BELLBESTSELLER_0550

Ο «Τζέντλεμαν» στο Λος Άντζελες δολοφονεί με στυγερό τρόπο νεαρές, πανέμορφες κοπέλες και ο «Καζανόβας» στη Βόρεια Καρολίνα απάγει και φυλακίζει τις δικές του θηλυκές επιλογές, μόνο που όσες δεν υπακούνε στους κανόνες του δε διστάζει να τις δολοφονήσει. Ο Άλεξ Κρος με τρόμο ανακαλύπτει πως ίσως η ανιψιά του, Ναόμι, είναι ανάμεσα στις απαχθείσες κι έτσι, κατόπιν πρόσκλησης και του FBI, αρχίζει να συμμετέχει στις έρευνες. Ποιοι είναι αυτοί οι δύο άντρες και πού κρύβονται; Πόσο αληθινή είναι η υποψία πως επικοινωνούν ή ακόμη και συναγωνίζονται για τα τρόπαια που διαλέγουν; Γιατί ο «Καζανόβας» φοράει μάσκα και τι έχει στο μυαλό του συγκροτώντας αυτό το παράδοξο χαρέμι εκλεκτών και ξεχωριστών γυναικών;

Βιβλίο Φίλα τα κορίτσια
Τίτλος πρωτοτύπου Kiss the girls
Συγγραφέας James Patterson
Μεταφραστής Ανδρέας Μιαούλης
Κατηγορία
 Αστυνομικό μυθιστόρημα
Εκδότης Bell
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η δεύτερη περιπέτεια του Άλεξ Κρος μου άρεσε περισσότερο από το «…και ήρθε μια αράχνη». Τα ρατσιστικά και φυλετικά στερεότυπα περιορίστηκαν αρκετά, η ιστορία είναι πολυεπίπεδη, έχουμε να κάνουμε με δύο δολοφόνους, κάτι που δίνει ένταση και ποικιλία στην πλοκή και η υπόθεση είναι πανεθνικής εμβέλειας, οπότε ανακατεύονται FBI, τοπικές αστυνομίες, ψυχολόγοι, ερευνητές, δημοσιογράφοι, χαμός! Ο Άλεξ Κρος παραμένει σ’ επιφυλακή, αγωνίζεται να φτιάξει το προφίλ των δραστών όμως πάντα κάτι του ξεφεύγει, κάτι δεν του κολλάει με την υπόθεση, και σε αυτήν την ιστορία βλέπουμε πόσο ριψοκίνδυνος μπορεί να γίνει, δρώντας χωρίς αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία, μιας και κινδυνεύει δικός του άνθρωπος.

Οι κακοί είναι δύο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες, εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους και σκιαγραφούνται αργά και τμηματικά. Δεν είναι εμφανές από την αρχή πως σχετίζονται, ενώ η παράνοιά τους χτυπάει κόκκινο, μιας και εμφανίζονται στις εκ διαμέτρου αντίθετες άκρες των Ηνωμένων Πολιτειών, πανικοβάλλοντας τους πράκτορες και την Αστυνομία. Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη, με τον Άλεξ να αγωνίζεται να βγάλει άκρη, και τριτόπροσωπη, με τον τρόμο και την αγωνία ανάγλυφα σε κάθε σελίδα που περιγράφει είτε την απαγωγή, είτε τους φόνους είτε την ομηρία. Τα περιστατικά που αφορούν όσες κοπέλες γνωρίζουμε πριν απαχθούν είναι ποικίλα και διαφορετικά, ο τρόπος κυνηγιού είναι επίσης ποικίλος ενώ οι σκέψεις των ανθρωπόμορφων τεράτων είναι ανατριχιαστικές και πέρα για πέρα παράλογες.

Έντρομος, ο Άλεξ Κρος ανακαλύπτει πως πρόκειται για μορφή διδυμισμού, μιας και οι δύο άντρες τυχαία (;) βρέθηκαν να μιλάνε για τις αντιλήψεις τους και τους φόνους που διέπραξαν, οπότε βρήκαν ο ένας στον άλλον την αδελφή ψυχή. Τι συνέβη όμως και χώρισαν οι δρόμοι τους; Ανταγωνίζονται ή συμβουλεύονται ο ένας τον άλλον; Και πόσο άσχημο μπορεί να γίνει αυτό όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της υπόθεσης; Η αλήθεια είναι πως ο «Τζέντλεμαν» αποκαλύπτεται νωρίτερα από τον «Καζανόβα» και μάλιστα με ένα έξυπνο εύρημα, κάτι που ρίχνει το βάρος στον συνδετικό κρίκο μεταξύ τους και στην περίπτωση του «Καζανόβα». Αυτή η ανατροπή στην αρχή ήταν ενδιαφέρουσα και με το ένα πρόσωπο στη σκιά η περιπέτεια και η ένταση κορυφώνονταν, μιας και οι κινήσεις τους είτε κατά μόνας είτε σε συνδυασμό ήταν απρόβλεπτες, σύντομα όμως η εξέλιξη αυτή απέκτησε μακρόσυρτο ρυθμό, με τον Κρος να είναι επί τα ίχνη του «Καζανόβα» για πάρα πολλές σελίδες, να πέφτει στην παγίδα του και να συλλαμβάνουν λάθος άνθρωπο, που κι αυτός έχει κρυμμένα μυστικά, όμως δεν αφορά την ιστορία κλπ., στοιχεία που αποκεντρώνανε την προσοχή μου από την κυρίως υπόθεση. Σε αυτό το σχετικά αρνητικό κλίμα συμβάλλουν και οι εκτεταμένες περιγραφές του ανθρωποκυνηγητού ή της παρακολούθησης του αυτοκινήτου κάποιων υπόπτων ή και ενόχων, με αποτέλεσμα να περιγράφονται οι διαπολιτειακοί αυτοκινητόδρομοι, τα μαγαζιά, οι οδικές πινακίδες κλπ. Κουράστηκα πολύ γρήγορα σε κάποια σημεία. Τελευταίο αρνητικό σημείο ήταν το γεγονός πως περιγράφονται ωμά και λεπτομερώς τα βίτσια του «Καζανόβα», με αποκορύφωμα τη χρήση φιδιού που μπαίνει σε ένα ανθρώπινο σώμα. Γιάικς!

Άλλο θετικό χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι το γεγονός πως μια από τις απαχθείσες, η Κέιτ Μακτίρναν, κατάφερε να δραπετεύσει, χωρίς παρ’ όλ’ αυτά να είναι σε θέση να δώσει πολλές πληροφορίες για το μέρος όπου κρατούνταν. Η γυναίκα αυτή, φοιτήτρια ιατρικής και γνώστρια πολεμικών τεχνών, με το αξεπέραστο πείσμα της και τη δύναμη της θέλησής της, συνεργάζεται στενά με τον Κρος για τον εντοπισμό του απαγωγέα της. Μάλιστα ο «Καζανόβας» παραδέχεται στον εαυτό του πως αυτή η γυναίκα είναι το «κόλλημά» του κι έτσι είναι πρόθυμος να κάνει λάθη σημαντικά για τη μετέπειτα πορεία της δράσης του. Φυσικά η επαφή της Κέιτ και του Κρος είναι μια διακριτική εξισορρόπηση ανάμεσα στον έρωτα και τη φιλία, μιας και οι δυο τους καταλαβαίνουν σύντομα πως είναι σχεδόν ίδιοι και μια ερωτική σχέση ίσως μακροπρόθεσμα δεν τους βγει σε καλό. Τελικά θα υποκύψουν στο πάθος ή θα κρατήσουν τη φιλία τους; Πόσο επικίνδυνο είναι να έχει κάποιος στη ζωή του το πιο πολύτιμο τρόπαιο ενός καθ’ έξιν δολοφόνου και απαγωγέα;

Το μυθιστόρημα εξιστορεί μια περιπέτεια που ξεκινάει λίγους μήνες μετά τη φυλάκιση του Γκάρι Μέρφι / Σόνετζι στο τέλος του πρώτου βιβλίου της σειράς και με μεγάλη μου χαρά ανακάλυψα πως οι ελάχιστες αναφορές που γίνονται σε εκείνο δεν αποκαλύπτουν και σημεία-κλειδιά της υπόθεσης, επομένως δε χαλάνε και την έκπληξη του αναγνώστη αν διαβάσει το «Φίλα τα κορίτσια» πρώτο. Το μόνο που δεν κατάλαβα ήταν γιατί έπρεπε να ανακοινωθεί, αρκετές σελίδες πριν το τέλος του παρόντος μυθιστορήματος, η απόδραση του Γκάρι Σόνετζι. Θα μας απασχολήσει άραγε στο επόμενο βιβλίο; Για να δούμε…

Ο άνθρωπος Άλεξ Κρος είναι περίπου στα 40, με διδακτορικό στην ψυχολογία, ζει και εργάζεται στα γκέτο της Ουάσιγκτον με τα δύο του παιδιά, την τετράχρονη Τζανέλ και τον εξάχρονο Ντέιμον και την οξύθυμη, αυστηρή και παλαιών αρχών γιαγιά του που τον μεγάλωσε μόνη της από τα 8 του ενώ η γυναίκα του, Μαρία, δολοφονήθηκε από αγνώστους πριν από τρία χρόνια, αφήνοντάς του τραυματικές μνήμες, Ο αγαπημένος χαρακτήρας πολλών αναγνωστών είναι μια προσωπικότητα διεισδυτική, ευρηματική, ευφυής, ένας πατέρας που αγωνίζεται να εξισορροπεί τις σκληρές κατά καιρούς ώρες εργασίας με την ανατροφή των παιδιών του. Εδώ δεν έχουμε μεγάλο ρόλο για τον παιδικό φίλο και στενό συνεργάτη Τζον Σάμπσον ενώ με αφορμή την απαγωγή της Ναόμι Κρος μαθαίνουμε κι άλλα πράγματα για την οικογένεια του ντετέκτιβ: όταν πέθανε η μητέρα τους, ο Άλεξ και τ’ αδέλφια του, Άαρον και Τσαρλς, έφυγαν από το Γουίνστον Σάλεμ της Βόρειας Καρολίνας για να ζήσουν στην Ουάσιγκτον. Ο Άαρον πέθανε από κίρρωση του ήπατος κι έτσι ο Άλεξ Κρος βοήθησε τη γυναίκα του, Σίλα, να μεγαλώσει τη Ναόμι, η οποία σπούδαζε νομικά πριν απαχθεί. Συγκινητικός είναι και ο τρόπος που αντιμετωπίζει τους εφιάλτες του μετά ή κατά τη διάρκεια μιας υπόθεσης: κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με τα παιδιά του, την καλύτερη ψυχοθεραπεία! Επίσης, ξέρει πολύ καλά πως το FBI δεν τον κάλεσε για να επιλύσει την υπόθεση ΚΑΙ να πάρει τα εύσημα, είναι όμως τέτοια η οργή του για την εξαφάνιση της αγαπημένης του ανιψιάς που αυτό δεν τον ενδιαφέρει καθόλου.

Εξίσου ενδιαφέρουσες είναι και οι διεισδυτικές παρατηρήσεις του συγγραφέα James Patterson για την ποιότητα ζωής στην Αμερική («Τέρατα ανθρωπόμορφα που αλώνιζαν ελεύθερα όπου γης, με την Αμερική και την Ευρώπη να κρατάνε τα πρωτεία. Μα γιατί αυτό το κακό, αυτή η φρίκη; Έφταιγε το νερό; Τα πολλά λίπη στο μενού των φαστφουντάδικων; Ή μήπως τα σαββατιάτικα τηλεοπτικά προγράμματα της πρωινής ζώνης;», σελ. 470) και για την καθημερινότητα στην Ουάσιγκτον («Κάνε πως σκύβεις και θα σε πατήσουν, κάνε πως περπατάς στητός και θα φας καμιά αδέσποτη σφαίρα», σελ. 28). Δοσμένες με χιούμορ και ειλικρίνεια, δίνουν μια αναπάντεχη ρεαλιστική νότα στο κείμενο!

Το «Φίλα τα κορίτσια», το δεύτερο βιβλίο της σειράς με ήρωα τον Άλεξ Κρος, είναι ένα μυθιστόρημα με φρενήρη δράση και ένταση, αναπάντεχες εξελίξεις και ανατροπές, μυστήριο και ερωτηματικά, που με παρέσυραν και δε με άφησαν να πάρω ανάσα. Το τέλος και η αποκάλυψη των ταυτοτήτων των «Τζέντλεμαν» και «Καζανόβα» καθώς και η εξέλιξη της ιστορίας ανάμεσα στον Άλεξ Κρος και μία από τις απαχθείσες κοπέλες είναι μερικά μόνο από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του μυθιστορήματος.

ΥΓ. Το εξώφυλλο του βιβλίου προέρχεται από την πλούσια συλλογή της Λέσχης Φίλων Κόμικς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *