b63910b330e5d730d010442efcd5bb46

Αρχές Δεκεμβρίου. Ένας ανεκτίμητης αξίας αρχαίος κώδικας εμφανίζεται στο Λος Άντζελες. Την ίδια στιγμή, σε διαφορετικό σημείο της πόλης, ξεσπάει μια φοβερή επιδημία που προκαλεί αϋπνία και παραισθήσεις. Όταν τρελαμένοι συνωμοσιολόγοι προβλέπουν το τέλος του κόσμου, η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Καθώς ο χρόνος λιγοστεύει, δύο επιστήμονες προσπαθούν απεγνωσμένα να λύσουν ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της Ιστορίας. Ο Dusti Thomaso, συν-συγγραφέας του παγκόσμιου best seller Ο Κανόνας των Τεσσάρων, επιστρέφει με ένα νέο αγωνιώδες μυθιστόρημα και την απάντηση σε ένα ερώτημα έντεκα αιώνων: τι σχέση έχει η μυστηριώδης εξαφάνιση των Μάγια με την τύχη της ανθρωπότητας σήμερα; (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Βιβλίο 21.12
Τίτλος πρωτοτύπου 12.21
Συγγραφέας Dustin Thomason
Μεταφραστής Ουρανία Τουτουντζή
Κατηγορία
 Περιπέτεια
Εκδότης Διόπτρα (εξαντλημένο στον εκδότη)
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Θα μιλήσω ως φανατικός αναγνώστης των εκδόσεων Bell και ειδικά της σειράς Best Seller που ανέκαθεν ειδικευόταν σε κατασκοπικά και περιπετειώδη μυθιστορήματα. Το παρόν βιβλίο δεν ελλείπει τέτοιων εκδόσεων. Έχει καταστροφολογία, κακούς, ανατροπές, κυνήγι, εμπόδια, υποβόσκωντα έρωτα, τους Αμερικανούς να κατατρύχονται από μια μυστηριώδη, μεταδοτική ασθένεια (πολύ το χάρηκα που ΚΑΙ αυτή προέρχεται από τις διατροφικές τους συνήθειες) κλπ. Είπαμε έμεινα ικανοποιημένος ως φανατικός αναγνώστης τέτοιων κειμένων. Για να δούμε αν θα τραβήξουμε κι αυτούς που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει καταστροφολογία, θριλεράκι καλό και τα τοιαύτα…

Προσοχή, παρακάτω μπορεί να περιέχονται κάποια στοιχεία SPOILERS

Γκάμπριελ Στάντον: διευθυντής εδώ και δέκα χρόνια στο Κέντρο Ελέγχου Μολύνσεων Πράιον στο Μπόιλ Χαιτς (Καλιφόρνια).

Τσελ Μανού: απόγονος των Μάγια, ικανότατη στην αποκωδικοποίηση των σχετικών επιγραφών, εργάζεται σε μουσείο και ταυτόχρονα είναι δραστήριο άτομο υπέρ των συμπατριωτών της από τη Γουατεμάλα που πέφτουν θύματα κακοποίησης, εκμετάλλευσης και εξαπάτησης.

Το αντικείμενο: κώδικας των Μάγια που ανήκει στη δεύτερη περίοδο της αρχαίας ιστορίας τους (200-900 μ. Χ., η μεγάλη ακμή του πολιτισμού τους), κάτι σπάνιο έως ανύπαρκτο, σε άλλη περίπτωση το πιο πολύτιμο ανθρώπινο έργο για τις μεσοαμερικανικές σπουδές.

Το πρόβλημα της ανθρωπότητας: Πράιον είναι μικροσκοπικές πρωτεΐνες από την επιφανειακή μεμβράνη των εγκεφαλικών κυττάρων αλλά κανείς δεν έχει κατανοήσει ακόμη τον λόγο ύπαρξής τους. Αυτά τα πράιον απλά κάθονται στους πυρήνες των κυττάρων των εγκεφαλικών νευρώνων. Σε σπάνιες περιπτώσεις όμως αυτές οι πρωτεΐνες μπορούν να εκφυλιστούν και ν’ αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται εκφυλίζοντας και τις υγιείς. Οι ασθένειες τύπου πράιον καταστρέφουν τον υγιή ιστό και τον αντικαθιστούν με άχρηστες πλάκες που συμπιέζουν τον εγκέφαλο παρεμποδίζοντας τη φυσιολογική λειτουργία του. Κάποιες από τις ασθένειες τύπου πράιον μπορούν να μεταδοθούν με την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 μεταλλαγμένα πράιον από άρρωστες αγελάδες στην Αγγλία διείσδυσαν στις τροφές μέσω μολυσμένου βοδινού κρέατος κι έτσι μέσα σε τρεις δεκαετίες η ασθένεια των τρελών αγελάδων σκότωσε 200.000 βοοειδή στην Ευρώπη πριν περάσει στους ανθρώπους.

Όλα αυτά αρχίζουν να δένουν όταν λαθρομετανάστης νοσηλεύεται με ενδείξεις της νόσου των τρελών αγελάδων. Ο Στάντον καλεί την Τσελ για διερμηνέα και γνωρίζονται. Τη λύση στην αρρώστια, τη γέννησή της και πώς καταπολεμάται είναι όλα κρυμμένα στον κώδικα που αγωνίζεται να αποκωδικοποιήσει η Τσελ. Εν τω μεταξύ ο λαθρομετανάστης έχει έρθει σε επαφή με κόσμο κι έτσι τα κρούσματα αρχίζουν να αυξάνονται. Ο χρόνος αρχίζει να μετρά αντίστροφα.

Το Λος Άντζελες μπαίνει σε καραντίνα, ο κόσμος έρχεται τα πάνω κάτω κι έτσι οι δυο πρωταγωνιστές αναγκάζονται να το σκάσουν στη Γουατεμάλα και να ψάξουν για μια κρυμμένη πόλη, μέσα στην οποία υπάρχει και το μυστικό της θεραπείας. Έλα όμως που υπάρχει κι ένας κακός στα ίχνη τους….Και δεν φτάνουν όλα αυτά αλλά το γεγονός ότι η επιδημία ξέσπασε 10 μέρες πριν την καταστροφή του κόσμου στις 21/12/2012 όπως γράφεται στον κώδικα των Μάγια δίνει αφορμή σε τρομολάγνους και ψεύτικους προφήτες να εκμεταλλευτούν τον κόσμο και να κάνουν την κατάσταση χειρότερη!

Περιπετειώδες, αγωνιώδες, ανατρεπτικό, για όσους τους αρέσει πραγματικά η ιστορία των Μάγια και για όσους θέλουν να χαλαρώσουν από την ένταση της μέρας διαβάζοντας κάτι γρήγορο και συναρπαστικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published.