1908285

Η Μπίνι, ακόμα κι αν δεν χρειαζόταν χρήματα, κάθε φορά που περνούσε από ένα αυτόματο τραπεζικό μηχάνημα σταματούσε κι έκανε αναλήψεις. Ύστερα έδινε τα χαρτονομίσματα στον Άλντο για να τα ξαναβάλει στο λογαριασμό της. Δεν μπορούσε να συγκρατηθεί. Ήταν κάτι απίθανο. Έβαζες την καρτούλα, πατούσες μερικά κουμπιά κι έβγαιναν τα χαρτονομίσματα. Τι μαγεία, τι χαρά! Και η Μπίνι ένιωθε άλλος άνθρωπος. Δεν ήταν πια το άτυχο κοριτσάκι, με τον μπαμπά της που είχε φύγει στον πόλεμο, με την άσπλαχνη μάνα, με τα μπαλωμένα φορεματάκια, τις κακές δασκάλες, το αναμορφωτήριο, τη φυλακή…
Τα πλήκτρα στα μαγικά μηχανήματα την έκαναν να νιώθει αποζημιωμένη. Τώρα πια η Μπίνι ζούσε στη δημοκρατία, είχε ανθρώπινα δικαιώματα… (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Βιβλίο Το κόκκινο στο φτερό του παπαγάλου
Τίτλος πρωτοτύπου El rojo en la pluma del loro
Συγγραφέας Daniel Chavarría
Μεταφραστής Κρίτων Ηλιόπουλος
Κατηγορία
 Κοινωνικό μυθιστόρημα
Εκδότης Opera
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Πράγματι, από τα πολύ καλά βιβλία που έχω διαβάσει. Μου άρεσε απίστευτα το θέμα-στόρι του βιβλίου (βασανιστής και σαδιστής νομίζει ότι γλίτωσε από τα θύματά του αλλά ένα δευτερόλεπτο αρκεί για να βρεθεί κάποιος στα ίχνη του και να στήσει ολόκληρη πλεκτάνη για να τον κλείσει φυλακή ώστε να έρθει αντιμέτωπος με τα αισθήματά του και να μετανιώσει (λέμε τώρα). Μου άρεσε απίστευτα ο τρόπος που εκτυλίχθηκε η πλοκή. Διαρκή πρωθύστερα, που θέλει να είσαι λίγο συγκεντρωμένος για να καταλάβεις αλλά σε κερδίζει αμέσως. Θα μπορούσε να γίνει δαιδαλώδες και χαώδες με τόσα ονόματα που ακόμη και δευτεραγωνιστές έρχεται η σειρά τους να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην υπόθεση όμως η γλώσσα και ο χειρισμός του συγγραφέα είναι άπαιχτος. Προσπαθώ να έρθω στη θέση του καημένου του θύματος που από καθαρή τύχη βρέθηκε στα ίχνη του βασανιστή του και για να εκδικηθεί το θάνατο της συντρόφου του και τα δικά του βασανιστήρια παγιδεύει τον αντίπαλό του, τον φέρνει αντιμέτωπο με τις ευθύνες του. Οι σκηνές των βασανιστηρίων είναι εμετικές αλλά απαραίτητες κι όσο σκέφτομαι ότι υπάρχει αυτό το πράγμα ως μέσον εκφοβισμού και σαδιστικής κυριαρχίας ανθρώπου σε άνθρωπο με θλίβει. Κούβα, Λατινική Αμερική, θρησκεία και ταγκό, σε ένα απίστευτο αγκάλιασμα με σασπένς και βαθιά ανθρωπιστικά μηνύματα. Θα ψάξω και τα άλλα του βιβλία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *