αρχείο λήψης

Η μικρή Μαρίζα είναι υπηρέτρια σε ένα περίφημο ανάκτορο στην Ολλανδία κάπου στα μέσα του 16ου αιώνα. Μια μέρα βρίσκει έναν σπόρο και τον θάβει, οπότε αρχίζει σιγά σιγά να φυτρώνει ένα φυτό, που με τον κορμό του τη βοηθάει να ανεβαίνει πάνω από τον τοίχο της αυλής και να βλέπει έναν άλλο, θαυμαστό κόσμο, τη μια φορά που σκαρφαλώνει τον βλέπει χειμερινό, την άλλη καλοκαιρινό κλπ. Και πάντα εκεί, ο μικρός Πέτερ να τη χαιρετάει και να της χαρίζει πράγματα. Όταν όμως το φυτό μαραίνεται…

Βιβλίο Το κορίτσι με την κορδέλα
Τίτλος πρωτοτύπου La jeune fille au ruban
Συγγραφέας Valère Staraselski
Εικονογράφος Anne Buguet
Μεταφραστής Εύη Γεροκώστα
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Μια υπέροχη ιστορία για παιδιά από 5 ετών και πάνω που αναφέρεται στην πίστη στο όνειρο και πόσο αυτό σε βοηθάει να ανταπεξέλθεις σε δύσκολες συνθήκες αλλά και στον έρωτα που θα νικήσει, ό,τι κι αν συμβεί! Σε πρώτο επίπεδο φαίνεται απλή και χαριτωμένη ιστορία, με λίγη από τη μαγεία που απαιτείται για να παρασυρθούν τα παιδιά στους δικούς τους κόσμους. Πιστεύω όμως ότι οι ενήλικοι αναγνώστες θα δουν άλλα πράγματα από κάτω.

Πρώτα από όλα, περιγράφεται ένα πολύ όμορφο αρχοντικό, που ανήκει σε έναν από τους καπετάνιους που εμπορεύονται αγαθά για λογαριασμό της Ολλανδίας ανά τον κόσμο. Χωρίς να υπάρχουν άσχημες σκηνές, καταλαβαίνουμε ότι η Μαρίζα είναι μια αγράμματη μικρή υπηρέτρια, που είναι υποχρεωμένη να υπακούει στις εντολές της κυρίας της. Να τρίψει τα ασημικά, να απλώσει τα ρούχα, να τρίψει τον πολυέλαιο, να μην έχει βγει ποτέ από το σπίτι, γι’ αυτό και το μαγικό φυτό τής έδωσε μια μοναδική διέξοδο. Αυτές οι έννοιες απαλύνονται από τη χαρά και το χαμόγελο της ευτυχίας της Μαρίζα όποτε ανεβαίνει στο φυτό για να αντικρίσει τον δικό της, μαγικό κόσμο.

Εκεί που κλονίστηκα ήταν όταν διαπίστωσα ότι η εκπληκτική, λεπτομερής, παραστατικότατη εικονογράφηση μου θύμιζε αρκετά κάποιους άλλους πίνακες. Ψάχνοντας λοιπόν ανακάλυψα ότι πηγή έμπνευσης για την εικονογράφο ήταν ο Πίτερ Μπρίγκελ ο Πρεσβύτερος (Pieter Bruegel the Elder), ένας άφθαστος Φλαμανδός καλλιτέχνης (1526/1530-1569), ο κατ’ εξοχήν ζωγράφος της αλληγορίας και της ηθογραφίας, με γνωστότερα τα «Συγκομιδή του καλαμποκιού», «Κυνηγοί στο χιόνι» κ. π. ά. Επιπλέον, ο μικρός πρωταγωνιστής λέγεται Πέτερ! Πανέμορφη αλληγορία και ευρηματική ιδέα για κύριο άξονα παιδικού βιβλίου!

Η εικονογράφηση είναι μοναδική! Βασιζόμενη στα χνάρια του Μπρίγκελ αλλά χωρίς να κοπιάρει ή να αντιγράφει, η Anne Buguet στήνει έναν απίστευτα λεπτομερή μικρόκοσμο σε κάθε σελίδα, γεμάτο χρώματα, φυσιογνωμίες, χαρακτηριστικά, κινήσεις, κόσμο, φυτά, ατμοσφαιρικές συνθήκες κλπ. Επιπλέον, στα αριστερά σχεδόν όλων των σελίδων υπάρχει πάντα από ένα αντικείμενο ζωγραφικής (πινέλο, γόμα, λινέλαιο κλπ.) ενώ η εικονογράφηση ξεδιπλώνεται σαν μέσα από καμβά!

Υπέροχο παιδικό βιβλίο, από τα καλύτερα δώρα για έναν μικρό αναγνώστη και από άποψη κειμένου και ηθικών αξιών και από άποψη εικονογράφησης! Ένα από τα καλύτερα βιβλία των εκδόσεων «Κόκκινη Κλωστή Δεμένη»!

Leave a Reply

Your email address will not be published.