14434_HR

Μια υπέροχη βαθιά ανθρώπινη, ρομαντική και ταυτόχρονα σκληρή ιστορία που διαδραματίζεται στη Νέα Νότια Ουαλία και στην Τασμανία της Αυστραλίας σε δύο εποχές: το 1898 και το 2013. Δύο γυναίκες, προγιαγιά και δισέγγονη, με τις δικές τους ανατρεπτικές ιστορίες, η μία αγωνίζεται για το παρόν της και η άλλη φοβάται το παρελθόν της. Από τα αξιοπρεπέστερα δείγματα γυναικείας λογοτεχνίας, γεμάτο καλολογικά στοιχεία, πολλές ανατροπές, βαθιά ψυχολογία των πρωταγωνιστών και λυρικότατες περιγραφές της φύσης.

Βιβλίο Τα φτερά της μνήμης
Τίτλος πρωτοτύπου Lyrebird Hill
Συγγραφέας Anna Romer
Μεταφραστής Έφη Καλλιφατίδη
Κατηγορία Κοινωνικό μυθιστόρημαΡομαντικό μυθιστόρημα
Εκδότης Ωκεανίδα
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Lyrebirds είναι τα πουλιά της Αυστραλίας που η ουρά τους μοιάζει με λύρα μουσική. Το έκτασης 4.000 στρεμμάτων κτήμα Lyrebird Hill στεγάζει χιλιάδες είδη της αυστραλιανής πανίδας και μια φυλή Αβοριγίνων. Με καταπληκτική μαεστρία, η συγγραφέας ξετυλίγει παράλληλα τις ιστορίες των δύο γυναικών με πολύ ωραία γραφή και έξυπνο χειρισμό της πλοκής. Υπάρχουν έρωτες (και μάλιστα απαγορευμένοι) αλλά παρουσιάζονται απλώς ως η αφορμή είτε για να πάρει κάποιος την κατάσταση στα χέρια του είτε ως σαθρή βάση πάνω στην οποία χτίστηκε ένα μέλλον. Δεν υπάρχουν δηλαδή έντονες και μακροσκελείς ερωτικές σκηνές, μόνο δύο ωραιότατες, σκληρές και ανατρεπτικές ιστορίες.

Το 1898 ο πατέρας της Μπρένα, ιδιοκτήτης του Lyrebird Hill, είναι τόσο χρεωμένος που δέχεται την πρόταση του Γουίτμπι να του δώσει την κόρη του με αντάλλαγμα να ξεχρεώσει. Έτσι η Μπρένα μετακομίζει στην Τασμανία κι αγωνίζεται να αγαπήσει έναν άντρα που ουσιαστικά την αγόρασε. Η Μπρένα είναι δεμένη με την οικογένεια των Αβοριγίνων που ζουν στο κτήμα της και η απομάκρυνσή της την έχει πληγώσει ανεπανόρθωτα. Σύντομα, η Μπρένα ανακαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά του συζύγου της, που κρύβει ένα μυστικό, και ερωτεύεται τον ιπποκόμο τους, κάτι που θα επιφέρει τη θύελλα στο ήσυχο ως τότε σπιτικό τους και την Μπρένα αντιμέτωπη με κάτι που ποτέ δεν υπολόγιζε.

Το 2013 η Ρούμπι, ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου από τότε που η μάνα της πούλησε το Lyrebird Hill, ανακαλύπτει ότι ο σύντροφός της την απατά και τον εγκαταλείπει. Την ίδια περίοδο μια γυναίκα από το παρελθόν εμφανίζεται για να της θυμίσει ότι ο τόπος των παιδικών της αναμνήσεων είναι εκεί και την περιμένει: πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσει το παρελθόν. Η Ρούμπι, που έχει υποστεί μετατραυματικό σοκ και δε θυμάται τίποτα από την ημέρα του θανάτου της αδερφής της, αρχίζει να βλέπει ψηφίδες από τη μοιραία εκείνη μέρα και φορτωμένη ενοχές, μιας και όλα έδειχναν ότι ήταν μόνες οι δυο τους όταν πέθανε η Τζέιμι, οπότε επιστρέφει στο Lyrebird Hill και αρχίζει να σκαλίζει το παρελθόν. Με τη βοήθεια του παιδικού της έρωτα αγωνίζεται να βρει και να τοποθετήσει σωστά τα κομμάτια του παζλ. Τι πραγματικά συνέβη εκείνη τη μέρα; Γιατί σβήστηκαν όλα από τη μνήμη της; Θα αντέξει να μάθει την πραγματικότητα; Πόσο σατανικά δολοπλόκος μπορεί να είναι καποιος;

Έξυπνος χειρισμός της ιστορίας, λυρικότατες περιγραφές της αυστραλιανής φύσης, με εξαιρετικά δείγματα πανίδας και χλωρίδας που στήνουν ένα ανυπέρβλητο ατμοσφαιρικό σκηνικό, ωραία επιλογή χαρακτήρων, πολλές εκπλήξεις, πολλά μυστικά που αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια το ένα πίσω από το άλλο, όλα αυτά συγκροτούν ένα καταπληκτικό βιβλίο έρωτα, περιπέτειας και ανατροπών που θα σας συντροφεύσει ευχάριστα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *