978-618-03-3733-4_1

Η Χελώνα και ο Σκαντζόχοιρος γιορτάζουν πρώτη φορά τα Χριστούγεννα και μπλέκουν σ’ ένα αρκετά φασαριόζικο σύνολο προετοιμασιών που κάνουν οι φίλοι τους τα ζώα. Για τι είναι τα Χριστούγεννα λοιπόν; Μα φυσικά για να παίρνουμε δώρα, για να τρώμε γλυκά, για να τραγουδάμε, για να στολίζουμε, για να φοράμε ζεστά ρούχα. Μήπως όμως όλα αυτά δεν είναι το πραγματικό νόημα της γιορτής;

Βιβλίο Τι είναι Χριστούγεννα;
Τίτλος πρωτοτύπου Merry Whatmas?
Συγγραφέας Eoin McLaughlin
Εικονογράφος Polly Dunbar
Μεταφραστής Μάρω Ταυρή
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Μεταίχμιο

Ο Eoin McLaughlin έγραψε μια αστεία και ταυτόχρονα συγκινητική ιστορία για παιδιά από 3 ετών και πάνω που αποτυπώνει με χιούμορ και σκεπτικισμό τη φασαρία των ετοιμασιών για τα Χριστούγεννα. Πολύ μικρές προτάσεις, λιτοί διάλογοι, έμφαση στις εικόνες κι ένα τρυφερό μήνυμα είναι γνωρίσματα που θα αιχμαλωτίσουν τους μικρούς αναγνώστες, θα τους κάνουν να γελάσουν με τα παθήματα του σκαντζόχοιρου και της χελώνας, θα συγκινηθούν με τη μοναξιά που νιώθει η χελώνα και θα καταλάβουν μέσα από ευφάνταστες ανατροπές ποιο είναι το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και ποια είναι η ουσία της γιορτής αυτής.

Η εικονογράφηση της Polly Dunbar είναι υπέροχη, απολαυστική, χορταστική, γεμάτη απίθανες λεπτομέρειες και ρεαλισμό! Με μεγάλες μορφές, πολλά χρώματα, κρυμμένες σκηνές σε κάθε σελίδα, εκφραστικότητα, είναι η ιδανική συντροφιά του τρυφερού κειμένου του παραμυθιού. Χιλιάδες δώρα σε κάθε μέγεθος και με κάθε περιτύλιγμα, ποντικάκια που σουλατσάρουν παντού κουβαλώντας πράγματα και προσπαθούν να στολίσουν τον σκαντζόχοιρο που δεν του αρέσει αυτό, η φουντωτή ουρά του σκίουρου, τα στολίδια, τα συννεφάκια με τα λόγια των ηρώων που μετατρέπουν έτσι το βιβλίο σε κόμικ, η παραστατικότητα της μεγάλης ανατροπής που θα οδηγήσει τη χελώνα να φύγει μακριά απ’ όλ’ αυτά και φυσικά η εκπληκτική εικόνα της τελευταίας σελίδας με μάγεψαν, με συγκίνησαν και με έκαναν να ξεφυλλίζω το παραμύθι ξανά και ξανά.

«Τι είναι Χριστούγεννα» λοιπόν; Ένα υπέροχο παραμύθι για μικρά παιδιά που δίνει έμφαση στην αγάπη, στην ανθρωπιά, στη φιλία και γυρνάει την πλάτη του σε όλη τη φασαριόζικη προετοιμασία που συνοδεύει την πιο μαγική περίοδο του χρόνου. Γέλιο και τρυφερότητα, συγκίνηση και χιούμορ θα κρατήσουν μοναδική συντροφιά στα μικρά παιδιά!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *