188757598_954015972092413_3044824394446896213_n

Η Γιολάντα Χατζή, σε συνεργασία με τον εικονογράφο Πέτρο Χριστούλια, κάνει ένα τολμηρό βήμα: να μιλήσει σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας για τα χρόνια της ζύμωσης της Επανάστασης του 1821. Με αγάπη και ενδιαφέρον ζωντανεύει περιστατικά που οδήγησαν σταδιακά στον ξεσηκωμό του γένους και καταγράφει πολύτιμες στιγμές γεμάτες ιδεολογία, ηρωισμό, αγάπη για την πατρίδα και την ελευθερία.

Βιβλίο Μικρές ελληνικής ιστορίες
Συγγραφέας Γιολάντα Χατζή
Εικονογράφος Πέτρος Χριστούλιας
Κατηγορία
Παραμύθι
Εκδότης Καστανιώτης
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ομολογώ πως το λεξιλόγιο και οι πληροφορίες που δίνονται ίσως δυσκολέψουν τα παιδιά στα οποία απευθύνονται τα βιβλία, εδώ όμως είναι απαραίτητη μια ευδόκιμη συνεργασία με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς ώστε οι μικροί αναγνώστες να μην επηρεαστούν αλλά να ενσκήψουν με ενδιαφέρον και φιλομάθεια πάνω από τις άγνωστες σελίδες της ελληνικής Ιστορίας που διαμόρφωσαν την πορεία της πατρίδας μας. Το γλωσσάρι μάλιστα στο τέλος των βιβλίων θα βοηθήσει εποικοδομητικά αυτήν τη συναρπαστική αναγνωστική περιπέτεια, υπερκερνώντας τυχόν προβλήματα και εμπόδια. Η μάθηση πρέπει να είναι διαρκής και να εμπλουτίζεται συνεχώς, επομένως ένα πιο πλούσιο λεξιλόγιο ή κάποιες ιδέες που δεν έχουν κατανοήσει πλήρως σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά καλό είναι να παρουσιάζονται εύληπτα και διασκεδαστικά, όπως ακριβώς προτείνει η Γιολάντα Χατζή, ώστε να τα κάνουν αναπόσπαστο κτήμα τους.

Το πέμπτο βιβλίο της σειράς αφορά τα ανδραγαθήματα και  τις περιπέτειες της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας από τις Σπέτσες που με το καράβι της, τον “Αγαμέμνονα”, έγινε ο φόβος κι ο τρόμος των Τούρκων. Προς τιμήν της η συγγραφέας απέφυγε το τέλος της ηρωίδας και επιπλέον φωτογράφισε πολύ συνοπτικά τα σημαντικότερα επιτεύγματά της για να μην κουράσει τα παιδιά με κουραστικές για την ηλικία τους λεπτομέρειες. Το έκτο βιβλίο της σειράς αφορά τη ζωή του Αθανασίου Διάκου και την ήττα που υπέστη στη μάχη της Αλαμάνας και τον οδήγησε στον φρικτό θάνατο (ο οποίος επίσης αποσιωπάται). Η ζωή του Διάκου πριν γίνει κλέφτης και η αιχμαλωσία του από τον Ομέρ Βρυώνη δίνονται με τον γνωστό συναρπαστικό και επιμορφωτικό τρόπο που αγάπησαν τα παιδιά από την αρχή της σειράς.

Οι ιστορίες ξεδιπλώνονται με διαρκείς ανατροπές, λιτό περιεχόμενο και συναρπαστικά γεγονότα. Η εικονογράφηση του Πέτρου Χριστούλια είναι μια πραγματική έκπληξη: απεικονίζει τους μισούς ήρωες ως ανθρώπους και τους άλλους μισούς ως χαριτωμένα αρκουδάκια και σκυλάκια, ακριβώς όπως κάνει το σύμπαν του Walt Disney στα κόμικς με ήρωες τον Μίκυ Μάους και την οικογένεια Ντακ! Αυτό το παιχνίδισμα φέρνει ακόμη πιο κοντά το παιδί με το κείμενο, μιας και το βοηθάει να οικειοποιηθεί ευκολότερα την πλοκή, χάρη σε αυτές τις εικονογραφικές αναπαραστάσεις! Οι σκηνές αποτυπώνονται με ζωηρά χρώματα και διάφορα κωμικά γκαγκ που βρίσκει κανείς στις εικονογραφημένες ιστορίες που όλοι έχουμε διαβάσει σε αυτήν την ηλικία.

«Μικρές ελληνικές ιστορίες» λοιπόν για παιδιά από 5 ετών και πάνω, κατάλληλες για να μάθουν με εύληπτο τρόπο οι μικροί αναγνώστες τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος μας. Είναι μια σειρά βιβλίων που αξίζει να εμπιστευτούν γονείς και εκπαιδευτικοί και να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κατανοήσουν σωστά σημαντικές περιόδους της ελληνικής Ιστορίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *