64647_141696282644446_859211244_n

Μετά από ένα τρομερό ναυάγιο, αρκετοί επιζώντες καταλήγουν σε μια υπερφορτωμένη λέμβο. Σύντομα θα ξεκινήσει ένας αγώνας για επιβίωση, αλλά και κυριαρχία. Στο κατάστρωμα του υπερωκεανίου Αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα, η Γκρέις ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Έχει αφήσει πίσω ένα τραγικό παρελθόν και δεν υποψιάζεται τα σχέδια της μοίρας. Μια ανεξήγητη έκρηξη βυθίζει το πλοίο στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού και η κλεψύδρα αναποδογυρίζει βίαια. Η Γκρέις βρίσκεται να παραδέρνει στη θάλασσα μέσα σε μια σωσίβια λέμβο, μαζί με άλλους τριάντα οχτώ ανθρώπους. Η σωτηρία αργεί και ο αγώνας για την επιβίωση είναι άνισος. Και είναι ένας αγώνας που κάνει την κρούστα του πολιτισμού να σπάσει και να ξεχυθούν ορμητικά τα βάρβαρα και αρχέγονα ένστικτα που κανείς δεν παραδέχεται πως έχει. Αν το ερώτημα είναι “σε ποια άκρα μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος για να σώσει τη ζωή του”, τα γεγονότα που ξετυλίγονται στη σωσίβια λέμβο 14 δίνουν την πιο ξεκάθαρη απάντηση. Και μετά, τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο. Απολύτως τίποτα. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Βιβλίο  Λέμβος 14
Τίτλος πρωτοτύπου The lifeboat
Συγγραφέας Charlotte Rogan
Μεταφραστής Αναστασία Καλλιοντζή
Κατηγορία Κοινωνικό μυθιστόρημα
Εκδότης Διόπτρα (εξαντλημένο στον εκδότη)
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα που χειρίζεται με μαεστρία το θέμα του. Στο βιβλίο μάς αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο την ιστορία της η Γκρέις, παντρεμένη και ένας από τους επιζώντες του ναυαγίου του υπερωκεάνιου Αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα, δύο χρόνια μετά τον χαμό του Τιτανικού και εν όψει του ξεσπάσματος του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Η Γκρέις, από διαλυμένη οικονομικά οικογένεια, προσπαθεί να επιβιώσει και να καταλάβει τον κόσμο μέσα στον οποίο ζει και κινείται. Βάζει στο μάτι έναν ανερχόμενο και οικονομικά επιφανή άντρα, τον οποίο πείθει να χωρίσει την αρραβωνιαστικιά του και να παντρευτούν μαζί. Στο ταξίδι που κάνουν Λίβερπουλ-Νέα Υόρκη για να γνωρίσει την οικογένειά του το πλοίο βυθίζεται. Ο Χένρι όταν τελειώνουν όλα είναι ανάμεσα στους νεκρούς και η Γκρέις μας διηγείται τις περιπέτειές της σε σωσίβια λέμβο μαζί με άλλα 38 άτομα για 3 εβδομάδες περίπου. Όλα αυτά τα θυμάται με αφορμή την κατηγορία για συνέργεια σε φόνο πρώτου βαθμού μαζί με δύο άλλες γυναίκες. Γιατί σκότωσαν αυτόν τον άντρα; Ποιες συνθήκες τις οδήγησαν να το κάνουν αυτό; Τι ρόλο έπαιξαν οι συνθήκες του ναυαγίου, σε τι βαθμό συμμετείχαν στην τελική απόφαση της εκτέλεσης οι συνεπιβάτες της σωσίβιας λέμβου; Η Γκρέις είναι αθώα ή ένοχη;

Μου άρεσε η διαχείριση του μύθου. Πολυδιάστατη, σου δίνει ένα ένα και σιγά σιγά τα κομμάτια της προσωπικής ζωής της Γκρέις, αφηγείται τις πιο σημαντικές μέρες από τις 3 εβδομάδες πάνω στη λέμβο, πηγαινοερχόμαστε από το παρόν στο παρελθόν, προς το τέλος καταλαβαίνουμε γιατί δικάζεται η Γκρέις και οι άλλες δύο γυναίκες. Όλο αυτό όμως δεν είναι απλό. Δεν έχουμε μια ιστορία που οδηγεί στην κάθαρση αλλά έναν ψυχολογικό αγώνα της Γκρέις να καταλάβει ποια είναι, σε τι έφταιξε, τι άλλαξε στο χαρακτήρα της και κυρίως τι θα κάνει μετά τη δική αν αθωωθεί. Δηλαδή με αφορμή την ιστορία και τα παθήματα της Γκρέις έχουμε μια εμβάθυνση στο χαρακτήρα της, χωρίς να καταντά ψυχογράφημα ή δοκίμιο ψυχολογίας. Αγωνία, περιπέτεια, ο άνθρωπος στα όρια του για να επιβιώσει και πόσο έτοιμος είναι να δοκιμαστεί στις πιο σκληρές συνθήκες επιβίωσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *