159288706_270707404576402_2688590819499377703_n

Οι εκδόσεις Μίνωας έχουν και πάλι να προτείνουν ενδιαφέρουσες περιπέτειες για αγόρια και κορίτσια από 8 ετών και πάνω. Μυστήρια, γρίφοι, περιπέτειες, επιστημονική φαντασία, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων και καλούν τα παιδιά να βυθιστούν στις περιπέτειες που έχουν γράψει διακεκριμένοι συγγραφείς όπως η Enid Blyton, ο Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ κ. ά.

Βιβλίο Οι περιπέτειες του νεαρού Ιούλιου Βερν 5: Παγιδευμένοι στη Σελήνη
Τίτλος πρωτοτύπου
Las aventuras del joven Jules Verne 5: Atrapados en la luna
Συγγραφέας Miguel Garcia
Μεταφραστής Κάλλια Ταβουλάρη

Κατηγορία Περιπέτεια / Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Μίνωας
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ο Ιούλιος Βερν (1828-1905) ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την επιστημονική φαντασία ως είδος λογοτεχνίας. Η αχαλίνωτη φαντασία του και οι επιστημονικές του γνώσεις τον οδήγησαν να γράψει μυθιστορήματα με αεροπλάνα, αερόστατα και ταξίδια στο διάστημα (και όχι μόνο) καιρό πριν αυτά γίνουν πραγματικότητα. Ο Miguel Garcia αγάπησε το σύμπαν αυτού του σημαντικού Γάλλου συγγραφέα και έπλασε γύρω από τον μύθο του μια ενδιαφέρουσα σειρά περιπετειών με κεντρικό ήρωα τον συγγραφέα σε ηλικία 11 ετών. Βρισκόμαστε στη Νάντη στα μέσα του 19ου αιώνα. Ο Βερν, ο κολλητός του, Χουάν, η ξαδέλφη του, Καρολίνα και η εύστροφη Μαρί δημιούργησαν την ομάδα «Οι κυνηγοί της περιπέτειας του 21ου αιώνα» και μπλέκουν σε συναρπαστικές περιπέτειες, πιστές στο πνεύμα της εποχής και στην προσωπικότητα του αρχηγού τους. Η οικογένεια του Βερν είναι αστικής τάξης και καθωσπρέπει, με αποτέλεσμα οι «φαντασιοπληξίες» του παιδιού τους να ανησυχούν τους γονείς αλλά και τ’ αδέλφια του, Παύλο και Άννα. Παρ’ όλ’ αυτά, ο πλοίαρχος Νέμο σέβεται την εφευρετικότητα του παιδιού, προσέχει να καλλιεργήσει σωστά τα ενδιαφέροντά του και προλογίζει τα βιβλία της σειράς. Οι υποθέσεις και οι χαρακτήρες απηχούν τεκμηριωμένα την εποχή και τις καταστάσεις της ενώ η ευρηματικότητα του Miguel Garcia τοποθετεί με φροντίδα και προσοχή μικρές λεπτομέρειες που θα θυμίσουν στους αναγνώστες περιστατικά από τα γνωστά βιβλία του συγγραφέα. Οι ιστορίες είναι γεμάτες πολυεπίπεδη πλοκή και απανωτές εκπλήξεις ενώ ο δεσμός μεταξύ των παιδιών είναι αδιάρρηκτος, τονίζοντας έτσι τη σημασία της φιλίας και τις υποχωρήσεις που οφείλει κάποιος να κάνει για να την περισώσει. Στον νέο τίτλο της σειράς, «Παγιδευμένοι στη σελήνη», είμαστε στα τέλη του καλοκαιριού του 1840 και ο Εθνικός Διαγωνισμός Νεαρών Εφευρετών δίνει την ευκαιρία στον Βερν να ετοιμάσει έναν πύραυλο που θα ταξιδέψει τον άνθρωπο στη Σελήνη. Μόνο που μια συνωμοσία θα οδηγήσει τα παιδιά σ’ ένα άγνωστο και μυστηριώδες τοπίο.

