120612422_10224303034907797_2907420502373442660_n

Σου αρέσουν οι δράκοι αλλά δεν ξέρεις πολλά γι’ αυτούς; Θέλεις τον καλύτερο εγκυκλοπαιδικό οδηγό όμως δε θες να βαρεθείς ή να κουραστείς από την πληθώρα πληροφοριών; «Το μεγάλο βιβλίο των δράκων» είναι η καλύτερη λύση! Δράκοι της Ανατολής και της Δύσης σου συστήνονται και σε βοηθούν να μάθεις τα πάντα γι’ αυτούς. Αν βρεις ένα αυγό δράκου και το θάλψεις, θα αποκτήσεις έναν αιώνιο φίλο, οπότε σε αυτό το βιβλίο θα μάθεις πώς να τον εκπαιδεύσεις, τι να του δίνεις για φαγητό και πώς να τον γυμνάζεις. Αν όμως τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά, μπορείς να μάθεις και πώς να τον κυνηγήσεις και να τον νικήσεις!

Βιβλίο Το μεγάλο βιβλίο των δράκων
Τίτλος πρωτοτύπου 
The great book of dragons
Συγγραφέας Frederica Magrin
Εικονογράφος Anna Lang
Μεταφραστής Εύη Γεροκώστα
Κατηγορία Βιβλία γνώσεων
Εκδότης Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ξεκίνησα αυτό το βιβλίο πιστεύοντας πως η αχαλίνωτη φαντασία της συγγραφέως και της εικονογράφου θα παραθέσουν ένα σωρό φανταστικά πλάσματα για να προσελκύσουν το παιδικό αναγνωστικό κοινό και θα εφεύρουν ένα σωρό λεπτομέρειες γι’ αυτά ώστε να δημιουργήσουν ένα ατμοσφαιρικό παραμύθι για μικρά παιδιά. Πολύ σύντομα όμως διαπίστωσα πως, ναι μεν είναι το «απόλυτο» βιβλίο για δράκους, τα πλάσματα όμως που παρουσιάζουν δεν είναι στην προσωπική τους φαντασία αλλά υπάρχουν σε όλες τις μυθολογίες, τις λαογραφίες και τις ιστορίες των κρατών του κόσμου! Πρόκειται δηλαδή για μια στιβαρή, ενδελεχή μελέτη που με άφησε με το στόμα ανοιχτό ως προς την ποικιλία των ειδών που δημιούργησε η λαϊκή φαντασία, ως προς το πού βρίσκονται ανά τον κόσμο (σχεδόν παντού, πιστέψτε με) και επιπλέον πως αποτέλεσαν θεμέλιους λίθους για παραμύθια, παραδόσεις και λαϊκές ιστορίες! Το κείμενο ξεκινάει από την Ευρώπη με τους ζμαζ, κνούκερ, γουάιβερ κ. ά. για να καταλήξει στην Ασία, όπου εκεί πραγματικά η λαϊκή φαντασία δεν έχει όρια! Λανγκ, ντρουκ, ιμότζι, νικ παρασύρουν στον κόσμο τους τον αναγνώστη. Από την αρχαιότητα ως τον μεσαίωνα κι από τα βάθη των λιμνών ως τους ανεξερεύνητους πάγους, οι δράκοι είναι πιο κοντά μας απ’ όσο φανταζόμαστε (στην Ελλάδα είχαμε τη Λερναία Ύδρα, μην ξεχνιόμαστε)!

Ανατομικά χαρακτηριστικά, εκφράσεις, χιλιάδες χρώματα δημιουργούν στην κυριολεξία μια πανδαισία δράκων που θα παρασύρουν τα παιδιά στον μαγικό κόσμο τους (εδώ παρέσυραν εμένα που ξεφύλλισα σχεδόν όλη τη Wikipedia, για αρχή τουλάχιστον), με την εικονογράφο Anna Lang να δίνει τον καλύτερό της εαυτό! Προσχέδια, κωμικά στιγμιότυπα, χιλιάδες μικροί και μεγάλοι δράκοι σε εκατομμύρια χρώματα είναι το ιδανικό συμπλήρωμα αυτού του ευρηματικού κειμένου.

Κι ερχόμαστε στο δεύτερο μέρος, όπου πλέον έχεις βυθιστεί για τα καλά στο σύμπαν των δράκων και δεν καταλαβαίνεις για πότε έφτασες στο πρακτικό κομμάτι. Χιλιάδες συμβουλές και πληροφορίες που δίνονται με ανεξάντλητο χιούμορ ενισχύουν την εντύπωση πως αυτά τα πλάσματα μπορεί να είναι ζωντανά, με σάρκα και κόκαλα κι όχι κομμάτι της φαντασίας μας. Η συγγραφέας έχει ξεσκονίσει όλες τις πηγές αναφοράς και μπολιάζει το κείμενό της με κωμικές αναφορές που μ’ έκαναν να γελώ συνέχεια: τα κακάκια των δράκων, τρόποι καλής συμπεριφοράς, εφηβεία και δράκοι (μη σας τύχει), εξέλιξη προσωπικότητας, πρώτες βοήθειες, παιχνίδια και χιλιάδες άλλες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε έναν δράκο-τζέντλεμαν!

«Το μεγάλο βιβλίο των δράκων» είναι το καλύτερο δώρο για τα δρακόφιλα παιδάκια και για τους μελετηρούς γονείς τους! Αν δεν αρέσει σε κανέναν τους να πέσει φωτιά να με κάψει (αρκεί ο κάτοχος να μην έχει περάσει από ελληνικό σουβλατζίδικο παρακαλώ).

Leave a Reply

Your email address will not be published.