ΕΞΩΦΥΛΛΟ-SITE

Η Μαρία Ανδρικοπούλου έγραψε ένα συναρπαστικό βιβλίο για τις φυσικές καταστροφές, κατάλληλο για παιδιά από 8 ετών και πάνω. Στο εισαγωγικό της σημείωμα επεξηγεί στους μικρούς αναγνώστες τι είναι οι φυσικές καταστροφές, πώς προκαλούνται  και τι συνέπειες έχουν στους ανθρώπους. Εξηγεί εύληπτα και κατανοητά αυτές τις φυσικές διαδικασίες και τονίζει πως είναι αναγκαίο να μάθουμε να ζούμε με τον κίνδυνο αυτών των καταστροφών και να είμαστε όσο το δυνατό καλύτερα προετοιμασμένοι για να τις αντιμετωπίσουμε με λιγότερες απώλειες. Το βιβλίο είναι γραμμένο από τη σκοπιά της πολιτικής προστασίας και στο πλαίσιο της διαχείρισης καταστροφών, δηλαδή την ανάγκη θωράκισης από τους κινδύνους. Στοχεύει στην ενημέρωση και στην εξοικείωση με βασικούς τρόπους αυτοπροστασίας γιατί η διαμόρφωση μιας κουλτούρας πρόληψης των κινδύνων βοηθά στη μείωση των επιπτώσεων από αυτούς ενώ την ίδια στιγμή, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον, προστατεύουμε το εγγενές δικαίωμα στη ζωή.

Βιβλίο Το βιβλίο των καταστροφών 
Συγγραφέας Μαρία Ανδρικοπούλου
Εικονογράφος Μυρτώ Δεληβοριά
Κατηγορία Non fiction
Εκδότης Καλέντης
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Το βιβλίο αναφέρεται σε γεωλογικές καταστροφές, όπως ο σεισμός, το τσουνάμι, οι κατολισθήσεις, η έκρηξη ηφαιστείου κ. ά., σε υδρομετεωρολογικές καταστροφές όπως πλημμύρες, πυρκαγιές, ακραία καιρικά φαινόμενα και ξηρασία αλλά και σε βιολογικές προσβολές, όπως επιδημίες κι επιδρομές εντόμων, καθώς και σε ανθρωπογενείς καταστροφές (πόλεμοι, τρομοκρατία, πυρηνικά ατυχήματα) και ολοκληρώνεται με γενικά μέτρα πρόληψης και προστασίας καθώς και παγκόσμιες μέρες που αξίζει να προσέξουμε. Έχει έναν πολύ εύχρηστο σχεδιασμό σε κάθε ενότητα, με μια μικρή επεξηγηματική εισαγωγή, μικρό λεξικό για επεξήγηση άγνωστων λέξεων, ιστορικά γεγονότα και μέτρα προστασίας και αντιμετώπισης σε κάθε περίπτωση, ακόμη και σύντομη ιστορική επισκόπηση. Η εικονογράφηση της Μυρτούς Δεληβοριά είναι λιτή και παραστατική, δε δημιουργεί φόβο και αποτυπώνει γεγονότα και στιγμές που καταγράφονται στο βιβλίο.

Το νέο βιβλίο της Μαρίας Ανδρικοπούλου δίνει άφθονες ιστορικές και πρακτικές πληροφορίες για πυρκαγιές και σεισμούς, τρομοκρατικές επιθέσεις, βιολογικούς πολέμους και επιδημίες και πολλά άλλα, όλα δοσμένα εύληπτα και συναρπαστικά. Χάρη σε αυτό έμαθα πολλά, πήρα πολλές πληροφορίες και κατάλαβα πώς να προετοιμαστώ και πώς να προφυλαχτώ από φυσικές και άλλες καταστροφές που ίσως απειλήσουν την καθημερινότητά μου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *