9786180100303_hd

Ένα νουάρ μυθιστόρημα μυστηρίου που κάλλιστα μπορεί να ενταχτεί στη σειρά Crime του οίκου. Για μένα ένα από τα πιο απαιτητικά αστυνομικά βιβλία. Σας αρέσουν τα κατασκοπικά στυλ Τζων ΛεΚαρέ; Σας αρέσουν τα κλασικά whodunit με έναν ένοχο, ανατροπές και πολλά παρεξηγήσιμα ίχνη; Σας αρέσουν τα ευθύγραμμα κείμενα, του στυλ τον δέρνανε μικρό, μεγάλωσε, τιμώρησε, τον πιάσανε; Λυπάμαι, το συγκεκριμένο βιβλίο δεν ανήκει σε καμία από τις ανωτέρω κατηγορίες. Είναι για τους αναγνώστες που έχουν γαλουχηθεί με ή λατρεύουν τα ανωτέρω δείγματα και ψάχνουν κάτι που θα τους πάει παραπάνω ή παραπέρα, ένα κείμενο που θα ανατρέψει όλο το star system της αστυνομικής λογοτεχνίας και οι ψαγμένοι θα αγαπήσουν οριστικά αυτό το είδος. Η συγγραφέας δεν περπατάει σε στεγανά, δεν κλείνεται σε τοίχους, κάνει του κεφαλιού της, με αποτέλεσμα η Λευκή ρεβάνς να είναι από τα πρωτοποριακά βιβλία του είδους, έξυπνο, πολυδιάστατο, ανατρεπτικότατο, με κλιμακούμενη αγωνία.

Βιβλίο Λευκή ρεβάνς
Συγγραφέας Αργυρώ Μαντόγλου
Κατηγορία Αστυνομικό μυθιστόρημα

Εκδότης Ψυχογιός
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Για να γράψω αυτήν την παρουσίαση ξαναδιαβάζω το βιβλίο ώστε να προσπαθήσω να σας δώσω τη γενική εικόνα (μη χάσετε με τίποτα το σχετικό promo video του βιβλίου στο youtube, είναι μια πολύ καλή αρχή).

Πολυτίμη: ρεσεψιονίστ σε κέντρο ομορφιάς. Η αδερφή της δολοφονήθηκε. Είναι πολύ άσχημη. Στο μετρό βρίσκει έναν φάκελο με γραπτά κείμενα που μαρτυρούν πόνο, αγωνία, την προσπάθεια κάποιου ανθρώπου να δραπετεύσει από το πνιγηρό παρόν και εκφράζεται μόνο μέσω του άψυχου χαρτιού. Βάζει αγγελία για να τη βρει.

Αντιγόνη: πλαστική χειρουργός και διευθύντρια του κέντρου ομορφιάς. Έκανε τα πάντα για να αλλάξει την εμφάνισή της και να γίνει κάποια που πόρρω θα απέχει από την εικόνα των πρώτων νιάτων της. Και τα κατάφερε. Τώρα αλλάζει άλλους ανθρώπους. Κανείς όμως δεν ξεφεύγει από την αληθινή του προσωπικότητα, την ψυχή του, που ώρες ώρες είναι τόσο φλύαρη και αδιάκριτη! Έκανε μια κόρη, την Άντα, που ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη.

Ευρυδίκη: υπάλληλος τουριστικού γραφείου που υπόσχεται εφήμερες αποδράσεις σε απελπισμένους ανθρώπους που στηρίζουν τη βελτίωση της ζωής τους σε ένα ταξίδι. Έντρομη ανακαλύπτει κάποιον να ψάχνει τα σκουπίδια της. Είναι τόσο μόνη και απελπισμένη που καταφεύγει σε sites γνωριμιών. Εκεί γνωρίζει τον Ζορρό! Η Ευρυδίκη καταφεύγει στο χαρτί και γράφει επιφωνήματα, άσωστες σκέψεις της, την αγωνία της την ίδια! Γλυτώνει από δολοφονική απόπειρα και ο τρόμος της μεγαλώνει.

Δεν μπορώ να πω άλλα, όλα τα περιστατικά γίνονται με φόντο τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο μετρό του Λονδίνου.  Με έναν απίστευτο τρόπο όλα τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν σιγά σιγά στη θέση τους και το τέλος είναι κάτι που δεν το περιμένει ούτε ο πιο ευφάνταστος αναγνώστης. Με αληθοφάνεια, σοβαρότητα και σεβασμό απέναντι στους χαρακτήρες του βιβλίου, η συγγραφέας ανακαλύπτει έναν πρωτότυπο τρόπο να δέσει τις ιστορίες τους, αν και κάπου κάπου οι κοινωνιολογικές της παρατηρήσεις ήταν πολύ σουρεαλιστικές για μένα και σχεδόν χωρίς λόγο ύπαρξης. Φέρνει τους ανθρώπους που έπλασε αντιμέτωπους με ανομολόγητα μυστικά, τους ανατρέπει για πάντα τη ζωή τους και τους βγάζει στο φως της αλήθειας, μιας αλήθειας που πονάει και δεν κρατάει τίποτε ίδιο από το παρελθόν. Μην το αφήσετε, είναι δύσκολο στην αρχή, όπως ακριβώς ένα παζλ (στην αρχή δεν βγάζεις νόημα, σιγά σιγά τα κομμάτια μπαίνουν στη θέση τους και η εικόνα ολοκληρώνεται) αλλά σας βεβαιώ ότι το τέλος θα σας αρέσει και το βιβλίο θα σας κερδίσει.

«Η ζωή είναι σαν τον άνεμο. Όταν έρχεται καταπάνω σου, αν δε λυγίσεις, σπας» (σελ. 346).

Leave a Reply

Your email address will not be published.