70941a6beaf8f4fed28878628f0e075d

Ο Ματίας, ένα άτακτο γατί, μια μέρα αποφασίζει να κουρέψει όλη του τη γούνα, ακόμη και να ξεριζώσει τα μουστάκια του, με αποτέλεσμα να γίνει περίγελως στο σχολείο και να ντρέπεται με την εμφάνισή του. Γιατί όμως έκανε κάτι τέτοιο; Τι συμβαίνει στην οικογένεια του Ματίας που τον οδήγησε σε μια τέτοια απόφαση; Πόσο έτοιμοι είμαστε να αποχωριστούμε σημαντικά για εμάς πράγματα όταν αγαπάμε ανιδιοτελώς και πολύ;

Βιβλίο Δεν θα σε πειράξει κανείς
Συγγραφέας Βασίλης Κουτσιαρής
Εικονογράφος Κατερίνα Βερούτσου
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Ελληνοεκδοτική
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ο Βασίλης Κουτσιαρής έγραψε ένα συγκινητικό παραμύθι για παιδιά από 6 ετών και πάνω, γεμάτο τρυφερότητα, αυταπάρνηση και απέραντη αγάπη. Ο Ματίας μας συστήνεται μέσα από τις σκανταλιές του και την ακραία πράξη του να κουρευτεί με την ψιλή μηχανή, οπότε στις επόμενες σελίδες ξεδιπλώνονται τα κωμικοτραγικά περιστατικά που ζει στο σχολείο του. Ο συγγραφέας όμως κρύβει άσους στο μανίκι του και με τη γνωστή του ικανότατη γραφή κάνει τη μεγάλη ανατροπή λίγες σελίδες πριν το τέλος, φέρνοντάς μου δάκρυα στα μάτια και κάνοντάς με να νιώσω τόσο μικρός και ασήμαντος μπροστά σε αυτά που ζει ο Ματίας. Η βασική ιδέα του παραμυθιού είναι μια εξαιρετική αφετηρία για μια δημιουργική συζήτηση γονιών και παιδιών ως προς τη νοοτροπία του Ματίας, τον τρόπο σκέψης του, ακόμη και για τη συμπεριφορά που του δείχνουν όσοι δεν ξέρουν τι πραγματικά συμβαίνει στη ζωή του.

Το κείμενο είναι εικονογραφημένο από την κυρία Κατερίνα Βερούτσου, η οποία αποδίδει με ζωηρά χρώματα και έξυπνους χειρισμούς τη γατίσια καθημερινότητα του πρωταγωνιστή. Κατάφερε να αποδώσει με ανθρώπινα χαρακτηριστικά και ιδιότητες ένα περιβάλλον που τα ίδια τα παιδιά συναντούν καθημερινά ενώ η ποικιλία μορφών των άλλων ζώων εξασκεί το μάτι στη λεπτομέρεια. Τέλος, οι μορφασμοί και τα αισθήματα του Ματίας, με τα οποία πότε γελούσα και πότε έμπαινα σε σκέψεις, είναι ανάγλυφα και παραστατικά, γλυκύτατα και δραματικά ταυτόχρονα.

«Δεν θα σε πειράξει κανείς», αυτό οφείλουμε να πούμε όλοι μας σε όσους ανθρώπους είναι πιο αδύναμοι από μας και μας χρειάζονται πλάι τους, ιδιαίτερα όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτούς που δεν είναι έτοιμοι για το διαφορετικό ή δε γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει στην ψυχοσύνθεσή μας ή στο οικογενειακό περιβάλλον. Ο Βασίλης Κουτσιαρής κατάφερε να προσαρμόσει αυτήν την αίσθηση στην παιδική ψυχοσύνθεση, γράφοντας ένα τρυφερό και ρεαλιστικό παραμύθι.

Leave a Reply

Your email address will not be published.