giorgos_valasiadis_hamam

Τα βιβλία είναι επικίνδυνα: αλλάζουν το πεπρωμένο των ανθρώπων. Αυτό διαπιστώνει ένας καθηγητής της ισπανικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ όταν ένα αυτοκίνητο χτυπά τη συνάδελφό του Μπλούμα Λένον την ώρα που αυτή διασχίζει μια διασταύρωση του Σόχο διαβάζοντας ένα ποίημα της Έμιλι Ντίκινσον. Λίγες μέρες αργότερα, ο πρωταγωνιστής και αφηγητής αυτής της παράξενης ιστορίας λαμβάνει ένα αντίτυπο του βιβλίου Η γραμμή σκιάς του Τζόζεφ Κόνραντ, που κάποιος στέλνει από την Ουρουγουάη στην εκλιπούσα Μπλούμα, γεμάτο υπολείμματα τσιμέντου. Η έρευνα για την προέλευση του βιβλίου μετατρέπεται σε μια εις βάθος εξερεύνηση του κόσμου της ανάγνωσης, από τις πιο εξεζητημένες μέχρι τις πιο απλοϊκές του εκφάνσεις και, με τον τρόπο αυτό, παρασυρμένοι σε μακρινά μέρη, συναντάμε τη σκιά της δονκιχωτικής τρέλας. Τελικά ο αναγνώστης θα διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι αλλάζουν και αυτοί το πεπρωμένο των βιβλίων. Στα τέσσερα ταξίδια του ανάμεσα στο βόρειο και το νότιο ημισφαίριο, το παράξενο αντίτυπο αποκαλύπτει μια κρυμμένη αλήθεια, τρομακτική και ουσιαστική, που μας δείχνει ότι η αγάπη για τις βιβλιοθήκες και τη λογοτεχνία δεν έχει όρια. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Βιβλίο Το χάρτινο σπίτι
Τίτλος πρωτοτύπου La casa de papel
Συγγραφέας Carlos Maria Dominguez

Μεταφραστής Λένα Φραγκοπούλου
Κατηγορία
 Κοινωνικό μυθιστόρημα
Εκδότης Πατάκης
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Πρόκειται για ένα βιβλίο must-have και φυσικά must-read. Και πραγματικά η πιο τρυφερή ιστορία αγάπης που έχω διαβάσει χωρίς σάλτσες και βλακείες.

Προσοχή, η παρουσίαση μπορεί να περιέχει SPOILER!

Διαβάζοντάς το νιώθεις σα να περπατάς σε έναν λαβύρινθο. Λες, γιατί έγινε αυτό, ποιος φταίει; Και η αφήγηση προχωρώντας σε πάει σε άλλο επίπεδο χωρίς να το καταλάβεις. Ο αφηγητής ανακαλύπτει ότι πίσω από τις απίστευτες περιπέτειες του βιβλιόφιλου Μπράουερ κρύβεται η βαθιά, αξεπέραστη αγάπη για μια γυναίκα που σκοτώθηκε διαβάζοντας Έμιλυ Ντίκινσον. Πετώντας σπόντες πραγματικές για τον κόσμο των βιβλίων και των αναγνωστών, διαπιστώνουμε ότι όντως το χειρότερο για έναν βιβλιόφιλο (και γιατί όχι, βιβλιοθηκονόμο) είναι όχι να καταστραφεί η συλλογή του από βιβλία αλλά ο μπούσουλας που θα τον βοηθήσει να εντοπίσει και να καταμετρήσει τη συλλογή αυτών των βιβλίων του. Για φανταστείτε, τι προτιμάτε, να καεί η Εθνική Βιβλιοθήκη ή οι δελτιοκατάλογοι; Και μετά το πρώτο στραπάτσο ο κακόμοιρος ο Μπράουερ, του οποίου τη ζωή μαθαίνει ο αφηγητής για να κατανοήσει τον μυστηριώδη αποστολέα, πάει και κλείνεται στην παραλία χτίζοντας ένα σπίτι από βιβλία. Πολλές φορές έχω πει για πλάκα “πω πω ένα τούβλο” για βαριά βιβλία αλλά ποτέ δε σκέφτηκα όντως να υλοποιήσω αυτήν την “απειλή”!!!Το καλύτερο υλικό, με μεγαλύτερη αντοχή από την καφετιέρα και την τηλεόραση, είναι το βιβλίο!!! Και όταν η μόνη γυναίκα που αγάπησε τον καλεί κοντά της με τον δικό της τρόπο δε διστάζει να τα ξαναγκρεμίσει όλα για χάρη της. Απίστευτη πλοκή, απίστευτο τέλος, από τα λίγα βιβλία που με κατενθουσίασαν τόσο μα τόσο πολύ!!!

ΥΓ. Πρώτη δημοσίευση του κειμένου το 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *