O-PIN-H-GOUING-1600×1200

Γιατί ο Πιν θέλει να ξεφορτωθεί την αδελφή του, Γουίνγκ; Τι σημαίνει να μοιράζεις εξίσου τη γονική αγάπη στα παιδιά σου και πώς το εκλαμβάνουν αυτά; Μπορούμε να μοιράσουμε σωστά την αγάπη; Γιατί κάθε καινούργιο στη ζωή μας το θεωρούμε απειλή; Με πόσους τρόπους μπορούμε ν’ αγαπήσουμε τ’ αδέλφια μας;

Βιβλίο Ο Πιν, η Γουίνγκ και 1.002 τρόποι αδελφικής αγάπης
Συγγραφέας Νικολέττα Μπαλάσκα
Εικονογράφος Μιμίκα Καπούλα

Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης The Book Project
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Νικολέττα Μπαλάσκα γράφει ένα τρυφερό και γλυκό παραμύθι για την αδελφική αγάπη και βοηθάει τα μικρά παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τι σημαίνει να έρχεται ένα νέο μέλος στην οικογένεια. Η συγγραφέας γεμίζει το κείμενό της με γλύκα και αγάπη, μεταδίδοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τα ίδια αισθήματα και στα παιδιά! Μου άρεσε πολύ η προσέγγισή της στο ευαίσθητο αυτό θέμα ισορροπίας μέσα στην οικογένεια και συγκινήθηκα διαβάζοντας πως η αγάπη ούτε χάνεται ούτε μοιράζεται αλλά πολλαπλασιάζεται και πως αν ακούσουμε την καρδιά μας καλύτερα, θα λάμψει μπροστά μας η ευκαιρία για κάτι ομορφότερο και μεγαλύτερο!

Χωρίς να θέλω να φανώ υπερβολικός, μιας και η συγγραφέας βγάζει το πρώτο της παραμύθι, παραδέχομαι με κέρδισε η αμεσότητα και η ειλικρίνεια της γραφής της. Απλές, χιλιοειπωμένες λέξεις τοποθετούνται έτσι ώστε να δώσουν νέο νόημα και να εντυπωθούν καλύτερα στο παιδικό μυαλουδάκι, με εκφράσεις όπως: «Να θυμάσαι ότι στη ζωή σου, πολλοί θα έρθουν και άλλοι τόσοι θα φύγουν. Η αδερφή σου όμως θα είναι πάντα εκείνη που με ένα της βλέμμα θα καταλαβαίνει τι νιώθεις» και «Αχ, αυτή η ζεστασιά που ξεχύνεται παντού σαν έρχεται η αγκαλιά από κάποιον που αγαπάς» (τρεις φορές πολυτιμότερο, με αυτά που ζούμε σήμερα). Ο Πιν μπορεί να μην υποδέχεται αρχικά με ανοιχτές αγκάλες τη Γουίνγκ αλλά ένας πολύτιμος φίλος τον στρέφει στη σωστή κατεύθυνση.

Η εικονογράφηση της Μιμίκας Καπούλα είναι υπέροχη. Σε μπλε φόντο (το αγαπημένο μου χρώμα) μια οικογένεια πιγκουίνων (τα αγαπημένα μου ζώα) καλωσορίζουν ένα νέο μέλος στην οικογένεια και η καλλιτέχνις δίνει τον καλύτερό της εαυτό. Ο Πιν είναι κλασικός αυτοκρατορικός πιγκουίνος, γελαστός αλλά και σκεφτικός, ατίθασος και παιχνιδιάρης, η Γουίνγκ είναι χαριτωμένη, με το γκρι χρώμα του νεογέννητου, κόκκινα μαγουλάκια και έναν κόκκινο φιόγκο, ο πατέρας μεγάλος σε ηλικία και με το βλέμμα εκείνο του ώριμου και υπεύθυνου πλάσματος και το φεγγάρι που τα παρακολουθεί όλα αυτά είναι στρουμπουλό και ολοφώτιστο. Τι καλύτερο περιβάλλον λοιπόν από αυτό για να βυθιστούν οι αναγνώστες στις περιπέτειες που σκαρφίζεται ο Πιν κατά της αδελφής του;

«Ο Πιν η Γουίνγκ και 1.002 τρόποι αδελφικής αγάπης» είναι ένα παραμύθι γεμάτο νοήματα και αλήθειες ως προς την αδερφική και την οικογενειακή αγάπη. Μέσα από μια σειρά διασκεδαστικών περιπετειών και μια σωστή καθοδήγηση από έναν απρόσμενο φίλο, η συγγραφέας μας δείχνει πως η έλευση ενός νέου μέλους κάθε άλλο παρά κακό ή ανεπιθύμητο είναι. Τρυφερά λόγια θα βοηθήσουν τα παιδιά ν’ αγκαλιάσουν με στοργή τ’ αδέλφια τους και οι γονείς θα βρουν έναν πολύτιμο σύμμαχο για να δείξουν στα παιδιά τους τι σημαίνει το ένα για το άλλο σε αυτήν τη ζωή.

Leave a Reply

Your email address will not be published.