Jane+for+website

Η Jane Austen (1775-1817) είναι μια από τις σημαντικότερες Αγγλίδες μυθιστοριογράφους, με τα έργα της «Λογική και ευαισθησία», «Έμμα», «Περηφάνια και προκατάληψη», «Μάνσφιλντ Παρκ», «Το αββαείο του Νορθάνγκερ» κ. ά. να έχουν αγαπηθεί από χιλιάδες αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Στα κείμενα αυτά ζωντανεύει η αγγλική κοινωνία της εποχής, με τα στερεότυπα, το πρωτόκολλο και την ηθική που υπαγόρευαν τις πράξεις των ανθρώπων, με ελάχιστα περιθώρια πρωτοβουλιών. Οι εκδόσεις Μίνωας δίνουν την ευκαιρία στους μικρούς αναγνώστες να γνωρίσουν αυτά τα υπέροχα βιβλία, μεταφράζοντας στα ελληνικά τη σειρά «Η υπέροχη Όστεν», η οποία διασκεύασε τα γνωστότερα μυθιστορήματα της συγγραφέως προσεγμένα και φροντισμένα.

Βιβλία Περηφάνια και προκατάληψη & Έμμα
Τίτλος πρωτοτύπου Pride and prejudice & Emma
Συγγραφέας Jane Austen
Διασκευή Katherine Woodfine & Katy Birchall
Μετάφραση Ράνια Μπουμπουρή
Εικονογράφος Eglantine Ceulemans
Κατηγορία Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Μίνωας
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η «Περηφάνια και προκατάληψη», το πρώτο βιβλίο της σειράς, κυκλοφόρησε το 1813 και είναι από τα δημοφιλέστερα της Jane Austen. Εξιστορεί τις προσπάθειες της μητέρας τεσσάρων κοριτσιών να παντρέψει τη μεγαλύτερή της με τον άρτι αφιχθέντα πλούσιο κι ευχάριστο γείτονα, του οποίου όμως ο στενός φίλος σαμποτάρει αυτές τις προσπάθειες, χωρίς να ξέρει ότι σύντομα θα ερωτευτεί τη δεύτερη κόρη της οικογένειας. «Εντούτοις, τα γεγονότα συνωμοτούν για να συνδέσουν τα διάφορα μέλη παρά τα εμπόδια και τις παρεξηγήσεις που τα χωρίζουν. Η περηφάνια της μιας πλευράς και η προκατάληψη της άλλης σιγά σιγά προσπερνιούνται και οι χαρακτήρες αποκομίζουν μεγαλύτερη γνώση του εαυτού τους και των άλλων». Είναι ένα μυθιστόρημα που αγαπήθηκε πολύ από το αναγνωστικό κοινό σε όλο τον κόσμο κι έχει διασκευαστεί πολλές φορές για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το θέατρο και όχι μόνο.

Η «Έμμα», το δεύτερο βιβλίο της σειράς, κυκλοφόρησε το 1815 και έχει για πρωταγωνίστρια την όμορφη, πλούσια και κακομαθημένη Έμμα Γούντχαουζ. Η γραφή είναι πιο κωμική και το θέμα αντιδιαστέλλεται με το σύνολο σχεδόν του έργου της συγγραφέως, μιας και η ηρωίδα δε βιάζεται ούτε πιέζεται να παντρευτεί! Διαδραματίζονται διάφορες κωμικοτραγικές καταστάσεις και η Έμμα αρχίζει να αναθεωρεί τις απόψεις της όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του βιβλίου. Μια μεγάλη ποικιλία χαρακτήρων ζωντανεύει την αγγλική κοινωνία της βικτωριανής εποχής.

Οι διασκευές των μυθιστορημάτων της σειράς «Η υπέροχη Όστεν» απευθύνονται κυρίως σε μεγαλύτερα παιδιά, χαρακτηρίζονται από φρεσκάδα και δροσιά και πατούν πάνω στο πρωτότυπο κείμενο χωρίς ακρότητες ή υπερβολές. Φυσικά έχουν περικοπεί κάποια κομμάτια, κυρίως περιγραφές αλλά όλες οι εμβληματικές σκηνές των μυθιστορημάτων είναι αυτούσιες. Η γλώσσα είναι απλή και κατανοητή για τους νεαρούς αναγνώστες ενώ η εικονογράφηση της Eglantine Ceulemans βοηθάει πολύ στην αναπαράσταση της εποχής και ξεκουράζει το μάτι κατά την ανάγνωση. Η απεικόνιση των κύριων χαρακτήρων στην αρχή κάθε βιβλίου συστήνει στα παιδιά τους ήρωες των μυθιστορημάτων λέγοντας λίγα λόγια για τον ρόλο τους και αποτυπώνοντας τις προσωπογραφίες τους. Η μετάφραση της έμπειρης Ράνιας Μπουμπουρή σέβεται το δύσκολο έργο των διασκευαστριών και αποδίδει σωστά το περιεχόμενο και το στυλ του πρωτοτύπου. Τα βιβλία συνοδεύονται από σημειώματα των δημιουργών, βιογραφία της Jane Austen και ενδιαφέρουσες συμπυκνωμένες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή της εποχής που διαδραματίζονται.

Leave a Reply

Your email address will not be published.