137522853_2148359828632331_8151301370339047059_o

Η παρέα που γνωρίσαμε στο «Δέκατο έβδομο κιβώτιο» επιστρέφει με μια συναρπαστική περιπέτεια γύρω από το ναυάγιο των Αντικυθήρων. Τα παιδιά που αγαπήσαμε στο προηγούμενο βιβλίο αυτήν τη φορά ασχολούνται με το ναυάγιο που χαρακτηρίστηκε «Τιτανικός της αρχαιότητας» και το ταξίδι στον χρόνο θα τα γεμίσει με πολλές γνώσεις και πληροφορίες.

Βιβλίο Το τέταρτο αλογάκι
Συγγραφέας Διονύσης Λεϊμονής
Κατηγορία
Παιδικό μυθιστόρημαΠεριπέτεια
Εκδότης Πατάκης
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ο «Έφηβος των Αντικυθήρων» και ο «Μηχανισμός των Αντικυθήρων» είναι δύο από τα σημαντικότερα ευρήματα ενός βυθισμένου πλοίου με το οποίο ασχολήθηκε ακόμη και ο Ζακ Υβ Κουστώ! Είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα, μιας και μετέφερε πολλά πολύτιμα αντικείμενα, τεκμήρια για τη σημερινή αρχαιολογική σκαπάνη. Με το δικό του στυλ, ο κύριος Λεϊμονής αναπαριστά το ναυάγιο και τους τρόπους ανέλκυσης που δοκιμάστηκαν κατά καιρούς ενώ ταυτόχρονα οι μικροί ήρωες προσπαθούν να λύσουν ένα αίνιγμα: πού βρίσκεται το τέταρτο άλογο από το τέθριππο που βρέθηκε κάτω από τη θάλασσα και γιατί εξαφανίστηκε;

Η περιπέτεια αυτή είναι σχεδόν αναπόσπαστο κομμάτι του «Δέκατου έβδομου κιβωτίου», μιας και ο αναγνώστης δε συστήνεται εξαρχής με τους μικρούς πρωταγωνιστές ενώ σε όλη την πορεία της περιπέτειας εμφανίζονται πρόσωπα από το προηγούμενο βιβλίο. Από την άλλη, μου άρεσε μια διαφορετικότητα που παρατήρησα: δεν υπάρχει πολλή δράση, ψάξιμο, τρέξιμο κλπ., τα παιδιά δεν πλησιάζουν καν στο ναυάγιο, αντίθετα, με ομιλίες, mail, έρευνες στο Διαδίκτυο και άλλες πηγές πληροφοριών ο συγγραφέας καταφέρνει να εμφυσήσει στους μικρούς αναγνώστες την αγάπη για την αρχαιολογία, τους κινδύνους και τα προτερήματα για την Ιστορία από τις έρευνες στον βυθό και πώς αντλούνται σημαντικές πληροφορίες από τα ευρήματα, το ενδιαφέρον για μια επίσκεψη σε μουσείο (το κεφάλαιο με την ξενάγηση στους θησαυρούς από το περιβόητο ναυάγιο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών ήταν πραγματικά συναρπαστικό) και πολλά άλλα.

«Το τέταρτο αλογάκι» είναι μια μορφωτική περιπέτεια για παιδιά από 9 ετών και πάνω και τονίζει διακριτικά και με συναρπαστικό τρόπο την αγάπη που οφείλουμε να έχουμε για τα ευρήματα που μαρτυρούν το πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο της πατρίδας μας της Ελλάδας, την ίδια στιγμή που ένα αίνιγμα ζητάει την επίλυσή του.

Leave a Reply

Your email address will not be published.