Βιβλίο Μυστικά και χαμένοι θησαυροί-Σέρλοκ Χολμς: Η Οργάνωση των Κοκκινομάλληδων
Τίτλος πρωτοτύπου Sherlock Holmes: The Red-Headed League
Συγγραφέας Stephanie Baudet
Εικονογράφος Arianna Bellucci
Μεταφραστής Χαρά Κατσαρή

Κατηγορία Αστυνομικό μυθιστόρημα / Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Μίνωας
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ο Σέρλοκ Χολμς είναι ένας από τους σημαντικότερους χαρακτήρες της αστυνομικής λογοτεχνίας και δημιουργήθηκε από τον Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ το 1887, όταν άρχισε να δημοσιεύει τις περιπέτειές του στο περιοδικό The Strand. Με βοηθό τον δρ Τζον Γουάτσον έχουν επιλύσει περίπλοκες υποθέσεις σε τέσσερα μυθιστορήματα και πενήντα έξι διηγήματα. Οι μέθοδοί του είναι αξιοθαύμαστες, αφού είναι σε θέση, κοιτώντας ένα αντικείμενο ή έναν άνθρωπο, να δημιουργήσει ολόκληρη ιστορία γύρω από αυτά. Υπομονετικός αλλά και παθιασμένος εκνευρίζει πολλές φορές με τη μυστικοπάθειά του και τους συλλογισμούς του τον Γουάτσον. Η Stephanie Baudet ζει και εργάζεται στην Αγγλία ως εκπαιδευτικός, ασχολείται με μαθήματα δημιουργικής γραφής κι έχει γράψει αρκετές σημαντικές σειρές παιδικών βιβλίων, ανάμεσά τους και τις διασκευές των ιστοριών του Σέρλοκ Χολμς για παιδιά από 8 ετών και πάνω. Με γλώσσα απλή και ταυτόχρονα πλούσια σε λεξιλόγιο, με χαριτωμένη ασπρόμαυρη εικονογράφηση της Arianna Bellucci, με σεβασμό στην πλοκή των αρχικών κειμένων και με παρένθετες εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες, η σειρά «Μυστικά και χαμένοι θησαυροί» είναι ο καλύτερος και ιδανικότερος τρόπος να έρθουν οι μικροί αναγνώστες σε επαφή με τον συναρπαστικό κόσμο του Σέρλοκ Χολμς, να λύσουν μυστήρια, να μάθουν τρόπους σκέψης και επαγωγικές μεθόδους, να διασκεδάσουν και να αγαπήσουν τη σημαντική αυτή μορφή της παγκόσμιας αστυνομικής λογοτεχνίας.

Στα αγγλικά έχουν κυκλοφορήσει είκοσι βιβλία, εκ των οποίων τα δύο είναι τα μυθιστορήματα «Σπουδή στο κόκκινο» και «Το σήμα των τεσσάρων» και τα υπόλοιπα είναι διηγήματα από τις διάφορες συλλογές που είχαν κυκλοφορήσει μεταξύ 1891 και 1927. Οι εκδόσεις Μίνωας, πάντα με σεβασμό και αγάπη στο παιδικό βιβλίο, μετέφρασε στα ελληνικά τον πέμπτο τίτλο της σειράς, «Η Οργάνωση των Κοκκινομάλληδων», όπου για να γίνεις μέλος πρέπει να είσαι κοκκινομάλλης και άνω των 21 ετών. Όταν όμως κάποιος απολύεται χωρίς λarianόγο και εξηγήσεις, ζητά τη βοήθεια του Σέερλοκ Χολμς. Πρόκειται για μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιδιά μας τον Σέρλοκ Χολμς, τις μεθόδους του και τις διασκεδαστικές συζητήσεις του με τον Γουάτσον, που αγωνίζεται να κατανοήσει τους συλλογισμούς του και να λύσει τα μυστήρια πριν από αυτόν! Αγωνία, περιπέτεια, εκπλήξεις, ανατροπές, χιούμορ και επιστημονικές γνώσεις εύληπτα δοσμένες είναι μερικά από τα θετικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας σειράς βιβλίων που θα συντροφέψει ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο των μικρών αναγνωστών.

Βιβλίο Περιπέτεια στο τσίρκο
Τίτλος πρωτοτύπου The circus of adventure

Συγγραφέας Enid Blyton
Εικονογράφος Arianna Bellucci
Μεταφραστής Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη
Κατηγορία Περιπέτεια / Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Μίνωας
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Enid Blyton (1897-1968) πραγματικά δε χρειάζεται συστάσεις. Είναι η συγγραφέας που μας χάρισε αξέχαστες στιγμές ανάγνωσης και μας σύστησε ευρηματικές παρέες παιδιών που ζουν περιπέτειες, λύνουν μυστήρια, ταξιδεύουν, κινδυνεύουν και χάρη σ’ αυτούς περνούσαν ευχάριστα και όμορφα οι εξωσχολικές μας ώρες. Ποιος δεν έχει διαβάσει τους Μυστικούς 7 ή τους 5 φίλους, ποιο κορίτσι δεν έχει ονειρευτεί το Σεν Κλερ ή το Μάλορυ Τάουερ; Έτσι λοιπόν οι εκδόσεις Μίνωας επανακυκλοφορούν τη σειρά «Περιπέτεια», προσθέτοντας τον έβδομο τίτλο: «Περιπέτεια στο τσίρκο». Ο Τζακ, η Λούσι-Αν, ο Φίλιπ και η Ντάινα, μαζί με τον παπαγάλο τους, Κίκι, είναι μια παρέα παιδιών που προσπαθούν να περάσουν ήσυχα τις μέρες τους, μόνο που πέφτουν πάντα πάνω σε περιπέτεια, ανακαλύπτουν χαμένους θησαυρούς και τους κυνηγάνε οι κακοί των ιστοριών! «Στο τσίρκο», τα παιδιά ετοιμάζονται να περάσουν και πάλι όμορφες διακοπές, μόνο που αυτήν τη φορά φιλοξενούν τον μικρό Γουσταύο. Ένα μακρινό κι εξωτικό βασίλειο θα μπλέξει τα παιδιά σε μια μεγάλη συνωμοσία ενώ ο Τζακ θα καταφέρει να το σκάσει και θα ακολουθήσει ένα περιπλανώμενο τσίρκο. «Περιπέτεια» λοιπόν και ξεκινήστε άφοβα να γνωρίσετε μια νέα παρέα μικρών ηρώων που θα σας συναρπάσει χάρη σε μια πένα που ξέρει τι ζητάνε οι μικροί αναγνώστες από 8 ετών και πάνω και το προσφέρει απλόχερα και γλαφυρά. Το γεγονός ότι εκδόθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και εξακολουθούν να είναι στις πρώτες προτιμήσεις παιδιών και γονέων λέει από μόνο του πολλά!

Βιβλίο Άγκαθα Μίστερι 1: Το μυστήριο της Βεγγάλης
Τίτλος πρωτοτύπου Agatha Mystery: La perla del Bengala

Συγγραφέας Sir Steve Stevenson
Εικονογράφος Stefano Turconi
Μεταφραστής Βιολέττα Ζεύκη
Κατηγορία Περιπέτεια / Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Μίνωας
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Άγκαθα Μίστερι είναι μια δωδεκάχρονη επίδοξη συγγραφέας που της αρέσει να λύνει αστυνομικούς γρίφους. Στο πλάι της έχει τον γκαφατζή έφηβο ξάδελφο και σπουδαστή ντετέκτιβ Λάρι Μίστερι, τον μπάτλερ κύριο Κεντ και τον γάτο της, Γουάτσον. Στο πρώτο βιβλίο της σειράς «Το μαργαριτάρι της Βεγγάλης» η αποστολή της Άγκαθα (καλά, εντάξει, του Λάρι που πρέπει να βρει την άκρη του νήματος ώστε να περάσει το μάθημα στη σχολή) είναι να βρει το μαργαριτάρι που εκλάπη μυστηριωδώς από τον ναό της θεάς Κάλι στην περιοχή του Γάγγη. Τα παιδιά ήθελαν να το συνδυάσουν με μια επίσκεψη-έκπληξη στους γονείς της Άγκαθα αλλά μπλέκουν σε μια ιστορία γεμάτη ανατροπές και άφθονο μυστήριο.

Διασκέδασα πάρα πολύ με τα καμώματα των παιδιών που δρούσαν κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του μπάτλερ που τα πρόσεχε και μου άρεσε πολύ που βαδίζει στα χνάρια ενός κλασικού whodunit καθώς συνοδεύεται από τσάι και μια σειρά υπόπτων. Το συστήνω ανεπιφύλακτα για αγόρια και κορίτσια!

One Comment

    • Σ.Σ.

    • 10 months ago

    ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΕΡΛΟΚ ΧΟΛΜΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΤΟΤΕΡΟ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ “Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΑΛΟΓΟ” ΓΕΝΙΚΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΣΕΡΛΟΚ ΧΟΛΜΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΔΡΑΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΒΙΒΛΙΟ ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Η ΔΡΑΣΗ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ!ΑΝ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΣΤΕ ΣΤΟ ΝΑ ΔΙΑΛΕΓΕΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΣΕΡΛΟΚ ΧΟΛΜΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΜΕΓΑΛΟ ΟΥΤΕ ΜΙΚΡΟ!

Leave a Reply

Your email address will not be published.