36467666_2120083218204032_4354399421354475520_o

Ένα τρυφερό και ρεαλιστικό παραμύθι για παιδιά από 4 ετών και πάνω, με την ωραιότερη εικονογράφηση που έχω δει ποτέ σε παιδικό βιβλίο. Οι Haddy Jatou Njie στο κείμενο και Lisa Aisato στην εικονογράφηση δημιούργησαν το ιδανικό παραμύθι καληνύχτας, μιας και καταγράφονται παραστατικά οι διαφορετικές εκφάνσεις των εποχών, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, οι επιθυμίες τους και τα ενδιαφέροντά τους, αφού παρουσιάζονται με ανθρώπινη μορφή, με έμφαση στα χαρακτηριστικά που τις ωθούν να κοιμηθούν και στα περιστατικά υπό τα οποία ξυπνάνε!

Βιβλίο Καληνύχτα με τις τέσσερις εποχές
Τίτλος πρωτοτύπου Soon you’ ll be sleeping
Συγγραφέας Haddy Jatou Njie
Μετάφραση Εύη Γεροκώστα
Εικονογράφος Lisa Aisato

Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Κάθε λέξη που τοποθετήθηκε στο κείμενο, κάθε φράση, αποτελούν τις αδιόρατες πινελιές που σχηματίζουν έναν υπέροχο και ολοζώντανο πίνακα. Γράμμα γράμμα και λέξη προς λέξη ζωντανεύουν μπροστά στα εκστασιασμένα μάτια του μικρού αναγνώστη η παγωνιά του χειμώνα, τα ολάνθιστα μπουμπούκια της άνοιξης, η δροσιά του καλοκαιριού και η μυρωδιά από κέικ του φθινοπώρου. Από σελίδα σε σελίδα το μάτι ταξιδεύει σε ένα διηνεκές χωροχρονικό σημείο, από τον χειμώνα στην άνοιξη, στο καλοκαίρι, στο φθινόπωρο κι από κει πίσω στον χειμώνα. Με μια εξαιρετική ανάπτυξη της κεντρικής ιδέας και μια τρυφερή παρομοίωση του ύπνου των εποχών με τον ύπνο των παιδιών, το βιβλίο χαρίζει όνειρα χρωματιστά, μυρωδάτα, αισιόδοξα και γαλήνια στις αθώες ψυχές που θα το ξεφυλλίσουν.

             

Παρ’ όλο που το λεξιλόγιο είναι ποικίλο και που οι περιγραφές των εποχών και των τοπίων αποδίδονται με έναν πλούτο λεκτικών εικόνων, μεταφορών και παρομοιώσεων, δεν μπορούσα να σταματήσω να χαζεύω τα σχέδια που συνοδεύουν την αφήγηση. Οι θεματικοί άξονες με τα παιδιά που κοιμούνται στο ίδιο σημείο έχοντας εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, ταιριαστά με την εκάστοτε εποχή, και με το δέντρο στο ίδιο τοπίο που αλλάζει ανάλογα την εποχή είναι μερικά από τα σημεία που μαγνητίζουν το βλέμμα. Προσέξτε τη μικρολεπτομέρεια με τη φωλιά των πουλιών στα κλαράκια! Η εναλλαγή των εποχών που δείχνουν να μεγαλώνουν ηλικιακά, μιας και απεικονίζονται ως άνθρωποι (διαφορετικοί χαρακτήρες και όχι η εξέλιξη ενός και μόνο προσώπου, να τη πάλι η ποικιλομορφία στις εικόνες), τα παιδιά που ονειρεύονται τον επόμενο κόσμο που τα περιμένει όταν ξυπνήσουν (είναι πραγματικό ταλέντο να αποτυπώνεις αυτήν την παιδική αθωότητα σε μισάνοιχτα χειλάκια), η τελευταία σελίδα του κείμενου που συνδέεται άρρηκτα με την πρώτη και χιλιάδες άλλα σημεία ενδιαφέροντος είναι δείγματα μιας ανυπέρβλητης εικονογράφησης κι ενός ταλέντου μαγευτικού. Οι λέξεις καταφέρνουν να αποτυπωθούν όλες στις εικόνες και οι εικόνες στέκονται επάξια δίπλα στο κείμενο, στολίζοντας με ένα πρωτόγνωρο στυλ αυτό το συναρπαστικό παραμύθι.

                   

Εσείς είπατε στα παιδιά σας «Καληνύχτα με τις εποχές»; Τα ντύσατε να μην κρυώνουν τον χειμώνα; Τους χαρίσατε λουλούδια να μυρίσουν την άνοιξη; Τα φυσήξατε για να δροσιστούν το καλοκαίρι; Τους ψήσατε γλυκό για το φθινόπωρο; Το παραμύθι αυτό θα γίνει αχώριστος σύντροφος μικρών και μεγάλων για πολύ καιρό και όχι μόνο με αφορμή την καληνύχτα που θα σφραγίσει απαλά το τέλος άλλης μιας μέρας γεμάτης νέες εμπειρίες και επιτεύγματα. Μία από τις ωραιότερες εκδόσεις της Κόκκινης Κλωστής Δεμένης.

Leave a Reply

Your email address will not be published.