469e357f-df77-40b1-b738-4da9fa8c4336

Μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο δύο ενδιαφέροντα βιβλία που θα βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν πώς ζει, πώς είναι, πώς κινείται και πώς σκέφτεται ο κόσμος γύρω μας, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη τη γη. Με διαφορετικές αφορμές και διαφορετική θεματολογία, τα δύο βιβλία βοηθάνε τους μικρούς αναγνώστες να κατανοήσουν τη γοητεία και την πολυπλοκότητα του αγαπημένου μας πλανήτη μέσα από έθιμα και συνήθειες και ποικίλες οπτικές γωνίες.

Βιβλίο Το φαφούτικο 
Συγγραφέας Δέσποινα Κοκκίδου
Εικονογράφοι Ελένη Μαργούδη & Αγγελική Ρελάκη

Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Μεταίχμιο
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Μια συναρπαστική ιστορία, η οποία, με αφορμή ένα παιδικό δόντι που πέφτει, μας ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για να μάθουμε  τις αντίστοιχες συνήθειες άλλων χωρών! Το δόντι αυτό λοιπόν είτε το παίρνουν διάφορα ζώα είτε το φυτεύουν στο χώμα είτε το κάνουν σκουλαρίκι. Χάρη στο βιβλίο και στη συναρπαστική ιστορία που ξετυλίγει η συγγραφέας, οι μικροί αναγνώστες μαθαίνουν τις συνήθειες και την ψυχοσύνθεση των διαφόρων λαών του κόσμου με τρόπο απλό, συναρπαστικό και εύληπτο.

Το κείμενο είναι γραμμένο σε ποιητική μορφή με ομοιοκαταληξίες και καταφέρνει να χαρίσει πολύτιμες πληροφορίες για τους λαούς, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι όσο αλλόκοτοι και διαφορετικοί κι αν είναι οι άνθρωποι, κατά βάθος όλοι είναι ίδιοι ενώ ταυτόχρονα χαρίζει στα παιδιά πολλά διαχρονικά μηνύματα, όπως ότι οι ανταλλαγές μας βοηθάνε να βρούμε σημαντικά πράγματα οπότε τα χρήματα δε φέρνουν απαραίτητα τύχη κ. π. ά. Το πουλί που συντροφεύει τον ήρωα της ιστορίας τον βοηθάει με τον δικό του τρόπο να καταλάβει πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με το δοντάκι του και ενισχύει την αυτοπεποίθησή του με απτά παραδείγματα.

Η εικονογράφηση των Ελένης Μαργούδη και Αγγελικής Ρελάκη είναι απλή, με πολλά χρώματα, ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και κάποιες ρεαλιστικές αποτυπώσεις. Στις τελευταίες σελίδες υπάρχουν προτάσεις αξιοποίησης της ιστορίας που τονίζουν τη σωματική φροντίδα, την ενίσχυση της φαντασίας, καθώς και τη μαγεία των διαφορετικών λαών.

Βιβλίο Πώς είναι ο κόσμος
Συγγραφέας Κατερίνα Ζωντανού
Εικονογράφος Κέλλυ Ματαθία-Κόβο

Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Μεταίχμιο
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Μια εκπληκτική ιστορία που δείχνει στα παιδιά πώς είναι ο κόσμος μέσα από διάφορες, διαφορετικές μεταξύ τους και ποικίλες απόψεις. Ένα μικρό παιδί ρωτάει, ψάχνει, αναρωτιέται πώς είναι ο κόσμος και δέχεται τόσα αντιφατικά μηνύματα που κουράζεται. Πώς θα καταφέρει λοιπόν να βρει την άκρη;

Η φαντασία της συγγραφέως είναι αξεπέραστη και η λογοτεχνικότητα του κειμένου υποδειγματική. Για παράδειγμα, η πέτρα θεωρεί τον κόσμο σκληρό, το χώμα βαθύ, το δέντρο γερά ριζωμένο, το σκουλήκι σκοτεινό, το φίδι ψηλό, μια πεταλούδα εφήμερο, ο κάμπος απέραντο, ο ποταμός περαστικό, ο βυθός ανεξερεύνητο και τόσες άλλες αντικρουόμενες ή άσχετες μεταξύ τους γνώμες! Έτσι το κείμενο μπορεί να διαβαστεί με δύο τρόπους: είτε ως μια απλή ανάγνωση μέσα από την οποία ξεπηδάει η πολυπλοκότητα του γύρω μας κόσμου και τα παιδιά θα ταξιδέψουν σε δάση και βουνά, κάμπους και ποτάμια, βιώνοντας μια αξέχαστη αναγνωστική εμπειρία είτε με ανάλυση με τη βοήθεια κάποιου μεγάλου, ώστε το παιδί να κατανοήσει τι σημαίνει «διαφορετικές οπτικές γωνίες» και να αναλύσουν με παιχνίδι και εύληπτους τρόπους γιατί βλέπει ο καθένας τόσο διαφορετικά τον κόσμο, π. χ. το φίδι σέρνεται, γι’ αυτό θεωρεί τον κόσμο ψηλό, το ποτάμι κυλάει, γι’ αυτό κατ’ εκείνο ο κόσμος περνάει και χάνεται κλπ.

Η εικονογράφηση της Κέλλυς Ματαθία-Κόβο είναι πανέμορφη, με ποικίλες οπτικές γωνίες που αντιστοιχούν στους διάφορους αφηγητές, πότε σκοτεινή και πότε φωτεινή, με ένα μυστηριώδες πουλάκι να εμφανίζεται πάντα σε όλες τις σελίδες σαν μέτρο σύγκρισης. Μου άρεσε που ο μικρός μας ήρωας εμφανίζεται μόνο στο τέλος, σα να δείχνει έτσι πως αυτός και το πουλί είναι ένα κι είναι σα να μετουσιώνεται σ’ εκείνο ώστε να μπορεί να πετάει από δω κι από κει και να ρωτάει πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Εξαίρετο κείμενο από κάθε άποψη με υπέροχη εικονογράφηση που το υποστηρίζει και το ενισχύει σωστά!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *