12310560_523032631191237_3234746761631779007_n

Μόλις έκλεισα αυτό το ξεχωριστό βιβλίο, θέλησα να μείνω λίγο μόνος, να με τριγυρίσει η αύρα αυτών των ανθρώπων, η δύναμή τους, η ειλικρίνειά τους, η αισιοδοξία τους, τα πάθη τους και τα λάθη τους. Ήθελα να αντλήσω κι εγώ λίγη από τη δύναμή τους γιατί οι πρωταγωνιστές των ιστοριών περνάνε από πολλά προβλήματα και βγαίνουν ζωντανοί, καλύτεροι, πιο ατσαλωμένοι. Η συλλογή των κειμένων της κυρίας Ζάνη (να τα πω διηγήματα; εξομολογήσεις; κείμενα; σκέψεις;) είναι τόσο διαφορετική από ό,τι έχω διαβάσει ως τώρα και τόσο αληθοφανής!

Βιβλίο Όταν μου μίλησαν οι άγγελοι
Συγγραφέας Νεφέλη-Πόπη Ζάνη
Κατηγορία Συλλογή διηγημάτων

Εκδότης Οσελότος
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η συγγραφέας γράφει πολύ όμορφα και πραγματικά ήταν μια έκπληξη για μένα να γνωρίσω το γραπτό της στυλ. Έχει ωραίο λεξιλόγιο, ξέρει να χειρίζεται καλά τον λόγο και στήνει τόσο περιεκτικά και έντονα σε λίγες σελίδες τις ιστορίες της που η κάθε μία είναι και ένας ολόκληρος κόσμος για τον αναγνώστη. Γυναικεία κακοποίηση, ψυχωσική συνδρομή, κρίσεις πανικού, αλκοολισμός, ναρκωτικά, ανασφάλεια, ομοφυλοφιλία, πορνεία, πλατωνική αγάπη, καρκίνος, κινητική αναπηρία και χιλιάδες άλλες περιπτώσεις πέρασαν από μπροστά μου και με συγκίνησαν, με θύμωσαν, με έθλιψαν, με πόνεσαν. Χωρίς να είναι γραμμένα με το κλασικό στυλ ενός λογοτεχνικού διηγήματος κι όμως η αξία τους το υπερβαίνει κατά πολύ!

Πιο πολύ από όλα με ταρακούνησε «Το μυστικό της σοκολάτας», όπου ένα κοριτσάκι δέχεται τα ερωτικά χάδια του θείου της και δωροδοκείται με σοκολάτες για να μη μιλήσει. Σαν άλλο σκυλί του Παβλόφ, η Αρετή συνδύαζε τον φόβο με το φαγητό, έτρωγε για να μη φοβάται. Και ο θείος της συνέχιζε να τη χαϊδεύει. Συγκλονιστική ιστορία, καθόλου σπάνια και συνάμα τόσο τραγική!

Μη χάσετε το νέο βιβλίο της κυρίας Ζάνη. Θα αλλάξει τον τρόπο που σκέπτεστε και θα σας γεμίσει με περισσότερη ενέργεια και θετικότητα αν έχετε κάποιο πρόβλημα στο γύρω σας περιβάλλον αλλά και με διαφορετικές οπτικές ώστε να αντιμετωπίσετε πιο αντικειμενικά και πανανθρώπινα κάθε νέο πρόβλημα που συναντάτε σε οποιονδήποτε δεν περιφέρεται στο ατομικό σας σύμπαν! Δεν ξέρω αν αυτή η δύναμη, η ενάργεια και το ύφος γραφής θα είναι εξίσου υπέροχα, απολαυστικά και μεστά σε ένα μυθιστόρημα, μέχρι στιγμής όμως είμαι απόλυτα ευχαριστημένος με αυτό το διαμαντάκι που ανακάλυψα!

Leave a Reply

Your email address will not be published.