978-618-03-3565-1_4

Η Περ μένει με τους γονείς της, τους παππούδες της, τον σκύλο Όλιβερ και τη γάτα Σερενάτα κι έχει μια πλούσια καθημερινότητα, γεμάτη φίλους και συγγενείς. Της αρέσουν οι αγκαλιές, το παιχνίδι, η ανθρώπινη επαφή αλλά μόνο από όσους γνωρίζει καλά. Θέτει εξαρχής τα όριά της και κρατάει σε απόσταση όσους δε συμπαθεί. Συμπεριφέρεται και σκέπτεται ακριβώς όπως ένα παιδί της ηλικίας της, έχει ένστικτο και ακολουθεί πιστά τα «ναι» και τα «όχι» της, τα «θέλω» και «δεν θέλω» της. Ελάτε να τη γνωρίσουμε καλύτερα!

Βιβλίο Η Περ αποφασίζει: Εγώ και οι άλλοι 
Συγγραφέας Μαριέττα Κόντου
Εικονογράφος Χρύσα Σπυρίδωνος
Κατηγορία
Παραμύθι
Εκδότης Μεταίχμιο
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Μαριέττα Κόντου έγραψε μια ευφάνταστη και ταυτόχρονα άκρως ρεαλιστική ιστορία γύρω από τον προσωπικό χώρο και την ιδιωτικότητα του εαυτού μας, για να προστατεύσει με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά από την εκμετάλλευση και την παραβίαση. Όπως λέει και η ίδια στο τέλος του βιβλίου, όπου γράφει λίγα λόγια για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, «το να μαθαίνουν τα παιδιά να θέτουν όρια είναι ουσιαστικής σημασίας για τη σωματική και συναισθηματική τους υγεία, καθώς εκπαιδεύονται στην αξία της συναίνεσης, μυούνται στις αρχές του σεβασμού των άλλων και ενισχύουν την αυτοεκτίμησή τους». Το παραμύθι έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που καλύπτει όλες τις ηλικίες: τα μικρότερα παιδιά, από 4 ετών και πάνω, θα γνωρίσουν ένα κοριτσάκι που κάνει φιλίες, έχει συγγενείς, παρατηρεί, σκέφτεται, εκφράζει τις επιθυμίες της και θέλει να κάνει διάφορα μόνη της ενώ τα μεγαλύτερα, με αφορμή την ιστορία της Περ, θα κατανοήσουν πιο καλά τι σημαίνει να βάζεις όρια, να αγκαλιάζεις και να χαϊδεύεις μόνο αυτούς που θες και αγαπάς (το ίδιο και να δέχεσαι τα χάδια μόνο απ’ όσους γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι). Η εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος, κατά βάση απλή και χωρίς πολλές λεπτομέρειες, ακολουθεί κατά πόδας το πνεύμα και τη ροή της αφήγησης του κειμένου, αφού πολλές φορές τα λόγια μπαίνουν μέσα στις εικόνες και κάποιες άλλες παρακολουθούμε στιγμιότυπα από τη ζωή του παιδιού με τη μορφή κόμικ (μικρότερες εικόνες, μέχρι τέσσερις σε κάθε σελίδα, με μικρές επεξηγηματικές προτάσεις σε κάθε μία). Μικρά τετραγωνάκια που συμπληρώνονται με ένα «τικ» δείχνουν την πραγματοποίηση των στόχων και την ικανοποίηση από την επίτευξή τους. Καταγράφονται όλες σχεδόν οι εκφάνσεις της καθημερινότητας της Περ στο σχολείο, στο σπίτι, στο παιχνίδι, στον δρόμο, στην εκδρομή και παρατίθενται πολλά παραδείγματα προς αποφυγή ή προς σκέψη, το χάδι, το πιάσιμο του χεριού, το γαργαλητό κ. π. ά.

Στο βιβλίο «Η Περ αποφασίζει» μικρά και μεγάλα παιδιά κατανοούν με μικρά και εύληπτα παραδείγματα, με οικεία περιστατικά, με ποικιλία γεγονότων τι σημαίνει να θέτεις τα όρια σου, να περιορίζεις τους άλλους και να στηρίζεσαι στις δικές σου δυνάμεις. Η ιδιωτικότητα και ο ζωτικός χώρος του καθενός είναι σημαντικός και πολύτιμος και χάρη σε αυτό το καλογραμμένο παραμύθι τα παιδιά κατανοούν πώς μπορούν να κερδίσουν αυτά τα πολύτιμα γνωρίσματα με ευγενικό αλλά και ταυτόχρονα ξεκάθαρο και σαφή τρόπο. Η Περ αποφασίζει τη σχέση της και τις επαφές της με τους άλλους και δείχνει με μικρές παραγράφους και προτάσεις πώς να το κάνουν και τα παιδιά που θα διαβάσουν αυτό το παραμύθι. Μια ιστορία γεμάτη καίρια μηνύματα και εύληπτους τρόπους υποδειγματικής συμπεριφοράς, γεμάτη τρυφερότητα και γέλιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *