289318483_1504155063351200_2593559429738328098_n

Οι εκδόσεις Καστανιώτη προτείνουν μια διαφορετική ιστορία για παιδιά από 6 ετών και πάνω που θα τα ταξιδέψει με ποιητικό λόγο και αφαιρετική εικονογράφηση σε βασικές έννοιες της καθημερινότητάς τους και ένα παραμύθι για μικρότερους αναγνώστες για να μάθουν να σέβονται και να δέχονται όποιον είναι διαφορετικός φυλετικά, πολιτισμικά και κοινωνικά.

Βιβλίο Το Όλο και το Λίγο 
Συγγραφέας Κυριάκος Χαρίτος
Εικονογράφος Ίρις Σαμαρτζή
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Καστανιώτης
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Τι είναι το Όλο και το Λίγο; Ποια είναι η διαφορά τους; Ο Κυριάκος Χαρίτος με έμμετρο λόγο δείχνει στα παιδιά από 6 ετών και πάνω τις διαφορές αυτών των μεγεθών χρησιμοποιώντας παραδείγματα από την καθημερινότητά τους. Η απέραντη θάλασσα και η σταγόνα του ιδρώτα, η μουντζούρα από τον συννεφιασμένο ουρανό και η μουντζουριά του μολυβιού, η ατομική μονάδα και το σύνολο, τα φαράγγια και τα χαλίκια, αυτά και άλλα αναδεικνύονται μέσα από πλούσιο λεξιλόγιο, σύνθετο, που ρίχνει βάρος στην ποιητική απόδοση των περιστατικών και των στιγμών που περιγράφονται παρά στην εκμάθηση εννοιών, γι’ αυτό και το συστήνω σε μεγαλύτερα παιδιά. Λέξεις που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον, ομοιοκαταληξίες που θα βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν το δικό τους γλωσσικό κριτήριο, έννοιες όπως η αγάπη, ο αγώνας, η φιλία και η δοτικότητα αποτυπώνονται με λυρισμό και πρωτότυπες συνθέσεις. Η εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή είναι σα ν’ ακολουθεί αυτήν την «αφαιρετικότητα» του περιεχομένου του βιβλίου, αποτυπώνοντας με πολλά παλ και γήινα χρώματα τις ιδέες του συγγραφέα αλλά οι γραμμές της είναι γενικές, κάπου βιαστικές, κάπου αλλού έντονες, σαν ένα κολλάζ από ετερόκλητες αποτυπώσεις. Το αποτέλεσμα είναι παραδόξως γοητευτικό και άκρως ελκυστικό.

Βιβλίο Το τραγούδι του Πέτρου
Συγγραφέας Νίνσ Βαβούρη
Εικονογράφος Ελίζα Βαβούρη
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Καστανιώτης
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ο Πέτρος ο γάιδαρος ξέρει να παίζει κρητική λύρα κι αυτό τον απομακρύνει λίγο από τους κατοίκους του χωριού του, αφού τον θεωρούν παράξενο. Μια μέρα στην παραλία βρίσκει μια βάρκα με μια τρομαγμένη καμηλοπάρδαλη και την περιθάλπει. Πώς θα αντιδράσει το χωριό σε αυτήν την παράξενη φιλία; Γιατί φοβούνται και κοιτούν με μισό μάτι την ξένη; Θα καταφέρει ο Πέτρος να εντάξει τη Ζούρι στην κοινωνία τους; Ένα υπέροχο παραμύθι για το ξένο και το διαφορετικό που δείχνει με έξυπνο τρόπο τα προβλήματα που δημιουργούν οι κλειστές και καθόλου ανοιχτόμυαλες κοινωνίες σε ανθρώπους που δεν επέλεξαν να γίνουν πρόσφυγες αλλά εξακολουθούν να διώκονται στον τόπο που τους έριξε η μοίρα. Η ιστορία έχει ανατροπές, είναι τρυφερή, αισιόδοξη μα και σκληρή. Ο Πέτρος είναι ήδη σαν απόκληρος λόγω της τέχνης του και ενώνεται με την απρόσμενη επισκέπτρια, της οποίας την εμπιστοσύνη κερδίζει σταδιακά. Είχα μεγάλη αγωνία για την εξέλιξη της ιστορίας και η συγγραφέας μου έδειξε με τον πιο κατάλληλο τρόπο πώς να φέρομαι σε ανθρώπους που μου είναι εντελώς άγνωστοι πολιτισμικά και γλωσσικά αλλά μας ενώνει το ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Η εικονογράφηση της Ελίζας Βαβούρη είναι πανέμορφη, γεμάτη χρώματα, ωραίες οπτικές γωνίες και ρεαλισμό. Ο Πέτρος και η Ζούρι είναι δύο γλυκύτατες φατσούλες και το χωριό απεικονίζεται με σχεδόν φωτογραφικό τρόπο. Η θάλασσα και η παραλία έχουν πρωταγωνιστικό κι ευρηματικό ρόλο στην αποτύπωση της ιστορίας ενώ η κουτσομπολίστικη στάση των κατοίκων δίνεται με ποικίλες λεπτομέρειες και εκφράσεις. «Το τραγούδι του Πέτρου» περιγράφει μια παράδοξη φιλία και δείχνει στους μικρούς αναγνώστες πώς να αγαπήσουν το διαφορετικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published.