13669716_612348078926358_8944545092358881081_n

Η Ντοματούλα που δε χωρούσε στο τελάρο είναι μια τρυφερή, αστεία και διδακτική ιστορία που έγραψε η γνωστή γυμνάστρια Ελένη Πετρουλάκη και μιλάει στα μικρά παιδιά για τη σωστή διατροφή και τα προτερήματα της φυσικής άσκησης. Με έμμετρο, αστείο λόγο, διασκεδαστικές ομοιοκαταλήξεις, αφηγείται την ιστορία μιας παχουλής ντομάτας που θέλει να ταξιδέψει μαζί με τους φίλους της μέσα σε ένα τελάρο, στο οποίο όμως δε χωράει! Ο Καροτάκης αναλαμβάνει να τη γυμνάσει και να της δείξει τις σωστές επιλογές διατροφής. Θα τα καταφέρουν; Θα έχει αποτέλσμα όλη αυτή η προετοιμασία και ο κόπος;

Βιβλίο Η ντοματούλα που δε χωρούσε στο τελάρο
Συγγραφέας Ελένη Πετρουλάκη
Εικονογράφος Νίκη Λεωνίδου
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Μίνωας
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η ιστορία είναι απλή, κατάλληλη για τις πολύ μικρές ηλικίες αναγνωστών και η ομοιοκαταληξία των στίχων, εκτός από τη διασκέδαση που προσφέρει, ενισχύει και το λεξιλόγιο των παιδιών. Η εικονογράφηση, παρά τα ζωηρά χρώματα και τα χαμογελαστά πρόσωπα, δε μου άρεσε γιατί υπολειπόταν σε φόντο και πλαίσιο, δηλαδή η ντομάτα είναι κυρίαρχη σχεδόν σε όλες τις εικόνες (σε κάποιες άλλες και άλλα φρούτα) αλλά δεν υπάρχει ένα υπόβαθρο μέσα στο οποίο να κινούνται οι ήρωές μας. Ολοσέλιδες εικόνες με χρωματιστό το πίσω μέρος, χωρίς να υπάρχουν απεικονίσεις ενός σταδίου, ενός σπιτιού, ενός μανάβικου, κάποιου μέρους δηλαδή, κάποιας τοποθεσίας, στην οποία λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα. Τα παιδιά θέλουν λεπτομέρειες για να ξεφεύγουν από το διάβασμα αλλά και ως αφορμή για περιγραφές και ενίσχυση της παρατηρητικότητας.

Ένα διασκεδαστικό, χρήσιμο βιβλίο που θα βοηθήσει σημαντικά τα μικρά παιδιά να καταλάβουν τι και πόσο πρέπει να τρώνε και τι να αποφεύγουν ώστε να έχουν καλύτερη υγεία και καθημερινότητα, μακριά από τους γευστικούς πειρασμούς του οικογενειακού και σχολικού περιβάλλοντος!

Leave a Reply

Your email address will not be published.