10940600_10153112516193413_4653017276542433205_n

Άλλο ένα ανυπέρβλητο βιβλίο του αγαπημένου μου πλέον Πολυχρόνη Κουτσάκη, που με κέρδισε πλέον οριστικά, έχοντας ήδη διαβάσει και «Αυτό που σου ξεφεύγει». Το «Baby blue» με σαγήνευσε και μου κράτησε παρέα για λίγες ώρες, όμως θα το θυμάμαι για πάντα! Έξυπνο (ναι, και αυτό το βιβλίο του), πρωτότυπο (ναι, και αυτό), φρέσκο (ναι, και αυτό), πολυεπίπεδο, ανθρώπινο, συγκινητικό, περιπετειώδες, ανατρεπτικό, φωτίζει κυρίως τη δύσκολη ζωή των αστέγων, που όλοι μας προσπερνάμε, την ανθρώπινη μοναξιά, την απομόνωση της ψυχής μας αλλά πάνω απ’ όλα την ερημωμένη πρωτεύουσα, με μια Σταδίου που της αξίζει να ερημώσει αφού μετά τον θάνατο τριών ανθρώπων και ενός βρέφους δεν παραιτήθηκε κανείς, με μια Ομόνοια τόσο σκοτεινή και ομιχλώδη που ούτε το διακριτικό φωτάκι των πορνείων δεν τη διαπερνά.

Βιβλίο Baby blue
Συγγραφέας Πολυχρόνης Κουτσάκης
Κατηγορία
Κοινωνικό μυθιστόρημα / Αστυνομικό μυθιστόρημα
Εκδότης Πατάκης
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ο Στράτος είναι πολυδιάστατος, ανθρώπινος, μπεσαλής, αλλά είναι “φροντιστής”, δεν είναι δολοφόνος. Κι έχει την πιο άσχημη στιγμή στην ερωτική ιστορία του με τη Μαρία. Η κοπέλα του είναι έγκυος και η σχέση τους είναι γεμάτη ερωτηματικά και αμφιβολίες για το αύριο. Σα να μη φτάνανε όλα αυτά, ο φίλος του, ο Αντζελίνο, πανίσχυρος άνθρωπος του δρόμου, έχει υπό την προστασία του την τυφλή Νάστια, μια κοπέλα με εξαιρετικές επιδόσεις στα ταχυδακτυλουργικά κόλπα με τράπουλα. Η Νάστια λοιπόν αναθέτει στον Στράτο να βρει ποιος σκότωσε τον πατέρα της πριν τρία χρόνια και να τον «φροντίσει». Δεν έχει σημασία η δικαιοσύνη, εφόσον ο πατέρας της είναι νεκρός, σημασία έχει πλέον η εκδίκηση.

Έτσι ο Στράτος βρίσκεται μπλεγμένος σε μια σκοτεινή υπόθεση, με απόπειρες δολοφονίας, εκβιασμούς, απόπειρες απαγωγής,

πλούσια και άνετα από οικονομικής άποψης καθάρματα, αλλά κυρίως με σαφέστατες φήμες για παιδοφιλία ως προς τον πατέρα της Νάστιας. Είναι αλήθεια όλα αυτά; Ο πατέρας της τυφλής κοπέλας ήταν παιδόφιλος; Και γιατί από ρεπόρτερ, με σημαντικό όνομα στην καριέρα του, ξαφνικά τα παράτησε όλα και εξαφανίστηκε, ζώντας στους δρόμους και κάνοντας υπαίθριες παραστάσεις με την κόρη του, εκείνος ως Σαρλό και εκείνη ως χαμίνι; Τι πραγματικά συνέβη στη ζωή του κι αναγκάστηκε να αποσυρθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο;

Ο Στράτος, έχοντας στο πλάι του τον αστυνομικό Δράγκα (γνωστό ως Ντραγκ), την τραβεστί Τέρι (εκ του Λευτέρης) και ένα καλό όπλο στην τσέπη θα μπλέξει για τα καλά στην πιο έξυπνη, ανατρεπτική, πολυεπίπεδη και καλογραμμένη αστυνομική ιστορία που έχω διαβάσει ποτέ. Εξαιρετική απεικόνιση της ζωής των αστέγων, της νοοτροπίας τους, της αντίληψής τους και της καθημερινότητάς τους. Απολαυστικό κείμενο που ρέει αβίαστα. Σκηνές που θυμίζουν καλογυρισμένο φιλμ νουάρ. Σκοτωμοί, ενέδρες, προδοσίες, κρυμμένα μυστικά και αποκαλύψεις. Αληθοφανέστατες οι συνθήκες λειτουργίας των ορφανοτροφείων, που αν θέλουν να κρύψουν μυστικά τα κρύβουν καλά. Υπέροχοι, μελετημένοι, δοσμένοι ορθότατα χαρακτήρες, που τους συναντάς συνέχεια μπροστά σου στην καθημερινή σου ζωή. Πουθενά υπερβολή, πουθενά το κείμενο δεν κάνει κοιλιά. Και φυσικά εκεί που λες πως όλα τέλειωσαν και πήραν οι ήρωες αυτό που έπρεπε, έρχεται και η τελευταία ανατροπή και το σκηνικό παύει να είναι το ίδιο. Οριστικά!

Με κλειστά μάτια θα επιλέξω το επόμενο βιβλίο του ταλαντούχου κυρίου Κουτσάκη. Υπόσχομαι όμως στον εαυτό μου να κρατήσω αυτήν τη φορά σημειώσεις, γιατί οι παρουσιάσεις μου των βιβλίων του είναι πολύ φτωχές συγκριτικά με τα αισθήματα που μου γεννάνε τα βιβλία του, με τα αγαπημένα αποφθέγματα που θέλω να κρατήσω στη μνήμη και με την ατμόσφαιρα που επικρατεί στα κείμενά του. Αν κρατήσω σημειώσεις θα μπορέσω να γράψω περισσότερα και με μεγαλύτερη ένταση συναισθημάτων. Υπομονή λοιπόν ως το επόμενο που θα πέσει στα χέρια μου! Σπεύστε να διαβάσετε ένα από τα πιο πρωτότυπα αστυνομικά μυθιστορήματα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας!

Leave a Reply

Your email address will not be published.