006934fb2aa83890833da6f7e40eb496

Μπορεί να κινούμαστε στα ίδια μοτίβα με το επόμενο βιβλίο της συγγραφέως, το Γιασεμί της ανατολής (ένας άντρας αγαπάει μία γυναίκα και οι περιστάσεις τούς χωρίζουν αλλά ο έρωτάς τους θεριεύει με την απόσταση και όταν επιτέλους οι συνθήκες τους φέρνουν κοντά ζουν την απόλυτη ευτυχία), όμως αυτό το βιβλίο το θεωρώ κάπως καλύτερο. Πιο μεστό, πιο βαθύ σε χαρακτήρες, πιο λυρικό σε περιγραφές και ρομαντισμό. Φυσικά όλα τα βιβλία της συγγραφέως είναι εξαιρετικά καλογραμμένα, με φοβερές εικόνες και περιγραφές και με υπέροχη πλοκή.

Βιβλίο  Το λουλούδι της Κριμαίας
Τίτλος πρωτοτύπου Band of angels
Συγγραφέας Julia Gregson
Μεταφραστής Φωτεινή Πίπη
Κατηγορία Ρομαντικό μυθιστόρημα / Κοινωνικό μυθιστόρημα
Εκδότης Διόπτρα
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ο Κριμαϊκός Πόλεμος (1853-1856) ήταν η ένοπλη σύγκρουση της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά των Ρώσων, με σημαντικότερες μάχες αυτές στη χερσόνησο της Κριμαίας. Στόχος η ανάκτηση των ανατολικών εδαφών της παραπαίουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επίσης αξιοσημείωτη είναι η συμβολή της Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ στην εφαρμογή πρωτότυπων νοσηλευτικών μεθόδων που έσωσαν τη ζωή πολλών Βρετανών στρατιωτών, σε εποχή μάλιστα που οι γυναίκες δεν είχαν αναγνωριστεί στην κοινωνία ως ισότιμα μέλη, πόσο μάλλον όταν εμφανίζονταν γυναίκες νοσοκόμοι σε καθαρά ανδροκρατούμενα πεδία όπως ο πόλεμος.

Σημαντικό πρόσωπο στην ιστορία είναι η Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ, η οποία μετά από επιτυχημένη διοίκηση και διαχείριση νοσοκομείου στο Λονδίνο έφυγε για το μέτωπο της Κριμαίας επικεφαλής εθελοντριών νοσοκόμων και εργάστηκε στο Σκούταρι της Κωνσταντινούπολης υπό άθλιες συνθήκες. Όλα αυτά περιγράφονται με ακρίβεια στο βιβλίο.

Ποια είναι η ιστορία λοιπόν; Η Κάθρην και ο Ντέιο ζουν στην Ουαλία. Εκείνη κόρη μεγαλέμπορου σε παρακμή αλλά κυρίαρχης και καθώς πρέπει φιγούρας στην τοπική κοινωνία. Εκείνος γελαδάρης. Τα παιδιά μεγαλώνουν μαζί όμως στην εφηβεία τα αισθήματα μεταμορφώνονται και ο Πατέρας τούς απαγορεύει να ξαναβρεθούν. Η Κάθρην, από τη μια θέλοντας να ξεφύγει από αυτήν τη δεσποτική στάση και την περιοριστική κοινωνία όπου ζουν, με τις απαιτήσεις της, τον κώδικα ηθικής κλπ. (“Ράψιμο, ψώνια, κηπουρική, εμφιάλωση. Αυτά έκανε και η μητέρα σου και περνούσε μια χαρά”, σελ. 80). αλλά κυρίως γιατί ήταν μπροστά στη μητέρα της όταν γέννησε και αβοήθητη κι άπραγη την είδε να πεθαίνει μπροστά στα μάτια της, το σκάει μεταμφιεσμένη σε γελαδάρη χάρη στη βοήθεια του Ντέιο και φτάνει στο Λονδίνο, όπου εκπαιδεύεται δίπλα στη Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ ως νοσοκόμα. Μετά πάει μαζί της στην Κωνσταντινούπολη και τέλος στο μέτωπο της Κριμαίας.

Ρομαντική ιστορία, σε ρομαντικό (όσο γίνεται) περιβάλλον. Συγκλονιστικές περιγραφές, βαθιά αισθήματα, καλογραμμένη πλοκή. Θα σταθώ ιδιαίτερα στις περιγραφές. Κι εδώ έχουμε ρομαντικές εικόνες, μικρές καθημερινές στιγμές αλλά οι περιγραφές των τραυμάτων, της ψυχολογίας των ετοιμοθάνατων, του χειρουργείου, των πεδίων μάχης, των απίστευτα κακών συνθηκών (και ανθυγιεινών) στα νοσοκομεία πραγματικά σοκάρουν. Πολλές φορές συγκρατήθηκα να μη φωνάξω γιατί η πένα της συγγραφέως κόβει σα λεπίδα και δεν ανασαίνεις. Η Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ περιγράφεται όπως ήταν (φαντάζομαι), χωρίς ωραιότητες και εικονολατρείες, με τα προτερήματα και τα ελαττώματά της. Οι περιπέτειες που ζει η Κάθρην θα μπορούσαν να συμβούν εκείνη την εποχή και υπό εκείνες τις συνθήκες.

Σε γενικές γραμμές μην το αγνοήσετε, διαβάστε το!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *