128542944_2495414777426762_1461375306534811715_n

Θέλετε να παίξετε το πιο επικίνδυνο παιχνίδι στο κόσμο; Ο Μάθιου Μέρσερ και ο Χάρις Σάντλερ έχουν ήδη μυηθεί στους κανόνες του. Κανείς από το περιβάλλον του δεν γνωρίζει την ύπαρξή του – ούτε οι φίλοι, ούτε οι συνάδελφοί του, ούτε, πολύ περισσότερο, οι προϊστάμενοί του, που συγκαταλέγονται στους πιο προβεβλημένους πολιτικούς στην Ουάσιγκτον.
Είναι ένα παιχνίδι που προσφέρει δυνατές συγκινήσεις: ρίσκο, ανταμοιβή, μυστήριο, και πάνω απ\’ όλα την αίσθηση ότι, εφόσον σε κάλεσαν να παίξεις, είσαι υπολογίσιμος. Εκλεκτός. Είσαι ανάμεσα στους πραγματικά ισχυρούς, εκείνους που κινούν τα νήματα υπογείως. Ο Μάθιου και ο Χάρις το απολαμβάνουν. Ώσπου κάτι στραβώνει αναπάντεχα. Και οι δυο φίλοι συνειδητοποιούν, πολύ αργά, πως υπάρχει ένας ακόμη βασικός κανόνας στο παιχνίδι, που κάποιοι «ξέχασαν» να τους τον αναφέρουν: η πρώτη φορά που θα σκαλίσεις λίγο πιο βαθιά θα είναι και η τελευταία…(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Βιβλίο Το παιχνίδι των εκλεκτών
Τίτλος πρωτοτύπου The zero game
Συγγραφέας Brad Meltzer
Μεταφραστής Νίκος Σπυριδάκης
Κατηγορία Περιπέτεια

Εκδότης Bell (εξαντλημένο στον εκδότη)
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Προσοχή,  SPOILERS

Είμαι λίγο διχασμένος. Ακροβατεί ανάμεσα στην επιστημονική φαντασία και την αμερικανιά. Ο Χάρις και ο Μάθιου, υπάλληλοι με σημαντική θέση στην Επιτροπή Διανομής Κονδυλίων του Καπιτωλίου, μυούνται σε ένα παιχνίδι στοιχημάτων με κωδικοποιημένα μηνύματα. Αθώα στοιχήματα, χαζά σχεδόν, που όμως μπορούν να στοιχίσουν ζωές. Στον Μάθιου κάτι δεν αρέσει και ακολουθεί έναν νεαρό που τελικά δεν είναι κλητήρας ούτε της Γερουσίας ούτε της Βουλής. Και δολοφονείται. Ο Χάρις, στο όνομα της φιλίας τους, αποφασίζει να εξιχνιάσει τον θάνατό του με τη βοήθεια της μοναδικής ψηλής μαύρης κλητήρα που εργάζεται στο Καπιτώλιο. Η υπόθεση εκτυλίσσεται μες στο Καπιτώλιο και σε ορυχείο στη Νότια Ντακότα. Γιατί μια εταιρεία-βιτρίνα αγωνιζόταν να αποκτήσει και τύποις μέσω νομοσχεδίου τον έλεγχο ενός άδειου κι εγκαταλειμμένου πια ορυχείου; Τι κρύβεται κάτω από τη γη και τι πειράματα παίζονται; Η λύση στις σελίδες 384-386 και δώστε βάση γιατί είναι περίπλοκο: τα νετρίνα, που ανήκουν στον υπο-ατομικό κόσμο κι έχουν τόσο απειροελάχιστη μάζα που ορισμένοι τα αμφισβητούν, αν τα ξεκλειδώσεις, θα σου αποκαλύψουν το μυστικό της φύσης και της εξέλιξης του σύμπαντος. Επειδή είναι αόρατα ακόμη κι από μικροσκόπιο, μπορείς να τα εντοπίσεις μόνο μέσω αλληλοεπιδράσεων με άλλα ατομικά σωματίδια. Αλλά είναι τόση η δύναμή τους που αλλάζουν ακόμη κι αυτό με το οποίο θα αλληλεπιδράσουν. Έτσι λοιπόν, έχοντας στον νου μας τον περιοδικό πίνακα των στοιχείων, αν ένα νετρίνο εισχωρήσει σε ένα άτομο χλωρίου σχηματίζεται αργόν (τα δύο στοιχεία έχουν αύξουσα θέση στον περιοδικό πίνακα). Επομένως το κόλπο είναι το εξής: με τις κατάλληλες συνθήκες φύλαξης των πειραμάτων (κάτω από τη γη για να μην υπάρχουν ραδιενεργά παράσιτα ή οτιδήποτε που να διαταράξει την πορεία των πειραμάτων) μπορούμε με ορισμένη δέσμη νετρονίων, με τον κατάλληλο επιταχυντή, να διαλέξουμε ένα στοιχείο και να το μετατρέψουμε σε ένα κουτάκι προς τα δεξιά, π. χ. το ποσειδώνιο (παραπροϊόν των πυρηνικών αντιδραστήρων, η ποσότητα των οποίων ξεκίνησε να καταμετράται μόλις το 1999, άρα άνετα κάποιος θα μπορούσε να έχει αποθέματα από πιο πριν) να μετατραπεί σε πλουτώνιο. Βάλτε και το γεγονός ότι πίσω από τη μυστική κατασκευή του πυρηνικού αυτού στοιχείου κρύβεται όχι η Αμερική αλλά … η Υεμένη, καταλαβαίνετε τι έχουν να αντιμετωπίσουν δυο απλοί καθημερινοί άνθρωποι: τη φωλιά του φιδιού. Κατά τα άλλα ανατρεπτικό, αγωνιώδες (αυτή η κατάβαση στο ορυχείο ακόμη με στοιχειώνει λόγω της περιγραφής), άφθονο κυνηγητό σε όλο το Καπιτώλιο (από τα μνημεία στα γραφεία κι από κει στα υπόγεια και σε κρυφά καταφύγια) και όλα φτάνουν σε αίσιο τέλος στις τελευταίες σελίδες. Ο Brad Meltzer γράφει καλά αλλά κάπου κάπου ασχολείται και με πράγματα πέραν του κόσμου τούτου και κάτι χαλάει τη συνταγή. Τέλος πάντων, ρίξτε του μια ματιά….

ΥΓ. Η φωτογραφία είναι από το προφίλ της Δήμητρας Αλιμόνου στο faceboo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *