9786180133301_hd

Η μις Μαρπλ δεν ευχαριστιέται τις διακοπές της στην Καραϊβική κι ας είναι δώρο του ανιψιού της, Ρέιμοντ Γουέστ, ώσπου η φλυαρία του ταγματάρχη Πάλγκρεϊβ για έναν δολοφόνο που εξακολουθεί να μένει ασύλληπτος της κεντρίζει το ενδιαφέρον. Την επόμενη μέρα ο ταγματάρχης δολοφονείται και η μις Μαρπλ πιάνει δουλειά!

Βιβλίο Μυστήριο στην Καραϊβική 
Τίτλος πρωτοτύπου A caribbean mystery
Συγγραφέας Agatha Christie
Μεταφραστής Χρύσα Μπανιά
Κατηγορία
 Αστυνομικό μυθιστόρημα
Εκδότης Ψυχογιός
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η υπόθεση διαδραματίζεται στο φανταστικό νησί του Σεντ Ονορέ με πρωτεύουσα την Τζέιμσταουν, όπου, όπως διαπιστώνει σύντομα η μις Μαρπλ, τίποτα δε συμβαίνει, σε αντίθεση με το χωριό της, το Σεντ Μέρι Μιντ, «όπου πάντα κάτι έτρεχε». Στο ξενοδοχείο Γκόλντεν Παλμ καταλύουν διάφορες ενδιαφέρουσες προσωπικότητες, απόστρατοι αξιωματικοί, πάμπλουτοι πελάτες με βοηθούς και γραμματείς, χήρες και φυσιοδίφες, ξαδέλφες και σύζυγοι που όλοι τους έχουν κάτι να κρύψουν ή αλλάζει η ζωή τους χάρη σε μια ενδιαφέρουσα γνωριμία ή νιώθουν βαθύ μίσος ή αγάπη για κάποιον που δεν πρέπει κλπ. Στο μυθιστόρημα έχουμε και πάλι ένα ενδιαφέρον παζλ διαπροσωπικών σχέσεων, μια πανσπερμία συμπεριφορών και αντιλήψεων, εξωσυζυγικές και γενικότερα ελεύθερες σχέσεις, σημάδια ψυχικής ανισορροπίας, προσδοκίες και απληστία, ένοχα μυστικά και εκβιασμούς, βαλτωμένους γάμους, κοινωνικές ευπρέπειες που καλύπτουν σκάνδαλα, μέσα από τα οποία η μις Μαρπλ πρέπει να ξεκαθαρίσει «την ήρα απ’ το στάρι» και να βρει την άκρη του νήματος στη σκοτεινή αυτή υπόθεση. Με ποιον τρόπο; Μα με τη συζήτηση: «Οι ηλικιωμένες είχαν την τάση να κουβεντιάζουν ακατάσχετα. Ο κόσμος βαριόταν, μα σε καμία περίπτωση δεν υποψιαζόταν ότι οι ηλικιωμένες είχαν απώτερα κίνητρα» (σελ. 54).

Το «Μυστήριο στην Καραϊβική» είναι η ένατη περιπέτεια της μις Μαρπλ και έχει όλα τα καλά συστατικά ενός συναρπαστικού αστυνομικού μυθιστορήματος, καθώς και όλα τα γνωστά χαρακτηριστικά γνωρίσματα, αντιλήψεις και νοοτροπίες που συναντάμε στα βιβλία με ηρωίδα την αξιαγάπητη αυτή γεροντοκόρη. Περίπλοκη υπόθεση, πολλοί ύποπτοι που διαστρεβλώνουν ή αποσυντονίζουν ή κρύβουν τα γεγονότα, λεπτοδουλεμένοι χαρακτήρες δοσμένοι με απλότητα, διεισδυτικότητα, εξαιρετικές ανατροπές και εκπλήξεις. Εδώ, μάλιστα, αμέσως μετά τη δολοφονία του Πάλγκρεϊβ, η ένταση κορυφώνεται σχεδόν αμέσως, γιατί υπάρχουν κάποιες παράλληλες ιστορίες που αποκαλύπτονται σταδιακά και συνδέονται απρόσμενα με τέτοιο τρόπο που νιώθεις έντονα το κακό να κυριαρχεί παντού. Ο πάμπλουτος πελάτης Τζέισον Ρέιφιελ, στου οποίου τη βοήθεια προσφεύγει η μις Μαρπλ για την επίλυση του μυστηρίου, θα εμφανιστεί μέσω της διαθήκης του και στο «Nemesis», όπου θα ζητήσει από την παλιά του γνώριμη να βρει την άκρη ενός δικού του μπερδεμένου νήματος.

Οι ιστορίες με τη μις Μαρπλ μ’ αρέσουν πολύ γιατί αναπαριστούν πειστικότατα τη γνήσια, «χωριάτικη» αντίληψη και νοοτροπία, διαστρεβλώνουν για χάρη εντυπωσιασμού κάποια γεγονότα, βγάζουν στην επιφάνεια καλά κρυμμένα μυστικά που ίσως να έχουν, ή και όχι, σχέση με την καθαυτή ιστορία και γενικότερα η Agatha Christie δημιουργεί ένα άκρως ρεαλιστικό σκηνικό και καταπληκτικά ανορθόδοξες μεθόδους επίλυσης του μυστηρίου. Η μις Μαρπλ είναι μια πανέξυπνη γυναίκα, με άφθαστη πείρα από ανθρώπινους χαρακτήρες και πάντα μ’ ένα περίεργο ερωτηματολόγιο που θα την οδηγήσει στη λύση όσο η όλη συμπεριφορά της εμπνέει στους γύρω της την απορία, τη λύπηση ή ακόμη και την οργή για τα όσα ξεπερασμένα και πεπαλαιωμένα εκπροσωπεί. Πρόκειται για μια καλά κρυμμένη «μάσκα» όμως που ξεγελάει τους γύρω της και την αφήνει απερίσπαστη να ακολουθήσει το δικό της μονοπάτι.

Το «Μυστήριο στην Καραϊβική» κυκλοφόρησε στην Αγγλία το 1964 και στην Αμερική την επόμενη χρονιά και είναι η ένατη περιπέτεια με τη γλυκιά ηλικιωμένη πρωταγωνίστρια, μιας και τα διηγήματα στα οποία εμφανίστηκε το 1927 στα μηνιαία βρετανικά περιοδικά «The Royal Magazine» και «The Story-Teller Magazine» δημοσιεύθηκαν σε βιβλίο μόλις το 1932 με τον τίτλο «The thirteen problems». Στα ελληνικά υπήρξαν πολλές εκδόσεις του μυθιστορήματος ώσπου κυκλοφόρησε από το Λυχνάρι με τον τίτλο «Το σπίτι με τους ιβίσκους» και σήμερα (2020) επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μεγαλύτερο σχήμα, με προλογικό σημείωμα και με νέα μετάφραση (της Χρύσας Μπανιά). Ως προς το εξώφυλλο ακολουθούν την έκδοση Harper Collins (1981) ενώ έχουν ανακοινώσει πως στόχος τους είναι να κυκλοφορήσουν στα ελληνικά όλα τα αστυνομικά έργα της Agatha Christie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.