9786180140989_hd

Ο Γου είναι το αγαπημένο λούτρινο γουρουνάκι του Τζακ. Το παιδί εξομολογείται τα πάντα στο παιχνίδι του που του κρατάει συντροφιά τα βράδια, μια μέρα όμως ο Γου χάνεται κι ο Τζακ είναι απαρηγόρητος. Το Χριστουγεννιάτικο Γουρουνάκι που του παίρνουν ως αντικατάσταση τον αναστατώνει πιο πολύ. Το Γουρουνάκι αυτό όμως θα τον βοηθήσει να βρει τον Γου μέσα από μια απρόσμενη συναρπαστική περιπέτεια γεμάτη ανατροπές, εκπλήξεις και διαχρονικά μηνύματα.

Βιβλίο Το Χριστουγεννιάτικο Γουρουνάκι 
Τίτλος πρωτοτύπου The Christmas Pig
Συγγραφέας J. K. Rowling
Μετάφραση Σοφία Γρηγορίου
Εικονογράφος Jim Field
Κατηγορία Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Ψυχογιός
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Το νέο μυθιστόρημα της J. K. Rowling είναι ένα δυνατό, συγκινητικό, τρυφερό παραμύθι για μεγάλα παιδιά που ζωντανεύει τον συναρπαστικό κόσμο των Χαμένων Πραγμάτων. Πού πάνε τα αντικείμενα που χάνουμε; Ποιος τα βρίσκει; Πού μένουν μέχρι να τα βρούμε; Κι αν δεν τα βρούμε ποτέ; Η γόνιμη και αστείρευτη φαντασία της συγγραφέως δημιουργεί ένα ενδιαφέρον σύμπαν γεμάτο όχι μόνο από Πράγματα αλλά και από αφηρημένες έννοιες, όπως Κακές Συνήθειες, Ελπίδα, Αισιοδοξία, ό,τι δηλαδή χάνουμε κατά καιρούς. Εκτός από την ενδιαφέρουσα διάρθρωση της Χώρας των Χαμένων, ο ανθρωπομορφισμός των Πραγμάτων, ο ρόλος τους στην περιπέτεια, η κοινωνική τους θέση (οι Χειριστές Απολεσθέντων είναι υπεύθυνοι για την τήρηση της τάξης και του νόμου), ο ίδιος ο Χαμός που είναι ο απόλυτος κακός αντικαθρεπτίζουν την εικόνα μιας κοινωνίας την οποία σε γενικές γραμμές γνωρίζει ή με την οποία εξοικειώνεται σε αυτήν την ηλικία ο μικρός αναγνώστης. Το Παράχωμα είναι ο αρχικός τόπος διαλογής των Πραγμάτων κι από κει υπάρχουν διάφορες πόρτες και τρύπες που οδηγούν στον τελικό προορισμό, ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκουν αυτά. Το Αναλώσιμο, το Κρίμα-Που-Χάθηκε και η Πόλη των Αλησμόνητων, η Χωματερή των Ακλαύτων και το Νησί των Αγαπημένων είναι μέρη στα οποία εκτυλίσσεται η δράση και οι προϋποθέσεις παραμονής στο καθένα είναι άκρως ευφάνταστες και στηρίζονται σε ρεαλιστικές ιδέες.

Εκτός από τον καλοσχεδιασμένο και έξυπνο κόσμο και την ανατρεπτική πλοκή, που είναι γεμάτη εμπόδια, ανατροπές, εκπλήξεις, απρόσμενους φίλους κλπ. με κέρδισε και η προσωπική ιστορία του Τζακ. Η συγγραφέας θα μπορούσε να γράψει οποιαδήποτε απλή, μονοδιάστατη πλοκή για ένα παιδί που έχασε το παιχνίδι του, αντιθέτως όμως, επέλεξε να συστήσει στους μικρούς αναγνώστες τη δύσκολη πλευρά της ζωής, οδηγώντας τη χωρισμένη μητέρα του Τζακ να προχωράει παρακάτω και να φέρνει στο σπίτι τους έναν νέο σύντροφο. Η συμβίωση είναι δύσκολη (προς Θεού, δε μιλάμε για ενδοοικογενειακή βία αλλά για τις ουσιαστικές ψυχολογικές και κοινωνικές δυσχέρειες μιας τέτοιας κίνησης) και τα προβλήματα κορυφώνονται την παραμονή των Χριστουγέννων που χάνεται ο Γου με αναπάντεχο τρόπο. Ο Τζακ και η μητέρα του είναι δείγματα μιας από τις πολλές μονογονεϊκές οικογένειες του σήμερα που προσπαθούν να επιβιώσουν και, γιατί όχι, να προχωρήσουν γυρίζοντας σελίδα. Χωρίς υπερβολές ή ωμότητες, με απλό λεξιλόγιο και καθημερινές καταστάσεις, αποτυπώνεται η ζωή ενός παιδιού με προβληματισμούς, αγωνίες, ανασφάλειες και φόβος, που όλα τα απαλύνει η παρουσία του Γου. Την παραμονή των Χριστουγέννων, τη νύχτα των θαυμάτων, όπου όλα γίνονται, ο Τζακ είναι ο μόνος αληθινός άνθρωπος που πέφτει στη Χώρα των Χαμένων, οπότε όχι μόνο έχει να βρει το αγαπημένο του λούτρινο αλλά και να πείσει τους πάντες πως είναι παιχνίδι. Θα τα καταφέρει;

«Το Χριστουγεννιάτικο γουρουνάκι» είναι μια υπέροχη και συναρπαστική ιστορία που χαρίζει αξέχαστες στιγμές αγωνίας και εκπλήξεων, καθώς και πολλές σκέψεις και διαχρονικά νοήματα γύρω από αρετές όπως η ελπίδα, η αυτοθυσία, η φιλία, η αισιοδοξία, η καλοσύνη, ενώ στηλιτεύει με ευφάνταστο τρόπο την προδοσία, την εγκατάλειψη, τον εγωισμό. Η εικονογράφηση του Jim Field είναι παραστατικότατη, πάντως θα προτιμούσα περισσότερες εικόνες ακριβώς λόγω της τέχνης και του ταλέντου του. Η Χώρα των Χαμένων είναι το μέρος όπου εξαφανίζονται τα πράγματα αλλά και τα συναισθήματα, απλώς εξαρτάται από μας για πόσο θα παραμείνουν εκεί και πώς θα τα ξαναβρούμε. Θα καταφέρει ο Τζακ να βρει το γουρουνάκι του; Θα συμπαθήσει τον αντικαταστάτη του; Τι θα κερδίσει μέσα από την περιπέτειά του αυτή; Πόσο διαφορετικός θα βγει από αυτήν τη νύχτα; Πρόκειται για ένα υπέροχο βιβλίο που με συγκίνησε και το διάβασα με κομμένη ανάσα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.