20230307_081344

Οι εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή δεμένη κυκλοφόρησαν δύο νέους ενδιαφέροντες τίτλους παραμυθιών που θα βοηθήσουν τα παιδιά από 4 ετών και πάνω να αναπτύξουν δεξιότητες συναναστροφών και να μάθουν καλύτερα τον εαυτό τους μέσα από διασκεδαστικές και αξέχαστες ιστορίες. Ας τα δούμε αναλυτικά!

Βιβλίο Το βουνό
Τίτλος πρωτοτύπου Der Berg
Συγγραφέας Rebecca Gugger 
Εικονογράφος Simon Röthlisberger
Μεταφραστής Εύη Γεροκώστα
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Μια παρέα από ζώα τσακώνονται για το πώς είναι το βουνό: είναι πράσινο, έχει λουλούδια, είναι υγρό, έχει χώμα, είναι απότομο και κοφτερό, τι είναι τέλος πάντων; Οι γνώμες και οι απόψεις διίστανται και τα ζώα αρχίζουν έναν έντονο καβγά για το ποια γνώμη είναι αληθινή και ποια θα υπερισχύσει, ώσπου μια ιδέα τα παρακινεί να ανέβουν τα ίδια στο βουνό και να αποκτήσουν τη δική τους γνώμη. Το παραμύθι της Rebecca Gugger τονίζει μια σειρά από αξίες: πρέπει να αποκτάμε προσωπική εικόνα για να εκφέρουμε άποψη, πρέπει να σεβόμαστε τις απόψεις των άλλων και να τις ακούμε, η ποικιλογνωμία δεν είναι απαραίτητα κακή μιας και για ένα πράγμα υπάρχουν διάφορες οπτικές γωνίες και κυρίως το «μαζί» είναι καλύτερο από το «χώρια». Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από ένα μικρό αλλά γεμάτο από νοήματα κείμενο σημαντικές αξίες της ζωής που μπορούν να εφαρμόσουν στις φιλίες τους και στις επαφές τους με την οικογένειά τους. Η εικονογράφηση είναι απλοϊκή, με τη μία σελίδα να αφιερώνεται στην άποψη του εκάστοτε ζώου και την άλλη να δείχνει το βουνό σύμφωνα με αυτήν την άποψη ενώ μόλις ξεκινάνε την ανάβαση αποτυπώνεται η κάθε άποψη σχεδόν ταυτόχρονα και στο τέλος φτάνουμε σ’ ένα όμορφο σύνολο που δείχνει πώς πραγματικά είναι το βουνό! Μια διαφορετική και πρωτότυπη ματιά για τη γνώμη και πώς αυτή διαμορφώνεται αλλά και επηρεάζει.

Βιβλίο Στον δρόμο για το σχολείο
Συγγραφέας  Δήμητρα Χαραλάμπους
Εικονογράφος Σάντρα Ελευθερίου 
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ο Μάρκος και η μαμά του παίρνουν κάθε μέρα το ίδιο λεωφορείο για να πάνε στο σχολείο του παιδιού. Έχουν ένα χρόνο που μετακόμισαν στην πόλη αυτή και τα πάντα έχουν αλλάξει στις ζωές τους. Ο Μάρκος συνήθισε που δεν παίρνει πια το σχολικό και αποτυπώνει στη μνήμη του διάφορα σημεία της διαδρομής που του αρέσουν: τον μανάβη που τακτοποιεί τα λαχανικά του, τον φούρνο με τα μυρωδάτα καρβέλια του, το ανθοπωλείο κι όλα αυτά του θυμίζουν την προηγούμενη ζωή τους. να όμως που μια μέρα χάνουν το λεωφορείο κι αποφασίζουν να πάνε με τα πόδια στο σχολείο. Με όμορφες προτάσεις και με πολύχρωμη εικονογράφηση τα παιδιά από 6 ετών και πάνω θα γνωρίσουν με αυτό το παραμύθι οικεία χαρακτηριστικά σημεία και της δικής τους γειτονιάς, θα καταλάβουν πόσο δύσκολο είναι να αλλάζεις μια καθημερινότητα και ταυτόχρονα ποια μυστικά υπάρχουν για να την κάνεις καλύτερη, βοηθιούνται να μην αφεθούν στην πίκρα για το παρελθόν που ίσως χάσουν και πολλά άλλα. Ο  σπιρτόζος Μάρκος θα βοηθήσει τη μητέρα του να οικειοποιηθεί κι εκείνη το νέο περιβάλλον και θα της δείξει με τα παιδικά του μάτια πράγματα και καταστάσεις που δεν τα πρόσεχε ποτέ. Η εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου είναι όμορφη και ρεαλιστική, με μια γλυκιά μαμά κι ένα έξυπνο παιδάκι να γεμίζουν τη μέρα τους από ένα τυχαίο λάθος με μυρωδιές, χρώματα και στιγμιότυπα ενώ η γειτονιά αποτυπώνεται με όλες τις λεπτομέρειες που μπορεί κανείς να σκεφτεί. Ειδικά η τελευταία σελίδα με το διαφορετικό βράδυ της οικογένειας χάρη στην απρόσμενη μέρα τους ήταν άκρως συγκινητική. Ελάτε να περπατήσουμε στον δρόμο για το σχολείο λοιπόν!

Leave a Reply

Your email address will not be published.