e2699db6f0f12408a0e86c8859fa07a4

Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας ταξιδεύουν στον κόσμο και με την εφαρμογή Πορτολάνος λύνουν παράξενα μυστήρια! Στο πέμπτο βιβλίο της σειράς, δυο αδέλφια ταξιδεύουν στη Σικελία και, με αφορμή τα μυστικά του σκακιού, μπλέκονται σε μια περιπέτεια γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές που θα τα φέρει αντιμέτωπα με θανάσιμα μυστικά. Ποιος ήταν ο Τζούλιο Τσέζαρε Πολέριο και τι σχέση είχε με τον πύργο του Κρέκιο; Γιατί χάθηκαν τα χειρόγραφά του και πόσο πολύτιμα είναι αν τα βρει κάποιος; Τι είναι οι «επτά κώδικες»; Τι είναι και πώς παίζεται το γκαμπί του βασιλιά και πώς αλλάζει το σκακιστικό παιχνίδι;

Βιβλίο Το γκαμπί του βασιλιά και το μυστήριο του Πολέριο 
Συγγραφέας Κώστας Στοφόρος
Εικονογράφος Λίλα Καλογερή
Κατηγορία
Παιδικό μυθιστόρημαΠεριπέτεια
Εκδότης Διόπτρα
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Κρίστα και ο Κομνηνός, δίδυμα αδέλφια, ταξιδεύουν με τη μητέρα τους στο Λαντσιάνο της Ιταλίας, όπου εκείνη θα μιλήσει σε ένα συνέδριο συντηρητών έργων τέχνης. Η Κρίστα είναι ενθουσιασμένη γιατί, ως Κατάσκοπος της Γεωγραφίας, γνωρίζει πως στο Λαντσιάνο γεννήθηκε ο Τζούλιο Τσέζαρε Πολέριο, ένας από τους μεγαλύτερους σκακιστές όλων των εποχών, ίσως ο πρώτος που επινόησε τη σικελική άμυνα και το γκαμπί του βασιλιά! Τα δυο αδέρφια τσακώνονται συνέχεια γιατί ο Κομνηνός θεωρεί χάλια την ιδέα του ταξιδιού στο Λαντσιάνο ενώ οι φίλοι του έχουν πάει σε πιο γνωστά μέρη της Ιταλίας! Σύντομα όμως τα γεγονότα θα τον κάνουν να αλλάξει γνώμη. Στο Λαντσιάνο τους υποδέχονται η Τζουζεπίνα κι ο μαθητής της, Φίλιππο, που ξέρει ελληνικά από τη γιαγιά του και τώρα μαθαίνει αρχαία ελληνικά. Η σικελική πόλη είναι πανέμορφη και γραφική όπως την αποτυπώνει ο συγγραφέας, ο οποίος τοποθετεί τη δράση του βιβλίου και σε άλλα σημεία, όπως στο Κρέκιο και στην Κόστα ντέι Τραμπόκι. Η Κρίστα κατέκτησε την τρίτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκακιού, ένα χόμπι που την έχει συναρπάσει από τότε που της το έμαθε ο παππούς ένα καλοκαίρι στο Καστελλόριζο. Με απλά λόγια και συγκεκριμένες κινήσεις μαθαίνουμε κι εμείς σκάκι μαζί με τη μικρή πρωταγωνίστρια του βιβλίου. Στρατηγικές, ανοίγματα, κινήσεις, γεμίζουν ιδέες και ενδιαφέρον την Κρίστα, η οποία με χαρά μαθαίνει πως στην πόλη διοργανώνονται διεθνείς σκακιστικοί αγώνες προς τιμήν του Πολέριο! Η αγωνία κορυφώνεται όταν ένας παγωτατζής της αφήνει μια χαρτοπετσέτα με ένα μήνυμα για το Βυζαντινό Μουσείο του Κρέκιο, μιας πόλης κοντά στο Λαντσιάνο, όπου υπάρχει κάτι που έχει σχέση με το σκάκι!  Κάποιος όμως παρακολουθεί τα παιδιά, αποφασισμένος να αρπάξει πρώτος ό,τι ανακαλύψουν κι έτσι η πλοκή κλιμακώνεται και ο κίνδυνος μεγαλώνει! Η εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή είναι λεπτομερής, παραστατική, πολύχρωμη, με ολοσέλιδες ή μικρότερες εικόνες που αποτυπώνουν σωστά τις δύο πόλεις και τις εκφράσεις των χαρακτήρων, τα τοπόσημα, τα μνημεία κι έτσι ταξιδεύουμε κι εμείς μαζί με τους ήρωες αυτής της περιπέτειας σε τόπους μακρινούς και ενδιαφέροντες.

«Το γκαμπί του βασιλιά και το μυστήριο του Πολέριο» είναι άλλη μια συναρπαστική κι ανατρεπτική περιπέτεια γεμάτη γεωγραφικές και ιστορικές γνώσεις που βοηθάει τους μικρούς αναγνώστες να μάθουν τις βασικές κινήσεις και τη φιλοσοφία του σκακιού ενώ ταυτόχρονα τους ξεναγεί στα πιο όμορφα χωριά της Σικελίας. Σασπένς, εκπλήξεις, μυστήριο και αγωνία χαρίζονται απλόχερα μέσα από μια ιστορία που κρύβει πολλά μυστικά!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *