MOUR_LESXH_SHERLOCK.jpg.thumb_600x860_4815f6ba89fb6f39b1530a814c426f5d

Το καταφχαριστήθηκα. Δύο παράλληλες ιστορίες μυστηρίου τότε και τώρα, αληθινή διατριβή στον Σέρλοκ Χολμς, κείμενο που σέβεται και τον αναγνώστη και τον λογοτεχνικό ήρωα που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης κι όλα αυτά είναι το πρώτο έργο του συγγραφέα! Τι περιμένετε; Ανοίξτε την πρώτη σελίδα και βυθιστείτε σε αυτό το ατμοσφαιρικό βιβλίο!

Βιβλίο Λέσχη Σέρλοκ Χολμς
Τίτλος πρωτοτύπου The Sherlockians
Συγγραφέας Graham Moore

Μεταφραστής Σμαράγδα Σοφού
Κατηγορία
 Αστυνομικό μυθιστόρημα
Εκδότης Κέδρος
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Νέα Υόρκη 2010: οι Σερλόκιανς, γκρουπ παθιασμένων αναγνωστών του Σέρλοκ Χολμς, συναντιούνται σε τακτά διαστήματα, συζητούν για τα αγαπημένα τους βιβλία, κάνουν ομιλίες, αρθρογραφούν για την Επιθεώρηση της οδού Μπέικερ κλπ. Φέτος όμως τα πράγματα αλλάζουν: κάποιος Σερλόκιαν βρήκε επιτέλους το χαμένο ημερολόγιο του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, που κάλυπτε την περίοδο Νοέμβρης-Δεκέμβρης 1900. Ποιος το είχε μέxρι τότε; Γιατί δε βρέθηκε νωρίτερα; Επιτέλους, τι γράφει ο μεγάλος αυτός συγγραφέας στα απομνημονεύματά του; Εξηγεί εκεί γιατί ασχολήθηκε ξανά με τον Σέρλοκ Χολμς που τον είχε “σκοτώσει” στους καταρράκτες Ράιχενμπαχ ώστε να ησυχάσει από το φάντασμά του και να επιβάλλει στον κόσμο τη συγγραφική του δεινότητα σε σημαντικότερα γραπτά, π. χ. ιστορικά δοκίμια; Ο Χάρολντ Γουάιτ, ένας από τους νεότερους Σερλόκιαν, είναι εκεί, στο συνέδριο και γεμάτος θαυμασμό για τους Σερλόκιαν και υπερηφάνεια για τον εαυτό του που είναι ένας από αυτούς. Όταν ο κάτοχος του ημερολογίου αυτοκτονεί, ο Χάρολντ Γουάιτ, παρασυρμένος από τις αστυνομικές ιστορίες που διαβάζει, ξεκινάει να ανακαλύψει το χαμένο ημερολόγιο. Συμπαραστάτης του είναι η μυστηριώδης δημοσιογράφος Σάρα, με την οποία συνδέεται με ένα περίεργο δέσιμο. Μαζί ταξιδεύουν στο Λονδίνο, στο Άντερσο, στους καταρράκτες Ράιχενμπαχ και μαζί ξετυλίγουν την πιο σκοτεινή και μυστηριώδη περίοδο της ζωής του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ ως το απρόσμενο τέλος.

Λονδίνο 1900: ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ επιτέλους απαλλάσσεται από τον Σέρλοκ Χολμς και αφοσιώνεται στο γράψιμο που πάντα λάτρευε, ανενόχλητος, ήσυχος, ατάραχος. Επιστρέφει σε μια φυσιολογική οικογενειακή ζωή, που τόσο του είχε λείψει. Φίλος του στενός ο Μπραμ Στόκερ, θεατρικός επιχειρηματίας που γράφει τερατουργίες και ζηλεύει λίγο τον κολλητό του φίλο, που έχει γίνει τόσο γνωστός με τα έργα του ανά τον κόσμο ενώ ο ίδιος δε βλέπει να αναγνωρίζεται το ταλέντο του με τις δρακουλιάρικες ιστορίες (!). Μια μυστηριώδης βόμβα που εκρήγνυται στο σπίτι του Κόναν Ντόιλ τον βάζει να συναναστραφεί με τη Σκότλαντ Γιαρντ ώστε να βρει τον ένοχο. Η ξεροκεφαλιά, η ατζαμοσύνη και η ηλιθιότητα των αξιωματούχων πεισμώνουν τον συγγραφέα που αποφασίζει να βγάλει μόνος του άκρη. Τελικά ο Ντόιλ μπλέκεται σε μια σωρεία δολοφονιών αθώων κοριτσιών και αγωνίζεται να βρει τον δολοφόνο τους.

Σύντομα κεφάλαια, που ξεκινούν με σχετικά αποφθέγματα είτε από τα έργα του Σέρλοκ Χολμς είτε από τα λόγια του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, γρήγορη, καταιγιστική δράση, πλήρης επίγνωση της ατμόσφαιρας, του στυλ, του περιεχομένου και των περιπετειών του λογοτέχνη και του λογοτεχνήματος. Πλοκή σφιχτή, ανατρεπτική, με πολλές εκπλήξεις στην πορεία. Μου άρεσε πολύ η μετάβαση από το γκάζι στον ηλεκτρισμό και μεταφορικά από την ατμοσφαιρικότητα της εποχής και των βιβλίων του 1900 στη σημερινή, ολοφώτιστη και πιο γρήγορη αστυνομική λογοτεχνία. Πολύ καλογραμμένο, πολύ ψαγμένο, δε θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.