27866991_936524766508686_7657467179400434590_n

Μια νέα σειρά περιπετειών ήρθε να κατακτήσει το αναγνωστικό κοινό των 8 ετών και πάνω. Ο Στέλιος ο Μπούφος, ο καλυτεροχειρότερος ντετέκτιβ του κόσμου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας και με έκανε να διασκεδάσω αφάνταστα! Γέλιο, μυστήριο, παραστατική εικονογράφηση που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αφήγησης, ρεαλιστική απεικόνιση του κόσμου και των αντιλήψεων ενός μικρού παιδιού και έξυπνοι διάλογοι. Στα βιβλία πρωταγωνιστεί μια αχτύπητη παρέα, διαλεγμένη προσεκτικά για να συμπληρώσει τον γκαφατζή Στέλιο: το αδερφάκι του, ο Ιάσονας, οι γονείς του, η χελώνα Πάτροκλος και οι φίλοι του, Ισίδωρος και Μανόλης! Μάλιστα ο Στέλιος είναι τόσο μπούφος που ακόμη και η σελιδαρίθμηση των βιβλίων του είναι βαλμένη ανάποδα!

Βιβλίο Το μαγικό κουτί
Συγγραφέας Γιώργος Κωνσταντινίδης
Εικονογράφος Σωτήρης Μητρούσης
Κατηγορία
Χιούμορ / Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Μίνωας
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Στο τρίτο βιβλίο της σειράς, «Το μαγικό κουτί», ο Στέλιος διαπιστώνει ότι στο σούπερ-μάρκετ της γειτονιάς του εξαφανίζονται τα κουτιά των αγαπημένων του δημητριακών, εμποδίζοντάς τον να συμμετάσχει στον διαγωνισμό τους. Ποιος το κάνει και γιατί; Τι σατανικές ιδέες θα σκεφτεί ο Στέλιος για να λύσει το μυστήριο; Ποια θα είναι η αναπάντεχη τροπή στην ιστορία μας αυτή; Τρώγονται τα δημητριακά με ξυλάκια; Ξέρει ο Ισίδωρος να αμολάει κατάρες; Ποιος είναι ο μυστηριώδης φαρσέρ που τρομάζει τον Στέλιο στο τηλέφωνο;

Η ιστορία ξετυλίγεται απίστευτα γρήγορα και συναρπαστικά. Η στρατηγική που καταστρώνει ο Στέλιος για να διαλέξει το σωστό κουτί και να είναι ο τυχερός του διαγωνισμού καθώς και ο κατά βάθος δύσκολος μικρόκοσμος του σχολείου με τους νταήδες και τους καθηγητές δίνουν την ευκαιρία στον συγγραφέα Γιώργο Κωνσταντινίδη να αναπτύξει ένα πλούσιο και ποικίλο λεξιλόγιο και στον εικονογράφο Σωτήρη Μητρούση να εικονογραφήσει ένα τρελό, σουρεαλιστικό και ταυτόχρονα τόσο αληθινό περιβάλλον που δε σταμάτησα στιγμή να γελάω. Το μάτι μου πήγαινε πότε στο κείμενο, πότε στα σκίτσα και ζούσα την κάθε στιγμή λες και ήμουν μπροστά! Τα σκίτσα είναι απόλυτα καρτουνίστικα, χωρίς περιττές λεπτομέρειες και πολύ παραστατικά. Γκάφες, χαζομάρες, ό,τι θεωρείται λογικό στο μυαλό ενός παιδιού δημιουργούν μια ιστορία ανατρεπτική, ευρηματική και πανέξυπνη.

Από την πρώτη σελίδα γελούσα αυθόρμητα, ειδικά στις υπέροχες κόντρες του Στέλιου με τον Ισίδωρο: -«Πθέφτη! Εγώ δε φοβάμαι. Είμαι ατρόμητοθ. -Κι εγώ Πανιώνιος!» (σελ. 86!). Και το πρόβλημα του Στέλιου να βρει τη σωστή λέξη συνεχίζεται: «-Το όνειρο αυτό δεν ήρθε τυχαία. Είναι σημάδι. Μου το στέλνει το υ-ποοο… -Υπόθετο; -Όχι. Υ-πο-σααα… -Υπνόθακοθ; -Όχι. Υ-πο-σιιι… -Υποθύθτημα; -Όχι. Υ-πα-σιιι… -Ιππαθία; -Όχι. Μου το έστειλε το μέσα μου τέλος πάντων! –Το υποθυνείδητό θου;» (σελ. 83!).

Ο Στέλιος καταφέρνει να φέρει ακόμη κι έναν μάστερ του κουνγκ φου στα όριά του! Ένας υπέροχος γκεστ σταρ παρελαύνει στις σελίδες του βιβλίου κάνοντας ό,τι μπορεί να φανταστεί ένας μικρός αναγνώστης, προσφέροντας διπλή δόση γέλιου! Χάρη σε αυτό το βιβλίο έμαθα τι είναι το τουρνικέ, σε τι χρησιμεύουν οι αράχνες, πώς να αγαπήσω τα μαθηματικά, πώς να αντιμετωπίζω με αποτελεσματικές κατάρες τους ανώνυμους φαρσέρ και φυσικά επιτέλους οι ίδιοι οι δημιουργοί του Μπούφου κατέληξαν στο οφθαλμοφανές συμπέρασμα: «Με αυτά που λέει ο Στέλιος κάθε μέρα έχω αρχίσει να κουφαίνομαι» (σελ. 61)! Από την άλλη, ο Μανόλης εκμυστηρεύεται το μυστικό της επιτυχίας του για το πώς καταφέρνει και τρώει συνέχεια: «Έχω τετραπίρουνο επεξεργαστή» (σελ. 58).

Για πρώτη φορά σε βιβλίο σειράς υπάρχει ένα συγκινητικό ηθικό δίδαγμα, που δείχνει πόσο καλά ξέρουν οι δημιουργοί την ψυχολογία των παιδιών. Παράλληλα με το μυστήριο, υπάρχει και αναφορά στον σχολικό εκφοβισμό ενώ ο τρόπος που τον αντιμετωπίζουν οι κύριοι Κωνσταντινίδης και Μητρούσης είναι υποδειγματικός και αληθοφανέστατος. Ναι, πίσω από ένα μεγάλο ποσοστό τέτοιων παιδιών υπάρχει η περίπτωση που αναφέρεται σε αυτό το βιβλίο και επικροτώ τη λύση που δόθηκε.

«Το μαγικό κουτί» είναι μια θεότρελη, διασκεδαστική, συγκινητική και καλογραμμένη πολυεπίπεδη περιπέτεια, που συνδυάζει τη μάθηση με τη διασκέδαση και περιγράφει ανερυθρίαστα κωμικά έναν συναρπαστικό μικρόκοσμο που θα λατρέψουν τα μικρά παιδιά! Είναι μια έξυπνη ιδέα, δοσμένη σωστά, καλοδουλεμένη και εικονογραφημένη με τον τρόπο που θέλουν οι αναγνώστες ηλικίας 8 ετών και πάνω. Αγωνία και χιούμορ αλλά και ηθικά διδάγματα σε έναν σωστό και ιδανικό συνδυασμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *