334602128_895856675054664_5277699870964355024_n

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο προτείνουν για τους μικρούς μας φίλους ένα συναρπαστικό παραμύθι για τη διαφορετικότητα με ήρωα ένα παιδί που ζει σ’ έναν κόσμο όπου κάθε τι μη μπλε χρώματος απαγορεύεται και τον νέο τίτλο της σειράς «Η πολιτεία του Αισώπου»! Πάμε να τα δούμε αναλυτικά.

Βιβλίο Όχι μόνο μπλε
Τίτλος πρωτοτύπου Out of the blue
Συγγραφέας Robert Tregoning
Μετάφραση Μάρω Ταυρή
Εικονογράφος Stef Murphy

Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Μεταίχμιο
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

«Σ’ ένα μπλε-γαλάζιο σπίτι, σ’ έναν δρόμο γαλανό, ζούσε ένα μικρό αγόρι κάπως μελαγχολικό. Είχε μπλε ριγέ πιτζάμες, μπλε κρεβάτι, μπλε χαλί, μα το κίτρινο αγαπούσε, όμως σε ποιον να το πει»; Είναι ένα υπέροχο συναρπαστικό παραμύθι για παιδιά από 4 ετών και πάνω που διαπραγματεύεται τη διαφορετικότητα και περιγράφει μια ιστορία βελούδινης επανάστασης από ένα αγόρι που αγαπάει το κίτρινο τόσο πολύ που σώζει αντικείμενα με αυτό το χρώμα από τη χωματερή αλλά ζει σ’ έναν κόσμο όπου κάθε τι μη μπλε απαγορεύεται. Τα συναισθήματα που εκφράζει το αγόρι είναι αυτά ακριβώς που νιώθει ο καθένας που κάνει κάτι διαφορετικό, που ξεφεύγει από τα επιβεβλημένα στερεότυπα σε όλες τις κοινωνίες όλων των εποχών: «Αν το κίτρινο αγαπώ, αυτό λογικά με κάνει αυτομάτως και κακό»! Θα βρει κάποιον συμπαραστάτη στα προβλήματά του; Πώς θα αντιδράσει ο πατέρας του αν μάθει τις διαφορετικές του προτιμήσεις; Το βιβλίο είναι γραμμένο με μικρά τετράστιχα στιχάκια και απαρτίζεται από μια σειρά γεγονότων που θα φέρουν μια γλυκιά επανάσταση στην πόλη. Η ιστορία θα γεμίσει με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση κάθε παιδί που νιώθει πως κάνει κάτι διαφορετικό που το γεμίζει με τύψεις και ενοχές: «Κι αν σε κάτι διαφέρεις λύπη ή ντροπή μη νιώσεις, δέξου όλα τα χρώματά σου, κόκκινο, μοβ, θαλασσί, και αγάπησε ό,τι ωραίο σ’ έχει κάνει να ‘σαι εσύ!» τονίζει ο συγγραφέας. Η εικονογράφηση είναι υπέροχη, γεμάτη μπλε (αρχικά) χρώμα, όσο όμως προχωράει η ιστορία τόσο αλλάζουν κάποια πράγματα κι ένα φωτεινό ουράνιο τόξο τυλίγει τον μικρό πρωταγωνιστή της ιστορίας. Ωραίες οπτικές γωνίες, σωστές λεπτομέρειες σε πρόσωπα και περιβάλλον, ολοσέλιδες απεικονίσεις γεμίζουν φως και χαρά τους μικρούς αναγνώστες όσο διαβάζουν την ιστορία κι έτσι το διάβασμα γίνεται ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο μηνύματα και συναισθήματα.

Βιβλία Το τζιτζίκι και το μυρμήγκι
Συγγραφέας Ιωάννα Μπαμπέτα
Εικονογράφος Γιώργος Πετρίδης
Κατηγορία
 Παραμύθι
Εκδότης Μεταίχμιο
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Στην Πολιτεία του Αισώπου που είχε δάση και λιβάδια, ποτάμια και λίμνες, βουνά και θάλασσες, ζούσε ο αγαπημένος παραμυθάς μικρών και μεγάλων, ο Αίσωπος. Από το παράθυρο του σπιτιού του παρακολουθούσε ζώα μικρά και μεγάλα να συζητούν, να μαλώνουν, να γλεντούν, να χαίρονται και να θυμώνουν. Έπειτα έπαιρνε το φτερό του, το βουτούσε στο μελάνι και κάθε φορά μια νέα ιστορία γέμιζε το χαρτί. Η Ιωάννα Μπαμπέτα διασκευάζει με τον δικό της τρόπο τους μύθους του Αισώπου, δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον σύμπαν και συστήνοντας νέους φίλους στα παιδιά από 2 ετών και πάνω. Ο νέος τίτλος της σειράς, «Το τζιτζίκι και το μυρμήγκι», μας συστήνει τον τεμπέλη τζίτζικα και το εργαζόμενο μυρμήγκι. Η συγγραφέας στήνει από την αρχή την ιστορία και την αναλύει σε μικρά συναρπαστικά γεγονότα που τραβούν το ενδιαφέρον, με τον Αίσωπο να εμφανίζεται στην αρχή και στο τέλος των παραμυθιών για να δώσει το ηθικό δίδαγμα της κάθε ιστορίας. Χορός και τραγούδι ή σκληρή δουλειά; Πώς και γιατί πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το αύριο; Η εικονογράφηση του Γιώργου Πετρίδη είναι ιδανική και κατάλληλη, μιας κι έχει επιλέξει ζωηρά χρώματα κι έχει πλαισιώσει τα καθαυτά γεγονότα με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, που ζωντανεύουν τον μικρόκοσμο στον οποίο κινούνται οι ήρωες της κάθε ιστορίας. Ο Αίσωπος εμφανίζεται εντελώς διαφορετικός απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς και ταυτόχρονα πιο προσιτός στα σημερινά παιδιά. Το κάθε ζευγάρι χαρακτήρων πλαισιώνεται κι από διαφορετικά ζωάκια που συμμετέχουν με τον δικό τους τρόπο στο άρτιο εικαστικό σύνολο. «Η πολιτεία του Αισώπου» είναι μια υπέροχη και διασκεδαστική σειρά που συστήνει στα παιδιά τον αγαπημένο παραμυθά όλων μας με λιτές και ταυτόχρονα περιεκτικές προτάσεις, ενδιαφέρουσες εξελίξεις και πλούσια εικονογράφ

Leave a Reply

Your email address will not be published.