189090063_163867829077371_2030855759340458091_n

Η σειρά «Τόσο απλά» δημιουργήθηκε από την παιδίατρο Catherine Dolto, η οποία, σε συνεργασία με την Colline Faure-Poirée, μοιράζεται την πολύτιμη γνώση της για την παιδική ηλικία εκφράζοντας με τον καλύτερο και με άμεσο τρόπο όσα απασχολούν τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους ως προς την ανατροφή τους. «Απευθύνεται στα ίδια τα παιδιά σα να τα έχει μπροστά της, στο γραφείο της». Οι εκδόσεις Μίνωας μετέφρασαν στα ελληνικά τα δύο πρώτα βιβλία, στα οποία μαθαίνουμε για τις Οθόνες και για τον Θυμό.

Βιβλία Οι οθόνες Ο θυμός
Τίτλος πρωτοτύπου Les écrans & Les colères
Συγγραφείς Catherine Dolto & Colline Faure-Poirée
Μετάφραση Εύη Γεροκώστα
Εικονογράφος Robin
Κατηγορία Βιβλία γνώσεων
Εκδότης Μίνωας
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Στο πρώτο μαθαίνουμε για τα πλεονεκτήματα και για τα μειονεκτήματα των παιχνιδιών με οθόνες και αποφεύγουμε τις παγίδες από την αλόγιστη χρήση τους. Γιατί αγαπάνε τα παιδιά τις οθόνες; «Εκεί όλα προχωρούν γρήγορα, οι εικόνες είναι κινούμενες, υπάρχουν πολλά χρώματα κι εμείς ανυπομονούμε να δούμε την επόμενη εικόνα που θα εμφανιστεί»! Οθόνες υπάρχουν παντού κι αυτό διευκολύνει αρκετά τη ζωή όλων. Κάποιες φορές όμως ακόμη κι οι μεγάλοι παρασύρονται, κάνοντας τα παιδιά να νιώθουν παραμελημένα. «Όταν βρισκόμαστε διαρκώς μπροστά σε μια οθόνη, απομονωνόμαστε, απομακρυνόμαστε από τους άλλους και χάνουμε χρόνο. Αυτόν τον πολύτιμο χρόνο θα μπορούσαμε να τον περάσουμε με τους φίλους μας, θα μπορούσαμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να φτιάξουμε κάτι, να μιλήσουμε, να γελάσουμε, να παίξουμε». Οι συγγραφείς αναφέρουν με όμορφα λόγια και σωστές παραινέσεις όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, από την απόσπαση της προσοχής ως τους «πονηρούς» λόγους που κρύβονται πίσω από έναν χαμογελαστό «φίλο».

Στο δεύτερο μαθαίνουμε τα πάντα για τον θυμό: πώς προκαλείται (αναφέρονται ακριβοδίκαια όλοι οι λόγοι, ακόμη κι η συμπεριφορά των γονιών μεταξύ τους), τι συμβαίνει μέσα μας, πώς να τον χειριστούμε καλύτερα, τι σημαίνει για μας και για τους γύρω μας. «Όταν θυμώνουμε δεν μπορούμε να καταλάβουμε αυτό που μας συμβαίνει ούτε να το περιγράψουμε με λόγια. Και τότε γίνεται η έκρηξη». Σίγουρα η καλύτερη λύση είναι να απομονωθούμε μέχρι να ηρεμήσουμε, όμως αυτό δεν είναι εύκολο και οι συγγραφείς το αναγνωρίζουν: «Φεύγει πιο γρήγορα όταν είμαι μόνος μου παρά όταν προσπαθούν να με ηρεμήσουν οι μεγάλοι. Άλλοτε, πάλι, όταν έχω θυμώσει πάρα πολύ, μου είναι πολύ δύσκολο να τον διώξω». Και οι μεγάλοι όμως έχουν μερίδιο ευθύνης: «Γι’ αυτό δεν είναι σωστό να μας μαλώνουν όταν θυμώνουμε. Όταν οι μεγάλοι μας βοηθούν να καταλάβουμε γιατί θυμώσαμε, ο γορίλας και η τίγρη που κρύβουμε μέσα μας φεύγουν ακόμη πιο γρήγορα».

Η σειρά «Τόσο απλά», με εύληπτα λόγια, χρηστικά παραδείγματα και έλλειψη διδακτισμού δείχνει στα παιδιά και στους γονείς πώς να αντιμετωπίζουν με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα της καθημερινότητας. Η εικονογράφηση είναι ρεαλιστική και χαριτωμένη και αποτυπώνει σωστά και με πολλές λεπτομέρειες όσα συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας, κάνοντας τα παιδιά να αγαπήσουν ακόμη περισσότερο και να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published.