9786180105636_hd

Ένα καλογραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα που μας μεταφέρει στην Κρήτη του σήμερα αλλά και της Κατοχής, που κατηγορεί τα δεινά που φέρνει ο πόλεμος και η βία στις ψυχές και στις ζωές των ανθρώπων που πολεμούν και των άμαχων πληθυσμών. Είναι πολυδιάστατο και με πολλές εκπλήξεις και ανατροπές. Στην ιστορία εκτός από πτώματα μπλέκεται κι ένας χαμένος θησαυρός της αρχαιότητας!

Βιβλίο Το στίγμα της προδοσίας
Τίτλος πρωτοτύπου The silver stain
Συγγραφέας Paul Johnston
Μεταφραστής Γιώργος Μπαρουξής
Κατηγορία Ιστορικό μυθιστόρημαΑστυνομικό μυθιστόρημα

Εκδότης Ψυχογιός
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα με ήρωα τον Άλεξ Μαύρο που μεταφράζεται στην Ελλάδα, αν και είναι το τέταρτο με τον συγκεκριμένο ήρωα. Διαβάζεται ανεξάρτητα από τα άλλα χωρίς πρόβλημα, όμως εγώ προσωπικά όταν διαβάζω κάπου κάπου μια πρόταση του στυλ «πυροβολήθηκε σε μια περιπέτεια» ή «τον υπερασπίστηκε τότε που…» θα ήθελα να έχω διαβάσει τα βιβλία με τη σειρά για να είμαι πιο ενήμερος (προσωπική «απαίτηση», μην παρασύρεστε). Αν και γραμμένο από ξένο συγγραφέα, η μελέτη που έχει γίνει για τη Μάχη της Κρήτης και για την Κατοχή και την Εθνική Αντίσταση στη Μεγαλόνησο είναι τόσο καλοδουλεμένη και αποδίδεται τόσο πιστά που νιώθεις άνετα να το διαβάσεις, δε βρίσκεις λάθη και ανακρίβειες και απολαμβάνεις απερίσπαστα τις περιπέτειες του Άλεξ Μαύρου.

Ο πρωταγωνιστής λοιπόν είναι Ελληνο-σκοτσέζος και ζει στην Αθήνα με την Ανδρονίκη Γλέζου. Τον πατέρα του δεν τον γνώρισε παρά ελάχιστα αφού γεννήθηκε ενώ ο αδερφός του, ο Αντώνης, είναι η μοναδική αποτυχημένη περίπτωση εξαφανισμένου ανθρώπου που δεν εντόπισε. Ο Λιουκ Τζάνετ, ένας επιτυχημένος παραγωγός ξένων κινηματογραφικών ταινιών, αναθέτει στον Άλεξ Μαύρο να κατέβει στα Χανιά μαζί του, όπου γυρίζει την ταινία «Ελευθερία ή Θάνατος» με θέμα τη Μάχη της Κρήτης, και να βρει την εξαφανισμένη βοηθό της πρωταγωνίστριας Κάρα Παρκς, Μαρία Κόντος. Έτσι ξεκινάει μια από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις που έχει εξιχνιάσει ο Μαύρος.

Στα Χανιά ο Κόντος καταλύει στο Χέβενλι Μπλου Ρεζόρτ, ένα ξενοδοχείο που έχτισε ο Ρούντολφ Κέρστεν, ένας από τους Γερμανούς αξιωματικούς που αποβιβάστηκαν στην Κρήτη το 1941. Ο Κέρστεν, παντρεμένος με τη Χίλντεγκαρντ, έζησε μια παράξενη ιστορία: στη Μάχη της Κρήτης ήρθε αντιμέτωπος με το πραγματικό πρόσωπο της ωμής και παράλογης βίας του πολέμου, συγκρούστηκε λόγω των πασιφιστικών του τάσεων με τους ανωτέρους του και γνώρισε μια γυναίκα που υπερασπιζόταν τα πατρώα εδάφη με πρωτόγνωρη λύσσα. Ο Κέρστεν δεν μπορούσε να παραβεί τις διαταγές και γι’ αυτό δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να μη γίνουν εκτελέσεις και σφαγές αμάχων. Χρόνια αργότερα, γεμάτος τύψεις, επέστρεψε στην Κρήτη και διέθεσε όλα του τα χρήματα για το ξενοδοχείο στο οποίο δουλεύουν ντόπιοι, για υποτροφίες σπουδών και για πολλά άλλα υπέρ του τόπου.

Σε αυτό το περιβάλλον καλείται να δράσει ο Μαύρος και να εντοπίσει τη χαμένη βοηθό. Η υπόθεση όμως δεν είναι τόσο απλή και πάει πολύ βαθιά στο παρελθόν! Όταν αρχίζουν να εμφανίζονται πτώματα, θρύλοι για χαμένο θησαυρό αρχαίων νομισμάτων, για μυστηριώδεις διασυνδέσεις του πατέρα της Κόντος με ναρκωτικά και αρχαιοκαπηλία, όταν εμφανίζεται ο εγγονός του Κέρστεν που αγωνίζεται να κλέψει έναν πολύτιμο θησαυρό από τον παππού του, το παζλ δείχνει να έχει πολύ περισσότερα κομμάτια από όσα νόμισε αρχικά ο Μαύρος. Η κατάσταση θα γίνει προσωπική όταν ανακαλύπτει ο ντετέκτιβ ότι ο πατέρας του, για τον οποία ελάχιστα ήξερε, ήταν ενεργό μέλος της Εθνικής Αντίστασης στην Κρήτη κι έπεσε θύμα συκοφαντίας.

Ένα απολαυστικό αστυνομικό μυθιστόρημα που χαρίζει αγωνία, ανατροπές, εκπλήξεις, κυνηγητό στα Λευκά Όρη, πιστολίδι και ανθρωποδιώξεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published.