international-cat-day-640×514

Η Waries Dirie, γόνος μιας παραδοσιακής σομαλικής οικογένειας νομάδων, που πίστευαν σε αρχαϊκά έθιμα όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων και ο γάμος ανάμεσα σε κοριτσάκια προεφηβικής ηλικίας και σε ηλικιωμένους άντρες, το έσκασε από την καταπιεστική ζωή της στην αφρικανική έρημο, όταν ήταν μόλις δεκατριών χρονών, αγράμματη και πάμπτωχη, χωρίς τίποτα δικό της εκτός από ένα κουρελιασμένο σάλι. Η νεαρή Waries Dirie αντιμετώπισε την εκμετάλλευση, την απόπειρα βιασμού και την ωμή βία, και με επίμονο αγώνα, κατόρθωσε να φτάσει στο μακρινό Λονδίνο, όπου δούλεψε σαν υπηρέτρια στο σπίτι του πρέσβη θείου της. Εκεί, ενώ πάσχιζε να μάθει ανάγνωση και γραφή, η εντυπωσιακή ομορφιά της τράβηξε την προσοχή ενός φωτογράφου, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει σύντομα μια καριέρα στο μόντελινγκ, που την οδήγησε τελικά στη Νέα Υόρκη και στη διεθνή φήμη. Το αυτοβιογραφικό βιβλίο της, Λουλούδι της ερήμου, προσφέρει μια ακαταμάχητη, σε πρώτο πρόσωπο αφήγηση της δραματικής και διδακτικής της οδύσσειας. Είναι ένα ζωντανό πανόραμα της απλής, συχνά σκληρής ζωής των νομαδικών φυλών της Σομαλίας, αλλά και μια φλογερή, πειστική έκκληση για δράση από μια εύγλωττη κι ελκυστική υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ξέρει από προσωπική πείρα αυτό το θέμα.

Βιβλίο  Το λουλούδι της ερήμου
Τίτλος πρωτοτύπου Desert flower
Συγγραφείς Waries Dirie, Cathleen Miller
Μεταφραστής Μάρα Ευθυμίου
Κατηγορία Non fiction
Εκδότης Ωκεανίδα
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Είναι απίστευτο το πόσα αυτονόητα για μας πράγματα κάποιοι πρέπει να αγωνιστούν για να τα αποκτήσουν και να ζήσουν με μια στοιχειώδη ευμάρεια. Ο αγώνας μιας κοπέλας να ξεφύγει από τα βάρβαρα ήθη της φυλής της στη Σομαλία (γάμος με παππούδες, κλειτοριδεκτομή για να είναι πιο καθαρή) και χωρίς να το επιδιώξει κατάφερε να μιλήσει στα Ηνωμένα Έθνη ακριβώς για αυτές τις βάρβαρες συνήθειες που επιβάλλουν οι άντρες στις γυναίκες. Είναι σαν να διάβαζα Κάρολο Ντίκενς, με τόσες περιπέτειες που έζησε η κοπέλα ως υπηρέτρια και φτωχή αγρότισσα πριν καταφέρει να γίνει γνωστό μοντέλο (ενώ ξέσπασε εμφύλιος στη χώρα της και δεν μπορούσε να δει την οικογένειά της πλέον). Μπράβο της και χάρη στο κουράγιο και στην επιμονή της αρχίζουν να αλλάζουν κάποια πράγματα στη γυναίκα της Αφρικής. Γραφή διασκεδαστική αλλά σε προβληματίζει, γλώσσα απλή και άμεση, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κλείσεις το βιβλίο χωρίς ένα θλιμμένο χαμόγελο.

Το 2002, η Waries Dirie, Πρέσβειρα πλέον των Ηνωμένων Εθνών και με ισχυρό αγώνα κατά των πρακτικών που ακολουθούνται για τον ακρωτηριασμό της γυναίκας, ίδρυσε το δικό της ίδρυμα που μετονομάστηκε το 2010 σε Desert Flower Foundation  με ισχυρή παρουσία στην ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα μα πάνω απ’ όλα με αγώνα κατά της κλειτοριδεκτομής. Επισκεφθείτε το site του.

Leave a Reply

Your email address will not be published.