118993582_3383512815072366_232676231274262800_n

Η Κασσάνδρα (Κας) Άντερσον αποφασίζει ένα καλοκαιρινό βράδυ να επιστρέψει στο σπίτι της μέσα από το δάσος, όπου συναντά ένα αυτοκίνητο με την επιβάτιδά του μέσα. Η Κας, συμπεραίνοντας ότι η άγνωστη γυναίκα δε χρειάζεται βοήθεια, συνεχίζει τον δρόμο της. Μόνο που την επόμενη μέρα η γυναίκα αυτή βρίσκεται στο ίδιο σημείο νεκρή και μάλιστα τυχαίνει να είναι και γνωστή της! Σα να μη φτάναν όλα αυτά, η Κας αρχίζει να έχει παράξενες διαλείψεις και σποραδική απώλεια μνήμης, κάτι που σταδιακά φθείρει τη σχέση της με τον υπομονετικό και στοργικό σύζυγό της, Μάθιου. Ποιος σκότωσε τη γυναίκα εκείνη και γιατί η Κας έχει την υποψία πως ο δολοφόνος είναι στο κατόπι της για να μην έχει κανέναν μάρτυρα εκείνης της βραδιάς; Ποιος κρύβεται πίσω από τα επαναλαμβανόμενα σιωπηρά τηλεφωνήματα; Γιατί η Κας κρύβει πράγματα από κείνη τη βραδιά από τον άντρα της, ακόμη και από τους φίλους της;

Βιβλίο Η κατάρρευση
Τίτλος πρωτοτύπου The breakdown
Συγγραφέας B. A. Paris
Μεταφραστής Βεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου
Κατηγορία
 Αστυνομικό μυθιστόρημα
Εκδότης Bell
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

«Η κατάρρευση» είναι ένα συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ, με καταιγιστική δράση, απανωτές ανατροπές και πανέξυπνο χειρισμό των χαρακτήρων. Η συγγραφέας καταφέρνει να υφάνει έναν άρρηκτο ιστό από τον οποίο η Κασσάνδρα δεν μπορεί να ξεφύγει ενώ ο αναγνώστης είναι πεπεισμένος πως όλα αυτά προέρχονται από την πιθανότητα κληρονομικής άνοιας από τη μητέρα της, όσο κι αν αυτή η πάθηση δεν κληρονομείται! Οι μικρολεπτομέρειες που ξεχνάει η Κας αρχίζουν να αυξάνονται και να γίνονται μεγαλύτερες και πιο σοβαρές ενώ τα χάπια που της χορηγεί ο ψυχίατρος στον οποίο τελικά κατέφυγε κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Κομμάτι κομμάτι ο γάμος διαλύεται, η εμπιστοσύνη εξαφανίζεται και η υπομονή αρχίζει να ηττάται. Οι άνθρωποι γύρω από την πρωταγωνίστρια είναι φίλοι και γνωστοί κι ο καθένας έχει μια διαφορετική θεωρία για όσα της συμβαίνουν. Η ψυχο-συναισθηματική κατάρρευση της Κασσάνδρας είναι λεπτοδουλεμένη και η κινηματογραφική σχεδόν γραφή με ανάγκαζε να γυρίζω μετά μανίας την κάθε σελίδα ώστε να δω τι θα γίνει παρακάτω. Απώλεια μνήμης, τύψεις που δε βοήθησε τη νεκρή, άγχος και μανιοκατάθλιψη εξαιτίας των αμίλητων τηλεφωνημάτων, όλα αυτά δεν είναι λίγα για να οδηγήσουν κάποιον σε νευρικό κλονισμό.

Κι ερχόμαστε στη μεγάλη αποκάλυψη, όπου οι χαρακτήρες φωτίζονται σωστά, αποκαλύπτονται κάποια μυστικά και η υπόθεση μπαίνει στις πραγματικές της διαστάσεις, αφήνοντάς με με το στόμα ανοιχτό για αρκετό διάστημα. Η αλήθεια είναι πως από την αρχή έλεγα ότι υπήρχε κάποιος υπεύθυνος για όλα αυτά τα σκηνικά που ζούσε η Κας και δε διαψεύστηκα, μιας και η κεντρική ιδέα είναι κάτι που έχω δει σε αρκετά αστυνομικά έργα (βιβλία και ταινίες) όμως η B. A. Paris δε με άφησε να χαρώ και πολύ: σχεδόν αμέσως άρχισε να παίρνει αυτήν την, ας πούμε, τυποποιημένη συνταγή και να την κάνει ολόδική της, χρησιμοποιώντας την για κάτι ακόμα μεγαλύτερο σε έκπληξη και εντονότερο σε ανατροπή. Επιπλέον κατάφερε να δέσει αρμονικά σε αυτό το αρραγές σύνολο ακόμη και τη δολοφονία της γυναίκας στο δάσος!

Ίσως να μη με βρίσκει σύμφωνο η λύση του μυστηρίου να εμφανίζεται με τη μορφή γραπτών μηνυμάτων, μιας και κάποιος που καταστρώνει προσεκτικά ένα σχέδιο δεν αφήνει πίσω του ίχνη, πόσο μάλλον μηνύματα σε κινητό και μάλιστα τόσα πολλά που κάλλιστα μπορούν να ενοχοποιήσουν τον αποστολέα, από την άλλη όμως η σιγουριά, η βεβαιότητα και το θράσος ότι επιτελείται το τέλειο έγκλημα μάλλον τυφλώνουν τον δράστη και όντως πιάνεται από κάτι τέτοιες μικρολεπτομέρειες που σε άλλη περίπτωση θα καταλάβαινε εγκαίρως το λάθος του. Μόνο και μόνο λοιπόν γι’ αυτήν τη δισημία της ανθρώπινης ψυχής η συγγραφέας με κέρδισε. Γι’ αυτό παραβλέπω κάποιες μικρολεπτομέρειες που δε με έπεισαν κατά την πορεία της ανάγνωσης και στις οποίες δεν μπορώ ν’ αναφερθώ (αλλά ένα εξασκημένο μάτι σίγουρα θα καταλάβει τις ενστάσεις μου).

«Η κατάρρευση» είναι ένα μυθιστόρημα δράσης και αποκαλύψεων που παίζει με το μυαλό της πρωταγωνίστριας και ταυτόχρονα του αναγνώστη, στον οποίο μάλιστα χαρίζει μια άυπνη νύχτα ώσπου να οδηγηθεί στη λύση του μυστηρίου. Συμπόνια, εκπλήξεις, κατάρρευση του μύθου περί τέλειων ανθρώπινων σχέσεων, παιχνίδια μυαλού και μια πανέξυπνη στρατηγική είναι μερικά από τα καθηλωτικά χαρακτηριστικά που θα βρει κάποιος σε αυτό το βιβλίο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *