ceb5cebecf89cf86cf85cebbcebbcebf-cf84ceb5cebbceb9cebacebf

Όταν ο ανίκητος υπολογιστής της NSA (Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας) των ΗΠΑ, που μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τα πάντα, αδυνατεί να σπάσει έναν μυστηριώδη κωδικό, η Σούζαν Φλέτσερ, η ιδιοφυής και όμορφη αποκρυπτογράφος της υπηρεσίας, καλείται να αναλάβει την υπόθεση. Αυτό που ανακαλύπτει τρομάζει τους έχοντες την εξουσία. Η NSA είναι σε ομηρία… όχι από όπλα ή βόμβες αλλά από έναν κωδικό τόσο περίπλοκο που θα μπορούσε να την καταστρέψει. Εγκλωβισμένη σε μια καταιγίδα από μυστικά και ψέματα, η Φλέτσερ αγωνίζεται να σώσει την υπηρεσία.

Βιβλίο Ψηφιακό οχυρό
Τίτλος πρωτοτύπου Digital fortress
Συγγραφέας Dan Brown
Μεταφραστής Γιώργος Μπαρουξής
Κατηγορία
 Περιπέτεια
Εκδότης Ψυχογιός
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Πριν από χρόνια είχα διαβάσει τον “Κώδικα Da Vinci” και τους “Πεφωτισμένους”. Γοητεύτηκα και κάπου ψιλο-παρασύρθηκα από όλη τη θύελλα περί συνωμοσιών, Βατικανού, κωδίκων και κωδικών κλπ. Διάβασα και τον “Αρκτικό Κύκλο” με κάπως χλιαρές αναμνήσεις. Τώρα διάβασα αυτό. Ή έχω ωριμάσει ως αναγνώστης ή δεν το αντιμετώπισα σωστά. Μάλλον το πρώτο. Έχοντας διαβάσει καλά θριλεράκια (Alan Folsom, Ken Follett, ακόμη και David Baldacci) το “Ψηφιακό οχυρό” απλώς με έκανε να χαμογελάσω. Αν εξαιρέσεις το κυνηγητό στη Σεβίλη οπότε και γνώρισα αυτήν την πανέμορφη ισπανική πόλη (θα παραλείψω δηκτικά σχόλια για το κυνήγι του καλού και του κακού που μου θύμισε κινηματογραφικές ταινίες του Στίβεν Σίγκαλ) και τις τελευταίες αγωνιώδεις ανατρεπτικές σελίδες που κάπως σώζουν όλο αυτό το περίβλημα, κατά τα άλλα δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα.

Όλα αφορούν την απόλυτη βάση δεδομένων που κρατά κρυφή μια σημαντική μυστική οργάνωση των ΗΠΑ, στην οποία αποθηκεύονται πολύτιμα δεδομένα (πυρηνικοί κωδικοί, ονόματα προστασίας μαρτύρων, αληθινά ονόματα κατασκόπων κλπ.) και η οποία καταφέρνει να διασπάσει κάθε κωδικοποιημένο μήνυμα, προλαβαίνοντας έτσι τρομοκρατικές ενέργειες κλπ, φυσικά κρυφά από την κοινή γνώμη, η οποία αντιτίθεται στην απρόσκοπτη πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα καθενός. Τι γίνεται λοιπόν όταν ένας Ιάπωνας, απογοητευμένος από την ανθρωπότητα (θύμα κι ο ίδιος παραμόρφωσης από τη βόμβα σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι) αποφασίζει να καταστρέψει αυτήν τη βάση; Το χάος. Ποιος είναι ο καλός και ποιος ο κακός; Ποια τα κίνητρα και ποιες οι πραγματικές σκέψεις των πρωταγωνιστών; Τι κρύβεται πίσω από κάθε αλήθεια;

Καλά στοιχεία σασπένς αλλά πολλή κωδικολογία, πολλή υπολογιστική ορολογία, κακοτοποθετημένη αλληλουχία εικόνων (εξόφθαλμη προσπάθεια για δημιουργία τεχνητού σασπένς). Από την άλλη, αυτό το κολπάκι με τον Ντακότα και τον Τακάντο το κατάλαβα από την πρώτη σελίδα ότι επρόκειτο περί αναγραμματισμού. Και δυστυχώς όλη αυτή η πλοκή δε με βοήθησε να συγκινηθώ στον όντως αξιόλογο και ανθρωπιστικό επίλογο, όπου σε δυο γραμμές κάποια πρόσωπα τοποθετούνται σε ανθρώπινα βάθρα και καταρρακώνονται.

Leave a Reply

Your email address will not be published.