ceb5cebecf89cf86cf85cebbcebbcebf-cf84ceb5cebbceb9cebacebf

Τα “Ψηλά βουνά” κυκλοφόρησαν το 1918 και αποτελούσαν το πρώτο σχολικό αναγνωστικό στη δημοτική γλώσσα. Η απλή αφήγηση και η ζωντανή γλώσσα του Ζαχαρία Παπαντωνίου καθιστούν το βιβλίο αυτό ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα και αξεπέραστα έργα της ελληνικής λογοτεχνίας. Μια παρέα παιδιών τελειώνουν το σχολείο και αποφασίζουν να κάνουν διακοπές στα ψηλά βουνά της Ευρυτανίας. Εκεί έρχονται σε επαφή με τη ζωή του βουνού, τις ομορφιές της φύσης, δημιουργούν μια κοινότητα με ρόλους και αρμοδιότητες για τον καθένα. Μαθαίνουν να λύνουν τα προβλήματά τους και να ξεπερνούν τις δυσκολίες της ζωής, ενώ γίνονται δάσκαλοι για τον Λάμπρο, το μικρό τσοπανόπουλο που διψάει για μάθηση. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Βιβλίο Τα ψηλά βουνά
Συγγραφέας Ζαχαρίας Παπαντωνίου
Διασκευή Χαρά Γιαννακοπούλου
Εικονογράφοι Ειρήνη Ζελέσκου, Θάνος Τσίλης
Κατηγορία
Παραμύθι
Εκδότης Μίνωας
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Στα «Ψηλά βουνά», έργο που έμεινε χαραγμένο στην αναγνωστική μνήμη χιλιάδων Ελλήνων, ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου μέσα από την απλή αφήγηση, με ζωντανή γλώσσα, αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας παιδιών που περνούν μόνα τους -με την άδεια των γονιών τους- τις καλοκαιρινές διακοπές στα βουνά της Ευρυτανίας. Εκεί, μέσα στις ομορφιές της ελληνικής φύσης, μαθαίνουν να λειτουργούν σαν ομάδα, να αλληλοβοηθιούνται, να σέβονται το ένα το άλλο, αλλά και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Τα «Ψηλά βουνά», έργο που θεωρείται έως σήμερα φαινόμενο μοναδικό και αξεπέραστο για τα ελληνικά παιδαγωγικά δεδομένα, εκδόθηκαν για πρώτη φορά ως αναγνωστικό της τρίτης τάξης του δημοτικού σχολείου, την περίοδο 1917-18 και αποτέλεσε το πρώτο σχολικό αναγνωστικό στη δημοτική γλώσσα, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που καθιέρωσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το βιβλίο επαινέθηκε απ’ τον Παλαμά και τον Ξενόπουλο για την παιδαγωγική και λογοτεχνική του αξία, τη ζωντανή δημοτική γλώσσα και την τυπογραφική του καλαισθησία. Τα «Ψηλά βουνά», παρά τον πρωτοποριακό τους χαρακτήρα προκάλεσαν λυσσαλέες αντιδράσεις και κάηκαν δημοσίως από τις κυβερνήσεις μετά το 1920.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι εκδόσεις Μίνωας επέλεξαν να εντάξουν στη σειρά «Κλασικοί θησαυροί» αυτό το αγαπημένο ανάγνωσμα. Διασκευασμένο επιτυχημένα από τη Χαρά Γιαννακοπούλου και εικονογραφημένο υπέροχα από τους Θάνο Τσίλη και Ειρήνη Ζελέσκου θα κρατήσει πολύτιμη συντροφιά στους μικρούς αναγνώστες από 4 έως 6 ετών. Υπέροχο κείμενο, γεμάτο ιδανικά και αξίες, ένας ύμνος στη φιλία, την ομαδικότητα, τη δίψα για μάθηση, την αλληλεγγύη, την παρέα. Γέλιο, ανατροπές, αγωνία, περιπέτεια, τα προσεκτικά διασκευασμένα «Ψηλά βουνά» θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Χαρίστε στα παιδιά σας έννοιες και αξίες που δύσκολα θα βρουν πέρα από τα βιβλία και είμαι σίγουρος ότι αυτό το κείμενο θα βελτιώσει τη νοοτροπία τους σημαντικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *