικές δουλειές σε εργασίες τέτοιου είδους και τέτοιου βεληνεκούς. Μου έκανε εντύπωση όμως που δεν υπάρχει μνεία στις συνθήκες θανάτου του βιογραφούμενου. Ενώ δηλαδή η βιογραφία διαιρείται σε ευκρινή επιμέρους τμήματα, ξαφνικά στο τελευταίο κομμάτι η Ακαδημία Αθηνών, με αφορμή τον θάνατο του μεγάλου αντρός, προχωρά σε κάποιες πανηγυρικές συνεδρίες και ομιλίες κλπ. Ναι αλλά πώς πέθανε ο Νέγρης; Πότε και πού; Τι αντίκτυπο είχε αυτό γενικά στην Ελλάδα; Τι έγραψε ο Τύπος της εποχής; Αυτό το κομμάτι ελλείπει, εκτός κι αν δεν βρέθηκαν πληροφορίες. Σε γενικές γραμμές έχουμε μια πολύ σημαντική πηγή για έναν άνθρωπο που εγώ προσωπικά τουλάχιστον ήξερα ελάχιστα, σφαιρικής ενημέρωσης (και για τα λαυρεωτικά, και για την πολιτική ιστορία του τόπου, και για την ανάπτυξη του Λαυρίου κλπ.) αρκετά τεκμηριωμένη και καλογραμμένη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *