978-618-03-3423-4_1

Τα αδέλφια Του και Ντι κάθε Σάββατο παρακολουθούν μαθήματα στη σοφίτα του σπιτιού τους για να γίνουν μαχητές. Οι μικροί αυτοί πρωταγωνιστές είναι οι διάσημοι Μαχητές του Ντάο, που υπερασπίζονται την ισορροπία στον πλανήτη με τη βοήθεια του Κινέζου παππού τους και ταξιδιώτη του χρόνου Σίφου. Δεν παύουν να είναι παιδιά, αναγνωρίζουν όμως και το βάρος της ευθύνης που τους αναθέτει ο παππούς και προσπαθούν να κάνουν πάντα το καλύτερο. Τούντι θα πει μαθητευόμενοι κι έτσι βαφτίζει τα εγγόνια του ο Σίφου. Στη δεύτερή τους περιπέτεια και με αφορμή τη ζωή των αρκούδων πάντα μαθαίνουν πόσο σημαντική είναι η άγρια ζωή για την εξισορρόπηση του πλανήτη. Πώς επηρεάζεται και πάλι το περιβάλλον χωρίς εμείς να το καταλαβαίνουμε; Γιατί οι αρκούδες πάντα έχουν μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια; Τι σημαίνει η αύξηση της κατανάλωσης κρέατος για τη γη μας; Οι τρεις μεγαλύτερες αρετές είναι: μέτρο, συμπόνια, ταπεινοφροσύνη. Τι είναι αυτές οι έννοιες όμως και πόσο σημαντικές είναι για τη ζωή και την προσωπικότητά μας; Πώς σχετίζονται με την αρμονία στη φύση;

Βιβλίο Υπόθεση Λυπημένο Πάντα
Συγγραφέας Ελένη Ανδρεάδη
Εικονογράφος Γιάννης Σκουλούδης
Κατηγορία
Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Μεταίχμιο
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Ελένη Ανδρεάδη έγραψε και πάλι μια συναρπαστική, ενδιαφέρουσα και πλούσια σε πληροφορίες και πρακτικές ιδέες περιπέτεια για τους Μαχητές του Ντάο, οι οποίοι αυτήν τη φορά καλούνται να σώσουν τα απειλούμενα είδη του πλανήτη. Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν επειδή κάποιοι κυνηγούν για χόμπι ή, ακόμη χειρότερα, για χρήματα, αφού για παράδειγμα το κέρατο του ρινόκερου ή οι χαυλιόδοντες του ελέφαντα κοστίζουν στην παράνομη αγορά περισσότερο κι από χρυσάφι! Επιπλέον, ένας άλλος λόγος που χάνονται είναι γιατί εξαφανίζεται η άγρια φύση! Οι αρκούδες πάντα για παράδειγμα κινδυνεύουν γιατί τρώνε δέντρα μπαμπού αλλά χωρίς δάσος δεν υπάρχει τροφή και μέρος για να μείνουν. Τι απέγιναν τα δάση; Μα από τη στιγμή που τρώμε πολύ κρέας εκτρέφουμε περισσότερα ζώα, ειδικά αγελάδες, για να φάμε αλλά αυτές χρειάζονται χώρο για να βοσκήσουν κι έτσι κόβουμε δάση για να τα κάνουμε βοσκοτόπια! Επίσης, δεν κινδυνεύουν μόνο τα ζώα αλλά και τα έντομα, π.χ. οι μέλισσες, που μεταφέρουν τη γύρη και βοηθάνε τα φυτά να καρποφορήσουν οπότε με τα φυτοφάρμακα κινδυνεύουν. Επομένως πώς τα σώζουμε; Γεμίζουμε με φυτά αυλές και μπαλκόνια, καλλιεργούμε χωρίς χημικά, χρησιμοποιούμε υφασμάτινες σακούλες, τρώμε ζωικά προϊόντα με μέτρο, υιοθετούμε άγρια ζώα με οικονομική ενίσχυση, ενημερώνουμε τον κόσμο γύρω μας, βοηθάμε εθελοντικά τις οργανώσεις: «Ο δρόμος φαίνεται μακρύς. Αλλά ακόμα και το μεγαλύτερο ταξίδι ξεκινάει με ένα μονάχα βήμα. Ένα μικρό βήμα»!

Όλα αυτά ξεδιπλώνονται με τον γνωστό συναρπαστικό και όμορφο τρόπο γραφής που με αιχμαλώτισε ήδη από το πρώτο βιβλίο της σειράς. Με αφορμή τη Γιορτή του Φεγγαριού, την οποία γιορτάζουν το φθινόπωρο, όταν το φεγγάρι γεμίζει, ενώνεται η οικογένεια σαν τα κομμάτια του φεγγαριού. Νέος χαρακτήρας στη σειρά είναι η κτηνίατρος αδερφή του παππού, θεία Άι, η οποία δουλεύει σ’ έναν οργανισμό που προστατεύει τις αρκούδες πάντα στο Σετσουάν της Κίνας. Γνωρίζει το μυστικό του παππού των παιδιών, τα οποία κι εκείνα με τη σειρά τους υπόσχονται να το ανακαλύψουν σε επόμενο βιβλίο της σειράς! Αυτήν τη φορά η συγγραφέας προσθέτει λίγα καλολογικά στοιχεία που ομορφαίνουν κι άλλο το κείμενο («Μαζεύω το θάρρος μου σαν πεσμένα μανίκια από μπουφάν που φόρεσα βιαστικά») ενώ με συγκίνησε πολύ ο κινέζικος θρύλος που εξηγεί γιατί τα μάτια των πάντα είναι μαύρα. Η εικονογράφηση του Γιάννη Σκουλούδη είναι πολύχρωμη, συναρπαστική και άκρως ρεαλιστική. Τα παιδιά και ο παππούς αποτυπώνονται με ποικίλες εκφράσεις και οπτικές γωνίες, οι εικόνες είναι γλυκές και χαριτωμένες αλλά «σκληραίνουν» όταν χρειάζεται να δείξουν εικόνες της περιβαλλοντικής καταστροφής (δε θα ξεχάσω τη θλιμμένη πολική αρκούδα), ο ήλιος είχε τόσο όμορφα χρώματα που σχεδόν ένιωσα τη θαλπωρή του, τα κινέζικα ιδεογράμματα που μεταστρέφονται κατά καιρούς σε ελληνική γραφή ήταν μια ενδιαφέρουσα ιδέα, η οποία, γιατί όχι, ίσως προσελκύσει τα παιδιά στην ιδεογράμματα γραφή της κινεζικής γλώσσας. Γενικότερα έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, εφάμιλλη με το συναρπαστικό κείμενο.

Στο βιβλίο «Υπόθεση Λυπημένο Πάντα» οι μικροί αναγνώστες κατανοούν πως δεν είμαστε οι μόνοι σημαντικοί κάτοικοι του πλανήτη και διαπιστώνουν μέσα από μια συναρπαστική περιπέτεια και ενδιαφέρουσες πληροφορίες πόσο επιβλαβές είναι μακροπρόθεσμα το γεγονός πως βρομίζουμε τη φύση, τη γη και τη θάλασσα με σκουπίδια, πλαστικά και χημικά. Με ωραία παραδείγματα και με εύληπτο τρόπο βγαίνει το απαιτούμενο αίσθημα ευθύνης που πρέπει να έχουμε όλοι για ένα καλύτερο και καθαρότερο αύριο. Στις τελευταίες σελίδες υπάρχουν η συνταγή για φεγγαρόπιτες της Κλειούς Μαυρίκου, μιας επιστήμονα με εξειδίκευση στην υγιεινή διατροφή, και άφθονες πληροφορίες για τα είδη και των απειλούμενων ζώων, μαθαίνουμε πώς κάνουμε διαλογισμό αγάπης, πώς θα επιφέρουμε την αλλαγή και άλλα μυστικά, ιδέες και προτάσεις που κάνουν την ανάγνωση του βιβλίου μια ολοκληρωμένη και αξέχαστη περιπέτεια για μικρούς και μεγάλους.

Leave a Reply

Your email address will not be published.