320883441_526266189522361_4762983275182924504_n

Η νύχτα των Χριστουγέννων είναι μαγική και γεμάτη εκπλήξεις, οπότε τι καλύτερο από δυο καλικαντζαράκια να αναστατώσουν ένα σπίτι; Από την άλλη, οι ευχές που πραγματοποιούνται είναι τόσο ωραία δυνατότητα, θέλουν όμως μεγάλη προσοχή γιατί τα πράγματα ίσως να μην είναι αυτά που περιμένουμε. Για πάμε να δούμε τι έχει να μας προτείνει η Ελληνοεκδοτική για τη δύναμη και τη μαγεία των χριστουγεννιάτικων και όχι μόνο ευχών!

Βιβλίο Τα Χριστούγεννα του Εδώ και του Αλλού
Συγγραφέας Ελένη Μπετεινάκη
Εικονογράφος Ναταλία Καπατσούλια
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Ελληνοεκδοτική
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Παραμονή Χριστουγέννων και ο μικρός Αλέξανδρος περιμένει τη μητέρα του για να στολίσουν το σπίτι, που πάντα κάτι γινόταν και δεν προλάβαιναν. Στο σαλόνι όμως είναι ο Εδώ και ο Αλλού, δυο σκανταλιάρηδες καλικάντζαροι που το έσκασαν από το Ζερζεβούτι, το διάσημο χωριό τους. Θέλουν να κάνουν ζημιές, να φάνε και να διασκεδάσουν όμως ένα σκοτεινό και μοναχικό έλατο και μια κούτα με παρατημένα στολίδια θα τους αλλάξουν τα σχέδια. Η Ελένη Μπετεινάκη γράφει με πολλή αγάπη και τρυφερότητα για τη μαγική νύχτα των Χριστουγέννων και τα θαύματα που βιώνουν όσοι πιστεύουν σε αυτήν. Αποτυπώνει με διακριτικότητα την κούραση που συναντάει πια κανείς σε πολλές οικογένειες, κάτι που βάζει όχι σκόπιμα τη χαρά και την ευτυχία των παιδιών σε δεύτερη μοίρα και φτιάχνει μια ιστορία γεμάτη γέλιο, συγκίνηση και αισιοδοξία. Η εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια μας καλωσορίζει στον κόσμο του Εδώ και του Αλλού και αποτυπώνει με ρεαλισμό και άφθονες λεπτομέρειες το σπίτι του μικρού Αλέξανδρου. Τα στολίδια είναι όλα υπέροχα (βατραχάκια, άγγελοι, αγιοβασίληδες, καμπανούλες) και το σαλόνι του σπιτιού αποτυπώνεται με όλη την ακαταστασία μιας κουρασμένης μητέρας. «Τα Χριστούγεννα του Εδώ και του Αλλού» θα είναι εντελώς διαφορετικά φέτος, ελάτε να μάθετε γιατί!

Βιβλίο Πρόσεχε τι εύχεσαι
Συγγραφέας Παναγιώτης Δημητρόπουλος
Εικονογράφος Μαριάννα Φραγκούλη
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Ελληνοεκδοτική
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Ζωή μεγαλώνει με έναν πατέρα που λείπει όλη μέρα στη δουλειά και μια μητέρα που είναι διαρκώς απασχολημένη με το νοικοκυριό, παρ’ όλ’ αυτά προσπαθούν να της μάθουν καλή συμπεριφορά και να μην της κάνουν όλα τα χατίρια, η Ζωή όμως πολλές φορές θέλει να περνάει το δικό της. Ακόμη και στο σχολείο η συμπεριφορά της κάποιες φορές ξεφεύγει, θυμώνοντας τους γονείς της που τους επιπλήττει η δασκάλα. Να όμως που «γυρίζει ο τροχός», όπως έλεγε η γιαγιά της και η Ζωή βιώνει μια αναπάντεχη περιπέτεια, που πραγματοποιεί την τελευταία της επιθυμία: να εξαφανιστούν οι γονείς της! Και μάλιστα με τον πιο σκληρό τρόπο. Το παραμύθι απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών και πάνω και έχει πλούσιο λεξιλόγιο και κλιμακωτή πλοκή. Ο συγγραφέας δείχνει με αντικειμενικότητα τα λάθη της Ζωής και των γονιών της, κορυφώνει και οξύνει τις σχέσεις μεταξύ τους με ασήμαντη αφορμή, κάτι που οδηγεί στην επιθυμία της Ζωής και στην εμπειρία που βιώνει. Ίσως ξενίσει η επιλογή να αποτυπωθεί η ευχή του κοριτσιού με αυτόν τον τρόπο αλλά πώς αλλιώς να τονίσεις σε ένα παιδί πόσο σημαντικοί είναι οι γονείς στη ζωή του, με τα λάθη τους αλλά και τα προτερήματά τους; Η ζεστασιά και η σιγουριά της παρουσίας τους είναι τα καλύτερα εχέγγυα για να μεγαλώσει κάποιος σωστά, μόνο που κάτι τέτοιο δεν είναι δεδομένο για πολλά παιδιά του κόσμου δυστυχώς. Η εικονογράφηση της Μαριάννας Φραγκούλη είναι παραστατική και λεπτομερής, με τη Ζωή να παίζει και να διεκδικεί στο σχολείο, στα μαγαζιά, ακόμη και στο σπίτι. Η αγκαλιά της οικογένειας με τη σχεδόν ανάγλυφη μυρωδιά από τον φούρνο μαγειρεμένου φαγητού με συγκίνησε ενώ η ευχή της Ζωής αποτυπώνεται με σκούρα και σκοτεινά χρώματα που αντιτίθενται στο υπόλοιπο χρωματιστό σύνολο, τονίζοντας έτσι την προσοχή στο τι εύχεσαι.

Leave a Reply

Your email address will not be published.