9786180135176_hd

Η Γκουέντα Ριντ, εν αναμονή του συζύγου της, επιστρέφει στην Αγγλία και από σύμπτωση ενοικιάζει το σπίτι όπου έμενε όταν ήταν παιδί, με αποτέλεσμα σταδιακά να αρχίσει να γεμίζει αναμνήσεις που κρύβουν ένα μυστικό για τη δεύτερη σύζυγο του πατέρα της που είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Το είχε σκάσει με άλλον άντρα ή συνέβαινε κάτι διαφορετικό στη ζωή της; Ποιοι είναι οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρεφόταν και ποιος απ’ αυτούς είχε σκοτεινά σχέδια στο μυαλό του; Τι ρόλο έπαιξε στα γεγονότα η τρίχρονη τότε Γκουέντα;

Βιβλίο Η ξεχασμένη δολοφονία 
Τίτλος πρωτοτύπου Sleeping murder
Συγγραφέας Agatha Christie
Μεταφραστής Χρύσα Μπανιά
Κατηγορία
 Αστυνομικό μυθιστόρημα
Εκδότης Ψυχογιός
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η «Ξεχασμένη δολοφονία» είναι η δέκατη τρίτη και τελευταία περιπέτεια της μις Μαρπλ και έχει όλα τα καλά συστατικά ενός συναρπαστικού αστυνομικού μυθιστορήματος, καθώς και όλα τα γνστά χαρακτηριστικά γνωρίσματα, αντιλήψεις και νοοτροπίες που συναντάμε στα βιβλία με ηρωίδα την αξιαγάπητη αυτή γεροντοκόρη. Περίπλοκη υπόθεση και λεπτοδουλεμένοι χαρακτήρες, δοσμένα με απλότητα, διεισδυτικότητα, εξαιρετικές ανατροπές και εκπλήξεις, και ειδικά εδώ κάτι πρωτότυπο για ιστορία της μις Μαρπλ: την εξιχνίαση ενός «τέλειου» εγκλήματος που έλαβε χώρα κοντά είκοσι χρόνια πριν. Η σχέση της Γκουέντα με τον σύζυγό της, Ζιλ, και τα σχέδια που έκαναν για επιστροφή στην Αγγλία καταγράφονται απλά και συναρπαστικά και χωρίς να το καταλάβω, από κεφάλαιο σε κεφάλαιο, έμπλεκα όλο και περισσότερο με την ιστορία που, από ρομαντική, σταδιακά γέμισε μυστήριο, σασπένς και ερωτήματα. Πώς βρήκε το σπίτι στο Ντίλμουθ η Γκουέντα, πώς σχεδίαζε να το ανακαινίσει και να το φροντίσει, πώς το διακόσμησε, πώς άρχισε να νιώθει μια αδιόρατη απειλή; Όταν αποφασίζει να επισκεφθεί τον ξάδελφο του άντρα της, Ρέιμοντ Γουέστ, στο Λονδίνο, συναντάει τη μις Μαρπλ κι αρχίζει η συναρπαστική αναδρομή στο παρελθόν!

Η μις Μαρπλ, χάρη στην εμπειρία τόσων χρόνων που κουβαλάει στην πλάτη της, μέσα από μια σειρά σκέψεων και απόψεων για τις αναμνήσεις και τις μνήμες των ανθρώπων, καταφέρνει να λύσει αργά μα σταθερά τον κόμπο του παρελθόντος της Γκουέντα και να την οδηγήσει σε κάποια συμπεράσματα σχετικά με τη νεκρή Έλεν που έρχεται ξανά και ξανά στο μυαλό της. Η μις Μαρπλ αποφασίζει να παραθερίσει στο Ντίλμουθ και μέσα από διάφορες αθώες συζητήσεις να θέσει τις πρώτες γερές βάσεις όσο το ζεύγος Ριντ αναζητάει τα μέλη του προσωπικού, τους γείτονες και τους φίλους του Κέλβιν και της Έλεν Χάλιντεϊ. Οι ιστορίες με τη μις Μαρπλ μ’ αρέσουν πολύ γιατί αναπαριστούν πειστικότατα τη γνήσια, «χωριάτικη» αντίληψη και νοοτροπία, διαστρεβλώνουν για χάρη εντυπωσιασμού κάποια γεγονότα, βγάζουν στην επιφάνεια καλά κρυμμένα μυστικά που ίσως να έχουν, ή και όχι, σχέση με την καθαυτή ιστορία και γενικότερα η Agatha Christie δημιουργεί ένα άκρως ρεαλιστικό σκηνικό και καταπληκτικά ανορθόδοξες μεθόδους επίλυσης του μυστηρίου. Η μις Μαρπλ είναι μια πανέξυπνη γυναίκα, με άφθαστη πείρα από ανθρώπινους χαρακτήρες και πάντα μ’ ένα περίεργο ερωτηματολόγιο που θα την οδηγήσει στη λύση όσο η όλη συμπεριφορά της εμπνέει στους γύρω της την απορία, τη λύπηση ή ακόμη και την οργή για τα όσα ξεπερασμένα και πεπαλαιωμένα εκπροσωπεί. Πρόκειται για μια καλά κρυμμένη «μάσκα» όμως που ξεγελάει τους γύρω της και την αφήνει απερίσπαστη να ακολουθήσει το δικό της μονοπάτι.

Η «Ξεχασμένη δολοφονία» κυκλοφόρησε σε Αμερική και Αγγλία το 1976 μετά τον θάνατο της συγγραφέως και είναι η δέκατη τρίτη και τελευταία περιπέτεια με τη γλυκιά ηλικιωμένη πρωταγωνίστρια, μιας και τα διηγήματα στα οποία εμφανίστηκε το 1927 στα μηνιαία βρετανικά περιοδικά «The Royal Magazine» και «The Story-Teller Magazine» δημοσιεύθηκαν σε βιβλίο μόλις το 1932 με τον τίτλο «The thirteen problems». Η Agatha Christie, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, φοβούμενη για τη ζωή της, έγραψε τις δύο τελευταίες υποθέσεις των ηρώων της, Ηρακλή Πουαρό και μις Μαρπλ, και τις φύλαξε σε τραπεζική θυρίδα ώστε να εξασφαλίσει εκείνη το τέλος τους. Στα ελληνικά υπήρξαν πολλές εκδόσεις του μυθιστορήματος ώσπου κυκλοφόρησε από το Λυχνάρι με τον τίτλο «Ρετρό στην ομίχλη» και σήμερα (2020) επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μεγαλύτερο σχήμα, με προλογικό σημείωμα και με νέα μετάφραση (της Χρύσας Μπανιά). Ως προς το εξώφυλλο ακολουθούν την έκδοση Harper Collins (1994) ενώ έχουν ανακοινώσει πως στόχος τους είναι να κυκλοφορήσουν στα ελληνικά όλα τα αστυνομικά έργα της Agatha Christie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *