ΥΠΟΤΕΙΝΟΥΣΑ

Ο Άρης Αναγνώστου είναι γνωστός συγγραφέας και προσπαθεί έναν ολόκληρο χρόνο να ξεκινήσει το καινούργιο του μυθιστόρημα. Στο ίδιο διάστημα δε σταμάτησε να σκέφτεται την κοπέλα του, που εξαφανίστηκε χωρίς ν’ αφήσει ίχνη πίσω της. Πόσο σημαντικοί ήταν οι πέντε μήνες που μοιράστηκαν πριν φύγει χωρίς εξηγήσεις; Ποια είναι η Αμάντα που έφτασε στη Σαντορίνη από τη Νότια Αφρική και γιατί κατέλυσε στο ηφαιστειογενές νησί; Ποιος είναι ο γιατρός Μάρκος με την αντισυμβατική εμφάνιση και γιατί μένει στην Ανάφη; Γιατί παράτησε ο Μάξιμος το Λονδίνο κι εγκαταστάθηκε στη Δονούσα ανοίγοντας ένα καφενεδάκι γεμάτο βιβλία; Πώς μπλέκουν οι ζωές τους με τον Αναγνώστου; Τι ρόλο παίζει μια υποτείνουσα στο ορθογώνιο τρίγωνο;

Βιβλίο Υποτείνουσα
Συγγραφέας Ελίνα Βαρβαρήγου
Κατηγορία
Κοινωνικό μυθιστόρημα
Εκδότης Πνοή
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Ελίνα Βαρβαρήγου στο νέο της μυθιστόρημα στήνει πολύ σωστά τις διαπροσωπικές σχέσεις των ηρώων της, έχει μια ποικιλία από ενδιαφέροντα περιστατικά που γεμίζουν τη ζωή του Άρη και ξεδιπλώνει πολύ όμορφα τις εκάστοτε σχέσεις που δημιουργούνται. Ελάχιστη ντοπιολαλιά, ίσα για την αυθεντικότητα της αφήγησης, διάλογοι ζωηροί και σωστοί, καθόλου σχοινοτενείς, το χρονικό διάστημα μεταξύ των νέων περιπετειών σύντομο αλλά όχι βιαστικό και μια πρωτότυπη διάσταση που αποκτά η ιστορία όσο πλησιάζει προς το τέλος της είναι μερικά μόνο από τα θετικά χαρακτηριστικά του βιβλίου. Κάποιες παραινέσεις για αυτοβελτίωση δεν αλλάζουν το ύφος του μυθιστορήματος ενώ υπάρχουν αρκετά έξυπνα τρικ που μπλέκουν το μεταφυσικό με τον ρεαλισμό με τέτοιο τρόπο που χαμογελούσα ανακουφισμένος και με μια γλυκόπικρη αίσθηση στα χείλη. Η γραφή με ταξίδεψε στα τρία μαγικά νησιά του Αιγαίου και ταυτόχρονα μου σύστησε ενδιαφέρουσες προσωπικότητες που σχηματίζουν έναν ολοζώντανο καμβά: την Αμάντα που διαλογίζεται και φιλοσοφεί, τον Μάρκο που έχει παρατήσει κάθε έννοια πολιτισμού και άνετης ζωής για να βοηθάει όσους έχουν την ανάγκη του στο σχετικά απομονωμένο νησί και τον Μάξιμο με την Τζέιν που μάχονται με επιτυχία τη ζωή.

Ο Άρης Αναγνώστου από την άλλη είναι ένας εξίσου ενδιαφέρων χαρακτήρας που ζωντανεύει σχεδόν τρισδιάστατα χάρη στη δεξιοτεχνία της συγγραφέως ενώ η πρωτοπρόσωπη αφήγησή του δεν αφήνει σχεδόν τίποτα κρυμμένο από την ψυχολογία και τη νοοτροπία του. Αναζητά μια γυναίκα που αγάπησε και, ακολουθώντας κάποια σημάδια και το ένστικτό του, ταξιδεύει στη Σαντορίνη, την Ανάφη και τη Δονούσα, τρία πανέμορφα νησιά, που το καθένα έχει τη δική του ταυτότητα και ενέργεια ενώ όλα μαζί σχηματίζουν ένα ιδιαίτερο τρίγωνο. Έτσι ξεκινάει ο Άρης ένα μεγάλο ταξίδι προς την απελευθέρωση της ψυχής του, με ενδιαφέρουσες γνωριμίες, σημάδια και βήματα που τον οδηγούν στο πεπρωμένο του αλλά και μια σειρά ανατροπών και εκπλήξεων. Είναι όμως μια έντονη επιθυμία όλο αυτό ή απλώς μια εμμονή που θα ξεφουσκώσει μόλις αντικρίσει τη χίμαιρά του; Επιπλέον, δεν κρατάει πάνω του μόνο το υφασμάτινο λαστιχάκι της Αθηνάς που έχει ακόμη τη μυρωδιά της αλλά και το σουγιαδάκι του για να χαράζεται, γιατί μόνο τότε και μόνο έτσι νιώθει ότι μπαίνει φρέσκο οξυγόνο μέσα του. Η ψυχολογία του ανθρώπου που βρίσκει λύτρωση στον αυτοτραυματισμό του καταγράφεται παραστατικά και εμπλουτίζει μια ήδη πολύπλευρη προσωπικότητα που αγάπησα και νοιάστηκα αρκετά μέχρι να ολοκληρώσει το ταξίδι της.

Η «Υποτείνουσα» είναι μια ενδιαφέρουσα λογοτεχνική πρόταση που καταφέρνει με ελάχιστους χαρακτήρες και μόνο τους άκρως απαραίτητους διαλόγους και λιτά αφηγηματικά μέσα να καταγράψει μια ιστορία αναζήτησης, βελτίωσης και καλύτερης γνωριμίας με τον εαυτό μας, χωρίς περιττές και ανεφάρμοστες συμβουλές και πάντα μέσα από μια σειρά πρωτότυπων περιστατικών που δένονται αναπάντεχα!

Leave a Reply

Your email address will not be published.